Рішення
від 06.02.2024 по справі 911/2920/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" лютого 2024 р. м. Київ Справа № 911/2920/23

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши справу

за позовом Васильківської міської ради, Київська обл., Обухівський р-н., м. Васильків

до Фізичної особи-підприємця Волкової Людмили Олександрівни, Київська обл., м. Васильків

третя особа Комунальне підприємство «Васильківкомунікаціясервіс», Київська обл., м. Васильків

про зобов`язання звільнення та повернення нежитлового приміщення

секретар судового засідання: Самусь В.С.

За участю представників:

від позивача: Борковська С.П. (самопредставництво); Зонтова Д.С. (самопредставництво); Шестаков Ю.В. (самопредставництво);

від відповідача: Шумило Н.М. (ордер серії АІ № 1485881 від 30.10.2023 р.);

від третьої особи: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Васильківська міська рада звернулась до господарського суду Київської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Волкової Людмили Олександрівни, в якій позивач просить зобов`язати Фізичну особу-підприємця Волкову Людмилу Олександрівну усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження Васильківською міською радою нежитловим приміщенням загальною площею 36,5 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 12, шляхом його звільнення та передачі комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс».

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Договір № 533 від 28.02.2019 р. оренди нерухомого майна (нежитлових будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади, укладений між Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради Київської області та Фізичною особою-підприємцем Волковою Людмилою Олександрівною, припинив свою дію 27.01.2022 р. на підставі п. 9.5. договору та ст. 763 Цивільного кодексу України. Також в обґрунтування факту припинення дії вказаного договору 27.01.2022 р. позивач посилається на рішення господарського суду Київської області від 23.11.2022 р. у справі № 911/778/22. Позивач зазначає, що відповідач не звільнив нежитлове приміщення, яке є предметом вказаного договору, та продовжує його безпідставно утримувати, чим створює перешкоди у здійсненні позивачем права користування та розпорядження об`єктом нерухомого майна комунальної власності.

Враховуючи викладене, та посилаючись на ст. 391 Цивільного кодексу України, відсутність між позивачем та відповідачем договірних відносин, позивач, як володіючий спірним майном власник, просить суд зобов`язати Фізичну особу-підприємця Волкову Людмилу Олександрівну усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження Васильківською міською радою нежитловим приміщенням загальною площею 36,5 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 12, шляхом його звільнення та передачі комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс», на балансі якого знаходиться вказане приміщення.

Ухвалою господарського суду Київської області від 09.10.2023 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі; розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 31.10.2023 р.; залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Комунальне підприємство «Васильківкомунікаціясервіс».

При зверненні із даним позовом позивачем в позовній заяві заявлено клопотання, в якому він просить, зокрема залучити Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради до участі у справі третьою особою на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Заяву позивача про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради судом не задоволено, оскільки рішення суду у справі не вплине на права та обов`язки останнього.

20.10.2023 р. до господарського суду Київської області від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому він заперечує щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову і просить відмовити у задоволенні позову. Відповідач вважає помилковим обґрунтування позивача, що станом на час розгляду справи відповідач фактично продовжує незаконно та безпідставно утримувати об`єкт нерухомого майна комунальної власності Васильківської територіальної громади від 28.02.2019 р. за відсутності належним чином укладеного договору оренди нерухомого майна комунальної власності у відповідності до вимог Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Відповідач акцентує увагу суду, що ст. 764 ЦК України визначає можливість продовження договору оренди на той самий термін і на тих самих умовах, при цьому, для такого автоматичного продовження договору оренди передбачена особливість, а саме відсутність заяви (повідомлення) однієї зі сторін про припинення чи зміну умов договору протягом місяця після закінчення терміну його дії. Відповідач вказує, що тільки 18.05.2022 р. орендодавець направив відповідачу лист № 81/04-06, в якому повідомив, що договір оренди нерухомого майна № 533 від 28.02.2019 р. продовжуватись на повторний термін не буде, а підставами відмови вказав: використання об`єкта оренди не за цільовим призначенням та наявність станом на 27.01.2022 р. дебіторської заборгованості відповідача на загальну суму 6976,80 грн. Відповідач вважає помилковою або надуманою наявність дебіторської заборгованості відповідача у сумі 6976,80 грн станом на 27.01.2022 р. Відповідач зазначає, що будь-яких належних доказів нецільового використання об`єкта оренди, а саме: акта проведення перевірки та фіксації результату нецільового використання об`єкта оренди та винесення приписів орендарю про усунення порушень, Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради не надало. Відповідач вказує, що підстави для відмови у продовженні договору оренди, визначені Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради у листі № 81/04-06 від 18.05.2022 р., не відповідають вимогам ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», якою визначені підстави для відмови у продовженні договору оренди. Відповідач вважає, що посилання позивача на рішення господарського суду Київської області від 23.11.2022 р. у справі № 911/778/22, яке залишене без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, в контексті того, що вказаними рішеннями судів ніби було встановлено, що укладений між відповідачем та Управлінням з питань економіки та власності договір № 533 з 27.01.2022 р. припинив свою дію є безпідставним, оскільки у зазначених рішеннях вказана обставина не встановлювалась.

20.10.2023 р. до господарського суду Київської області від відповідача надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, в якому він просить зупинити провадження у справі № 911/2920/23 до вирішення справи господарським судом Київської області № 911/2354/23.

Судом відмовлено у задоволенні клопотання відповідача про зупинення провадження у справі з підстав, зазначених в ухвалі господарського суду Київської області від 28.11.2023 р.

Ухвалою господарського суду Київської області від 28.11.2023 р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 14.12.2023 р.

12.12.2023 р. до господарського суду Київської області від відповідача надійшли додаткові пояснення, в яких він звертає увагу суду, що відповідач багаторазово звертався до орендодавця Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради, а також безпосередньо до позивача з вимогами про продовження дії договору, однак Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради і позивач у своїх відповідях надавали інформацію про те, що ними проводиться робота щодо наповнення електронної торгової системи, з метою продовження дії договору на новий строк, але цю роботу не зроблено до теперішнього часу, а цей факт позбавив та позбавляє відповідача права звернутися до орендодавця із заявою відповідно до п.п. 135 та 143 Порядку про продовження строку оренди.

12.12.2023 р. до господарського суду Київської області від позивача надійшло клопотання, в якому він заперечує стосовно доводів та міркувань відповідача, наведених у додаткових поясненнях. Позивач вказує, що норми законодавства, а саме: ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-ІХ встановлюють те, що договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його укладено, та не вказують на те, що при цьому орендаря необхідно повідомляти ще додатково і листами, крім того, вказана норма Закону не встановлює обов`язку орендодавця вручати безпосередньо орендарю (відповідачу) листи про припинення дії договору оренди чи перевіряти факт такого отримання, тощо. Позивач вважає, що додаткові пояснення відповідача до позовної заяви та додані до додаткових пояснень копії документів не спростовують обставин та доказів, якими позивач обґрунтовує свої вимоги у позовній заяві.

У зв`язку із оголошенням у місті Києві сигналу «Повітряна тривога» судове засідання, призначене на 14.12.2023 р., не відбулося.

Ухвалою господарського суду Київської області від 14.12.2023 р. судове засідання призначено на 09.01.2024 р.

Підготовчі засідання та судові засідання неодноразово відкладались.

Представники позивача у підготовчих та судових засіданнях позовні вимоги підтримали.

Представник відповідача у підготовчих та судових засіданнях проти позову заперечував.

Представник третьої особи у жодне підготовче та судове засідання не з`явився. Третя особа про причини неявки представника суд не повідомила, про дату, час та місце проведення підготовчих та судових засідань повідомлена належним чином відповідно до п. 3 ч. 6 ст. 242 ГПК України, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень № 0600051695060, № 0600057152165, № 0600060771089, № 0600065061403, № 0600069864918, № 0600076939125, № 0600081240733.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, суд

ВСТАНОВИВ:

Васильківська територіальна громада в особі Васильківської міської ради є власником нежилого приміщення, що належить до комунальної власності, загальною площею 36,5 кв.м, яке розташоване за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (індексний номер витягу: 175498492 від 29.07.2019 р.), Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (номер інформаційної довідки: 361234918 від 09.01.2024 р.), свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серії САВ № 066538 від 06.11.2007 р. та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 16543210 від 06.11.2007 р.

На підставі рішення Васильківської міської ради Київської області № 03.14-50-VII від 22.02.2019 р. «Про передачу в оренду частини нежитлового приміщення загальною площею 36,5 кв.м за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12 переможцю конкурсу на право оренди комунального майна фізичній особі-підприємцю Волковій Людмилі Олександрівні» передано в оренду частину нежитлового приміщення загальною площею 36,5 кв.м за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12 переможцю конкурсу на право оренди комунального майна фізичній особі-підприємцю Волковій Людмилі Олександрівні для здійснення діяльності з продажу продовольчих товарів, крім товарів підакцизної групи.

Пунктом 2 вказаного рішення доручено Управлінню з питань економіки та власності укласти договір оренди терміном на два роки одинадцять місяців, а нарахування орендної плати здійснювати згідно умов конкурсу та запропонованою ціновою пропозицією ФОП Волкової Л.О., а саме: 2195,00 грн з ПДВ (базовий місяць розрахунку листопад 2018 р.).

28.02.2019 р. між Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради (орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем Волковою Людмилою Олександрівною (орендар) було укладено договір № 533 оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади.

Відповідно до п. 1.1 договору орендодавець на підставі рішення Васильківської міської ради від 22.02.2019 р. № 03.14-50-VII передає, а орендар приймає в оренду нежитлове приміщення (об`єкт оренди), за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12 для здійснення діяльності з продажу продовольчих товарів крім товарів підакцизної групи.

Пунктом 2.1 договору визначено, що об`єктом оренди є нежитлове приміщення загальною площею 36.5 кв.м, в т.ч. на 1-му поверсі 36,5 кв.м, згідно викопіювання з поповерхового плану, що складає невід`ємну частину цього договору, а також устаткування, інвентар та інше майно (за наявності) згідно з переліком, що є невід`ємною частиною цього договору.

Згідно з п. 5.4 договору орендар після закінчення терміну дії цього договору має переважне право, за інших рівних умов, на продовження дії договору, за умови належного виконання своїх обов`язків за цим договором. Дозвіл на продовження строку оренди надає Васильківська міська рада.

Відповідно до п. 7.5 договору у разі закінчення строку дії договору або при його розірванні орендар зобов`язаний за актом приймання-передачі повернути об`єкт оренди орендодавцю у стані, в якому перебував об`єкт оренди на момент передачі його в оренду, з урахуванням всіх здійснених орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об`єкта оренди без заподіяння йому шкоди, з урахуванням зносу за період строку дії договору оренди.

Цей договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 27.01.2022 р. (п. 9.1 договору).

Пунктом 9.3 договору визначено, що після закінчення строку дії цього договору його дія може бути продовжена на підставі рішення Васильківської міської ради.

28.02.2019 р. Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради та Фізичною особою-підприємцем Волковою Л.О. підписано акт прийому-передачі в оренду об`єкта комунальної власності, який є додатком № 2 до договору оренди, та відповідно до якого орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду основні засоби комунальної власності, а саме: нежитлове приміщення по вул. Грушевського, 12, загальною площею 36,5 кв.м.

Рішенням Васильківської міської ради Київської області № 01.04-09-VIIІ від 26.11.2021 р. «Про затвердження звітів про оцінку комунального майна Васильківської міської територіальної громади для постановки на баланс» затверджено звіти про оцінку майна для постановки на баланс, зокрема нежитлового приміщення загальною площею 36,5 кв.м, яке знаходиться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, ринкова вартість якого станом на 01.11.2021 р. становить 395500,00 грн без ПДВ; доручено балансоутримувачу - Комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс» відобразити вартість вищезазначеного об`єкта в регістрах бухгалтерського обліку відповідно до звіту про оцінку майна та вжити заходи щодо постановки на баланс згідно вимог діючого законодавства.

04.01.2022 р. Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради та Комунальним підприємством «Васильківкомунікаціясервіс» підписаний акт приймання-передачі основних засобів, який затверджений Васильківським міським головою, відповідно до якого Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради передало, а Комунальне підприємство «Васильківкомунікаціясервіс» прийняло основні засоби приміщення по вул. Грушевського, 12, загальною площею 36,5 кв.м, вартістю 395500,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно з ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 4 ст. 284 Господарського кодексу України встановлено, що строк договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як вже встановлено, нежиле приміщення, яке розташоване за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, належить до комунальної власності Васильківської територіальної громади.

Відносини, пов`язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна», а також Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» продовження договорів оренди здійснюється за результатами проведення аукціону, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Частиною 2 ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що без проведення аукціону можуть бути продовжені договори, які, зокрема укладені та продовжуються вперше, за умови, якщо строк оренди за такими договорами становить п`ять років або менше.

Відповідно до ч. 135 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна орендар, що має право продовжити договір оренди без проведення аукціону, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди.

Відповідач неодноразово звертався із заявами до Васильківської міської ради, зокрема із заявою від 20.08.2021 р., та до Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради, зокрема із заявою від 22.10.2021 р., щодо продовження дії договору оренди № 533 від 28.02.2019 р. та з питань реєстрації договору та об`єкту в електронній торговій системі.

У червні 2022 р. фізична особа-підприємець Волкова Людмила Олександрівна звернулася до суду з позовом про зобов`язання Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради укласти договір оренди нерухомого майна за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 12, загальною площею: 36,5 кв.м з Фізичною особою-підприємцем Волковою Людмилою Олександрівною на новий строк без проведення аукціону на умовах попереднього договору.

Рішенням господарського суду Київської області від 23.11.2022 р. у справі № 911/778/22 за позовом Фізичної особи-підприємця Волкової Людмили Олександрівни до Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Васильківська міська рада Київської області, про зобов`язання укласти договір, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 12.06.2023 р., у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Рішеннями суду у справі № 911/778/22 встановлено, що 27.01.2022 р. укладений між сторонами договір припинив свою дію.

Відповідно до частини 4 ст. 75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Як вже зазначалось, відповідно до п. 9.1 договору № 533 від 28.02.2019 р. оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади цей договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє до 27.01.2022 р.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Пунктом 9.5 договору сторони також узгодили, що договір припиняється в разі, зокрема закінчення строку, на який його було укладено.

Відтак, договір № 533 від 28.02.2019 р. оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади, укладений між Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради та Фізичною особою-підприємцем Волковою Людмилою Олександрівною, припинив свою дію 27.01.2022 р. у зв`язку із закінченням строку, на який його було укладено.

При цьому визначеного договором чи законом обов`язку позивача чи Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради укласти з відповідачем договір оренди нежилого приміщення, яке розташоване за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, загальною площею 36,5 кв.м судами у справі № 911/778/22 не встановлено.

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі припинення договору оренди орендар зобов`язаний протягом трьох робочих днів з дати припинення договору повернути орендоване майно в порядку, визначеному договором оренди.

Після закінчення строку дії договору відповідач не повернув нежитлові приміщення загальною площею 36,5 кв.м, які знаходяться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, за актом приймання-передачі.

07.07.2023 р. Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради направило на адресу відповідача лист № 333/04-06 від 07.07.2023 р., в якому просило відповідача підготувати об`єкт оренди для передачі Управлінню по акту приймання-передачі у термін до 14.07.2023 р., що підтверджується описом вкладення у цінний лист № 0860104898342 від 07.07.2023 р. та накладною № 0860104898342 від 07.07.2023 р.

Вказаний лист отримано відповідачем особисто 14.07.2023 р., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 0860104898342.

Листи № 364/04-06 від 25.07.2023 р. та № 412/01-14 від 09.08.2023 р. аналогічного змісту направлені Управлінням з питань економіки та власності Васильківської міської ради на адресу відповідача 26.07.2023 р. та 02.10.2023 р. відповідно.

Проте, відповідач не повернув комунальне майно нежитлове приміщення загальною площею: 36,5 кв.м. за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 12.

Заперечуючи проти позову, відповідач вказує, що неодноразово звертався із заявами про продовження терміну дії договору, однак Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради лише листом № 81/04-06 від 18.05.2022 повідомило, що договір оренди № 533 від 28.02.2019 продовжуватися на повторний термін не буде. Відповідач посилається на те, що жодна із вказаних у листі підстав для відмови у продовженні терміну оренди не відповідає вимогам ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Проте, вказані обставини щодо звернення відповідача із заявами про продовження дії договору входять у предмет доказування у справі № 911/778/22 та досліджувались судами під час розгляду вказаної справи. Рішенням суду встановлено, що Фізичною особою-підприємцем Волковою Людмилою Олександрівною своєчасно не були належним чином оформлені та подані заяви про продовження дії договору, з огляду на що відповідне питання не могло бути розглянуте по суті у строки, встановлені чинним законодавством. Суди зазначили, що неналежно оформлена та подана заява не вважається заявою про продовження дії договору в розумінні Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 483 від 03.06.2020 року «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

Таким чином, відповідач продовжує використовувати комунальне майно після закінчення терміну дії договору № 533 від 28.02.2019 р. оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади.

В позовній заяві позивач вказує, що представниками Управління з питань економіки та власності Васильківської міської ради у 2023 році здійснено декілька раз обстеження об`єкта оренди, під час яких було виявлено та встановлено, що об`єкт оренди перебуває у користуванні Фізичної особи-підприємця Вуковича Андрія Іговорича, який використовується для продажу жіночого одягу, а не для продажу продовольчих товарів.

Зазначене не береться судом до уваги, оскільки до матеріалів справи не додано актів обстеження орендованого приміщення, а додані копії договору суборенди нежитлового приміщення від 27.01.2021 р. між ФОП Волковою Л.О. та ФОП Вуковичем А.І. та акта від 27.01.2021 р. приймання-передачі приміщення загальною площею 36,5 кв.м за адресою: АДРЕСА_1 підписані лише ФОП Волковою Л.О. та не підписані ФОП Вуковичем А.І.

Крім того, враховуючи встановлені обставини справи, а саме факт неповернення майна відповідачем, зазначені позивачем обставини, навіть у разі їх підтвердження, не впливають на вирішення спору по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування» міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Згідно з ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування» органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійні договори, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Отже, Васильківська міська рада є органом місцевого самоврядування, яка представляє Васильківську територіальну громаду та від її імені і в її інтересах здійснює функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та законами України, в тому числі і зі здійснення правомочності володіння, користування та розпорядження об?єктом права комунальної власності, у тому числі щодо нежитлового приміщення загальною площею 36,5 кв.м, яке знаходиться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, 12.

Як вже зазначалось, власником нежилого приміщення, що належить до комунальної власності, яке розташоване за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12 є Васильківська територіальна громада в особі Васильківської міської ради, а балансоутримувачем Комунальне підприємство «Васильківкомунікаціясервіс».

Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яким вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 317 Цивільного кодексу України визначено зміст права власності, частиною першої якої передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною 1 статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

З огляду на те, що Фізична особа-підприємець Волкова Людмила Олександрівна не виконала обов`язку щодо повернення комунального майна після закінчення терміну дії договору № 533 від 28.02.2019 р. оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності Васильківської територіальної громади та продовжує користуватися вказаним майном, а матеріалами справи доведено факт відсутності між позивачем та відповідачем після 27.01.2022 р. орендних відносин, то вимога про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження Васильківською міською радою нежитловим приміщенням загальною площею 36,5 кв.м за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12 шляхом зобов`язання Фізичної особи-підприємця Волкової Людмили Олександрівни звільнити вказане майно та передати його Комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс» підлягає задоволенню.

Судовий збір відповідно до ст.ст. 123, 129 ГПК України покладається судом на відповідача.

Керуючись ст. ст. 123, 129, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов`язати Фізичну особу-підприємця Волкову Людмилу Олександрівну ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження Васильківською міською радою (08601, Київська обл., Обухівський р-н, місто Васильків, вул. Покровська, будинок 4, код 34627780) нежитловим приміщенням загальною площею 36,5 кв.м, яке знаходиться за адресою: м. Васильків, вул. Грушевського, буд. 12, шляхом його звільнення та передання Комунальному підприємству «Васильківкомунікаціясервіс» (08601, Київська обл., місто Васильків, вулиця Грушевського, будинок 23, код 38097604).

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Волкової Людмили Олександрівни ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Васильківської міської ради (08601, Київська обл., Обухівський р-н, місто Васильків, вул. Покровська, будинок 4, код 34627780) 5932,50 грн (п`ять тисяч дев`ятсот тридцять дві грн 50 коп.) судового збору.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення, шляхом подання апеляційної скарги відповідно до ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 22.03.2024 р.

Суддя О.О. Рябцева

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117847288
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —911/2920/23

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Рішення від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні