Ухвала
від 19.03.2024 по справі 371/1202/23
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний № 371/1202/23

Номер провадження № 2/371/129/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" березня 2024 р. м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді: Кириленко М.О.

за участю секретаря: Петренко В.А.

прокурора Фрей Р.А.

представника відповідача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3

представник відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_5

представник третьої особа ОСОБА_6 - ОСОБА_7

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Миронівка заяву про вступ у справ як третьої особи ФГ «Миронівщина» в справі за позовом виконуючого обов`язкикерівника Обухівськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі Миронівськоїміської радиКиївської областідо Головного управлінняДержгеокадастру уКиївській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_6 про визнання незаконними та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

Виконуючий обов`язкикерівника Обухівськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі Миронівськоїміської радиКиївської областізвернувся досуду ізпозовом доГоловного управлінняДержгеокадастру уКиївській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_6 про визнання незаконними та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок.

Ухвалою суду від 21 вересня 2023 року відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

05.02.2024 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_9 про вступ у справу як третьої особи ФГ «Миронівщина». В обґрунтуванні поданої заяви зазначивши, що Предметом даного цивільного провадження є визнання недійсними наказів ГУ Держгеокадастру у Київській області від 29.07.2016 «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» ОСОБА_10 , ОСОБА_2 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 земельних ділянок з кадастровими номерами 3222980900:06:002:0009; 3222980900:06:002:0010; 3222980900:06:002:0011; 3222980900:06:002:0012; 3222980900:06:002:0013; 3222980900:06:002:0014; 3222980900:06:002:0015; 3222980900:06:002:0016, а також витребування їх із чужого незаконного володіння.

Також зазначивши, що зазначені вище земельні ділянки накладаються на земельну ділянку з кадастровим номером 3222980900:06:002:0003 загальною площею 111,9623 га, що передана громадянину ОСОБА_6 в строкове платне користування (для ведення фермерського господарства) на підставі договору оренди землі від 17.11.2014 укладеного між Головним управлінням Держземакгенства у Київській області та ОСОБА_6 , який зареєстрований в реєстрі речових прав 26 травня 2015 року (номер запису про інше речове право 9850307). ОСОБА_6 з метою реалізації права на використання отриманої земельної ділянки для ведення фермерського господарства було створене Фермерське господарство «Миронівщина». Фермерське господарство «Миронівщина» створене ОСОБА_6 10 липня 2017 року та здійснює свою діяльність відповідно до діючого законодавства та Статуту і наданий час (копія витягу з ЄДРЮОФОПГФ додається). 10 липня 2017 року (з моменту створення) ФГ «Миронівщина» набуло всіх прав та обов`язків землекористувача у правовідносинах користування зазначеною земельною ділянкою разом з ОСОБА_6 , оскільки ФГ «Миронівщина» є визначеним законом фактичним користувачем, а ОСОБА_6 є стороною договору оренди. Вважає, що вирішення даного спору може вплинути на права та обов`язки як ОСОБА_6 , так і ФГ «Миронівщина».

В зв`язку з наведеним, просять Залучити до участі у справі № 371/1202/23 ФГ «Миронівщина» (Код ЄДРПОУ 41450720 Україна, 08824, Київська обл., Миронівський р-н, село Потік, вул. Преображенська, будинок 72а) у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

В судовому засіданні прокурор просив відмовити у клопотанні, така як не має підтверджень про те, що дана земельна ділянка перейшла до ФГ «Миронівщина»..

Представник відповідача Головного управління Держгеокадастру у Київській області Чуприна Ю.М - не заперечував про задоволення клопотання про вступ в справу ФГ «Миронівщина».,

Представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 не заперечував проти вступу в справу ФГ «Миронівщина».,

Представник відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_5 просила відмовитив клопотанні.

Представник третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_6 ОСОБА_7 просила задовільнити клопотання.

Відповідач ОСОБА_8 у підготовче засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомила, належним чином повідомлені про дату та місце його проведення засобами поштового зв`язку за останньою відомою адресою.

Згідно з ч. 1 ст. 223 ЦПКУкраїни неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Заслухавши пояснення учасників процесу, оглянувши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно доч.1ст.53ЦПК Українитреті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору,можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи обсяг процесуальних прав та обов`язків, визначених ст. ст. 4, 43, 49 ЦПК України, сторонами вважаються особи, які є учасниками спірного матеріального правовідношення. Ознаками сторін, які відрізняють їх від інших осіб, які беруть участь у справі (зокрема третіх осіб) є те, що сторони - це особи, між якими виник спір про право, який є предметом розгляду та вирішення судом, та на сторони поширюються усі наслідки судового рішення.

Відповідно до ст. ст. 26, 30 ЦПК України сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач, тобто особи, матеріально-правовий спір між якими є предметом вирішення в цивільному судочинстві.

Суб`єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають у порушену в суді справу, пред`явивши позов щодо предмета спору з метою захисту особистих суб`єктивних матеріальних прав чи охоронюваних законом інтересів, є третіми особами, які заявляють самостійні вимоги на підставі ст. 34 ЦПК України.

Третіми особами, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, є суб`єкти цивільних процесуальних правовідносин, які беруть участь у справі на боці однієї зі сторін з метою захисту своїх суб`єктивних прав та інтересів (ст. 35 ЦПК України).

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 25 червня 2019 року у справі № 910/17792/17 вказала, що підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача. Водночас предмет спору повинен перебувати за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Для таких третіх осіб неможливий спір про право з протилежною стороною у зазначеному процесі. Якщо такий спір допускається, то ця особа повинна мати становище співвідповідача у справі, а не третьої особи, не можна покладати на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, будь-які матеріально-правові обов`язки, а також встановлювати чи захищати їх права, тобто винести рішення або ухвалу суду про права чи обов`язки цих третіх осіб.

При цьому, суд погоджується з позицією Верховного Суду, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають знаходитись з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі можуть зазнати певних змін. Одночасно, предмет спору повинен бути за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Відтак, не є можливим покладення на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, будь-яких матеріально-правових обов`язків, а також установлення чи захист їхніх прав. Тобто є неможливим винесення рішення або ухвали суду про права чи обов`язки цих третіх осіб.

Верховний Суд зазначав, що під час здійснення правосуддя у цивільних справах суд першої інстанції, неухильно дотримуючись норм матеріального та процесуального права, повинен забезпечити їх справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Правильне визначення складу сторін у справі є запорукою ухвалення законного і справедливого судового рішення.

Вирішуючи питання про склад осіб, які братимуть участь у справі, суд повинен враховувати характер спірних правовідносин, визначену ним норму матеріального права, яка підлягає застосуванню, та матеріально-правовий інтерес у вирішенні справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи те, що вирішення даної позовної заяви без залучення до справи в якості третьої особи ФГ «Миронівщина» може порушити права позивача чи відповідача та самої третьої особи, суд вважає за необхідне залучити останнього в якості третьої особи.

Керуючись ст.ст.52-54,240,258-260 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_9 голови фермерського господарства ФГ «Миронівщина» про залучення третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог ФГ «Миронівщина» - задовольнити.

Залучити у справі за позовом керівника Обухівськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі Миронівськоїміської радиКиївської областідо Головного управлінняДержгеокадастру уКиївській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_6 про визнання незаконними та скасування наказів, скасування державної реєстрації права власності та витребування земельних ділянок, третю особу, що не заявляє самостійних вимог: ФГ «Миронівщина» (Код ЄДРПОУ 41450720 Україна, 08824, Київська обл., Миронівський р-н, село Потік, вул. Преображенська, будинок 72а).

Направити залученій третій особі копію ухвали суду та копію позовної заяви для ознайомлення.

Роз`яснити залученій третій особі, його право на подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч. 3-6ст.178 ЦПК України.

Розгляд справи призначено о 12 год 00 хв 11 квітня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та в апеляційному порядку оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя М.О.Кириленко

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117838515
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —371/1202/23

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні