Ухвала
від 21.03.2024 по справі 591/2885/23
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

21 березня 2024 року м.Суми

Справа №591/2885/23

Номер провадження 22-з/816/17/24

Сумський апеляційний суд у складі колегії суддів :

головуючого - Собини О. І. (суддя-доповідач),

суддів - Криворотенка В. І. , Рунова В. Ю.

з участю секретаря судового засідання - Кияненко Н.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження заяву Сумського обласного центру зайнятості про роз`яснення постанови Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року

в цивільній справі за позовом за позовом ОСОБА_1 до Сумського обласного центру зайнятості про скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди,

в с т а н о в и в :

Постановою Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року апеляційна скарга ОСОБА_1 задоволена частково.

Рішення Зарічного районного суду м. Суми від 13 вересня 2023 року скасовано та ухвалено нове рішення. Позов ОСОБА_1 задоволений частково.

Визнано незаконним та скасовано наказ Сумського обласного центру зайнятості №97-к від 10 березня 2023 року «Про звільнення ОСОБА_1 ».

Поновлено ОСОБА_1 на посаді начальника відділу організації працевлаштування населення Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості з 14 березня 2023 року.

Стягнуто з Сумського обласного центру зайнятості на користь ОСОБА_1 143704 гривні 58 копійок середнього заробітку за час вимушеного прогулу, за період з 14 березня 2023 року по день ухваленого судового рішення, з утриманням із цієї суми установлених законодавством податків та зборів.

Стягнуто з Сумського обласного центру зайнятості на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в сумі 5000 гривень 00 копійок.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

11 січня 2024 року до Сумського апеляційного суду надійшла заява Сумського обласного центру зайнятості про роз`яснення постанови Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді начальника відділу організації працевлаштування населення Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про день та час слухання справи повідомлені належним чином.

Вивчивши матеріали справи, колегія суддів дійшла до висновку, що у задоволенні заяви Сумського обласного центру зайнятості про роз`яснення рішення суду слід відмовити, з таких підстав.

Відповідно до ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Роз`яснення рішення суду - це уточнення, більш чітке і зрозуміле викладення справжнього його змісту і при зверненні із відповідною заявою до суду, особа, яка ініціює роз`яснення як мотивувальної так і резолютивної частини рішення суду повинна зазначити, що саме у рішенні для неї є незрозумілим, які є варіанти тлумачення рішення, як саме невизначеність та нечіткість резолютивної частини рішення суду може вплинути на ефективність його виконання.

Пленум Верховного Суду України у п.21 постанови від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі» щодо роз`яснення рішення суду зазначив: питання про роз`яснення рішення розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Таким чином, суд може роз`яснити рішення, якщо воно містить в собі незрозумілості, неточності, що ускладнює його реалізацію, при цьому, не вносячи змін у суть рішення, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Незрозумілим слід вважати рішення суду, в якому припускається кілька варіантів тлумачення; роз`яснюються не висновки, яких дійшов суд, а ухвалене судове рішення; підставою для роз`яснення рішення суду є утруднення чи неможливість його виконання.

Зрозумілість судового рішення полягає у тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення.

Зміст резолютивної частини постанови Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року викладений чітко, резолютивна частина не містить в собі протиріч, які б потягли за собою неоднозначне її тлумачення, що усуваються шляхом їх роз`яснення.

Необхідність роз`яснення судового рішення для відповідача фактично полягає в роз`ясненні порядку його виконання в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі, зважаючи на ліквідацію Лебединського міськрайонної філії, як відокремлено підрозділу Сумського обласного центру зайнятості. Однак це не є роз`ясненням судового рішення в розумінні статті 271 ЦПК України, а є роз`ясненням порядку його виконання, що нормами чинного законодавства не передбачено.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні заяви Сумського обласного центру зайнятості про роз`яснення постанови Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року.

Керуючись ст.ст.271 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

У задоволенні заяви Сумського обласного центру зайнятості про роз`яснення постанови Сумського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року- відмовити

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий О.І. Собина

Судді: В.І. Криворотенко

В.Ю. Рунов

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117846794
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —591/2885/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 19.09.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Ніколаєнко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні