Рішення
від 18.03.2024 по справі 352/742/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/742/24

Провадження № 2/352/317/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - Гриньків Д.В.,

секретар судового засідання Радишевська З.М.,

за участю: позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

І. Короткий зміст позовних вимог.

21.02.2024 року позивач звернувся до Тисменицького районного суду Івано-Франківської області з позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування за законом.

Свої позовні вимоги позивач мотивувала тим, що вона є спадкоємцем після смерті її матері ОСОБА_5 23.01.2023 року відкрилася спадщина на все належне їй майно, в тому числі на будинковолодіння, що складається з житлового будинку та господарських будівель і споруд. Позивач зазначає, що постійно проживала із спадкодавцем на час відкриття спадщини, подала до приватного нотаріуса заяву про прийняття спадщини, однак, державний нотаріус відмовила їм у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно у зв`язку з тим, що відсутні оригінали правовстановлюючих документів на спірне будинковолодіння. Тому звертається до суду для вирішення питання про визнання за позивачем права власності на спірне майно в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 .

ІІ.Стислий виклад позиції учасників справи.

Позивач та її представник в підготовчому судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, до суду подав заяву, у якій просив розгляд справи здійснювати без його участі, позовні вимоги визнає, на спірне майно не претендує.

Відповідач ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, до суду подав заяву, у якій просив розгляд справи здійснювати без його участі, позовні вимоги визнає, на спірне майно не претендує.

ІІІ. Відомості про рух справи. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 23.02.2024 року відкрито провадження в цивільній справі за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч.4ст.206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з ч. 3ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

ІV. Фактичні обставини справи.

Судом встановлено, що відповідно до довідки за №81 від 23.08.2023, виданої Сдобідським старостинським округом за №9 Тисменицької міської ради ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була власником будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 . Будинковолодіння було збудоване в 1990-1991 роках (а.с.26).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого 26.01.2023 року Слобідським старостинським округом №9 виконавчого комітету Тисменицької міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Відповідно до довідки Виконавчого комітету Тисменицької міської ради від 01.06.2023 року №60, ОСОБА_5 , 1962 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 по момент смерті. На день її смерті разом із нею проживали та були зареєстровані: ОСОБА_3 - чоловік 1957 року народження, ОСОБА_1 дочка, 1982 року народження. Заповіт від імені ОСОБА_5 в Тисменицькій міській раді Слобідському старостинському окрузі №9 не посвідчувався.(а.с.25).

У відповідності до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Марковецькою сільською радою Тисменицького району Івано-Франківської області 16.10.1982 року, батьками ОСОБА_6 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 були ОСОБА_3 та ОСОБА_5 (а.с.22).

Як вбачається з копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданої Слобідською сільською радою 12.02.2008 року, ОСОБА_6 12.02.2008 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 . Після реєстрації шлюбу прізвище дружини змінилося на « ОСОБА_8 » (а.с.23).

Згідно копії заяви ОСОБА_3 до нотаріальної контори вбачається, що він відмовився від належної йому частки спадщини, яка залишилась після смерті дружини ОСОБА_5 , на оформлення своїх спадкових прав він не претендує, оспорювати це питання в суді не буде (а.с.14).

У матеріалах спадкової справи, яка надійшла на вимогу суду знаходиться витяг зі Спадковго реєстру №72689939 від 02.06.2023 року про реєстрацію спадкової справи №70734946 після смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. )

Постановою державного нотаріуса Колтун С.В. від 23.08.2023 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно після смерті матері ОСОБА_5 у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів (а.с.28).

V.Мотиви з яких виходить суд та норми права.

Згідно з ч. 1 ст.81ЦПКУкраїни кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Статтею 41КонституціїУкраїни передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

В статті 55КонституціїУкраїни закріплено, що права і свободи людини та громадянина захищаються судом.

Способом захисту цивільних прав та інтересів згідно ст.16 ЦК України може бути, зокрема, визнання права.

Виходячи з положень ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно дост.392ЦКУкраїни власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до вимогст. 1220 ЦК Україниспадщина відкривається внаслідок смерті особи і часом її відкриття є день її смерті.

Згідно з положеннями ч. 3 ст.1268ЦКУкраїни в редакції, чинній на момент прийняття спадщини, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. У відповідності до вимог ст.1218ЦКУкраїни визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом шести місяців, який починається з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

У відповідності до вимог ч. 2 ст.1297ЦКУкраїни передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Положеннями ч. 1 ст.1296 ЦК Українивизначено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно з п.23Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування»у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з положеннями ч.1ст.182ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

У відповідності до положень п. 4.15. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

VІ. Висновки суду.

Розглянувши матеріали цивільної справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог з огляду на нижчевикладене.

Отже, оскільки позивач прийняла спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_5 так як постійно проживала разом із нею на час смерті, а інший спадкоємець ОСОБА_3 від прийняття спадщини відмовився, інших спадкоємців за законом або заповітом на спадкове майно немає, то ОСОБА_1 належить право власності на будинковолодіння - в порядку спадкування після померлої ОСОБА_5 .

Керуючись ст. ст.12, 13, 76-81, 141, 142, 247, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, ст.ст.11, 15, 16, 182, 328, 392, 1218, 1220, 1268, 1296, 1297 ЦК України, суд-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на будинковолодіння в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Згідно ст.273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 РНОКПП НОМЕР_4 ;

відповідачі: ОСОБА_3 , АДРЕСА_3 ;

ОСОБА_4 , АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Рішення складене в повному обсязі 22.03.2024 року.

Суддя Тисменицького районного суду

Івано-Франківської області Гриньків Д.В.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117841943
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на будинковолодіння в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —352/742/24

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні