Ухвала
від 22.03.2024 по справі 352/980/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/980/24

Провадження № 2/352/390/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"22" березня 2024 р. м. Івано-Франківськ

Суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Гриньків Д.В., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Ямницької сільської ради ОТГ Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права на земельну частку (пай) у зв`язку із втратою документу, який засвідчує право власності,-

В С Т А Н О В И В:

19 березня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до Тисменицького районного суду Івано-Франківської області з цивільним позовом до Ямницької сільської ради ОТГ Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права на земельну частку (пай) у зв`язку із втратою документу, який засвідчує право власності.

Відповідно до пункту статті 185 ЦПК України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 175 і 177 цього Кодексу.

Частиною 4 ст.177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, встановлено, що позивач звернулася до суду з позовною вимогою майнового характеру.

Позивачем при подачі позовної заяви на підтвердження сплати судового збору за вимогу майнового характеру додано квитанцію на суму 1 211,21 грн.

Підпунктом 1 п.1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Згідно п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити в тому числі зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до ч. 1ст. 176 ЦПК Україниціна позову у позовах про визнання права власності на майно визначаєтьсявартістю майна.

Положення вказаної статті узгоджується з пунктом 16 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», у якому зазначено, що розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування (у тому числі з урахуванням положень, передбачених частиною п`ятою статті 216, статтею 1212 ЦК тощо) визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

При дослідженні змісту позову та документів, доданих до позову, судом встановлено відсутність відомостей про вартість земельної частки (паю), визнати право власності на яку просить позивач.

Так,відповіднодоч.1ст.12 Закону України«Прооцінкумайна,майновихправта професійнуоціночнудіяльністьв Україні» документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна.

Датою оцінки є дата, за станом на яку здійснюються процедури оцінки майна та визначається вартість майна. Нормативно-правовими актами з оцінки майна можуть бути передбачені строки дії звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) від дати оцінки або дати її затвердження (погодження) замовником.

В порушення вказаних вимог закону в доданих до позовної заяви матеріалах відсутній документ про оцінку земельної частки (паю), яка належить на праві приватної власності ОСОБА_3 відповідно до сертифікату серії V НМ №625431 зареєстрованого 18.03.1996 року на момент звернення до суду та не зазначено ціну позову, що в свою чергу унеможливлює перевірку судом правильності визначення ціни позову та розміру судового збору, належного до сплати відповідно до ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Отже, позивачу слід визначити ціну позову на підставі звіту про оцінку майна та доплатити судовий збір за вимогу майнового характеру, виходячи з суми, вказаної у звіті, відповідно до п.2 ч.1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Окрім цього в позовній заяві зазначено, що після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину прийняв її син ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 не оформивши своїх спадкових прав, спадкоємцем якого був його двоюрідний брат ОСОБА_5 , який в свою чергу є батьком позивача, який прийняв спадщину не оформивши її та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Однак в матеріалах справи відсутні докази спадкування після смерті вказаних осіб, не зазначено наявності чи відсутності заповітів/спадкових договорів, не додано доказів про наявність чи відсутність заведених спадкових справ після їх смерті.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху(стаття 185 ЦПК України).

За таких обставин вважаю, що дану позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст. ст.175,177,185,258,260 ЦПК України, суддя-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ямницької сільської ради ОТГ Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання права на земельну частку (пай) у зв`язку із втратою документу, який засвідчує право власності - залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 днів з дня отримання ухвали для виправлення вказаних недоліків.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання вимог даної ухвали, позовна заява вважатиметься неподаною та буде йому повернута.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Тисменицького районного суду

Івано-Франківської області Гриньків Д.В.

СудТисменицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117841944
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —352/980/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні