Ухвала
від 21.03.2024 по справі 914/2725/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

УХВАЛА

21.03.2024 Справа № 914/2725/23

за позовом: заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави в особі:

позивача-1: Львівської обласної державної адміністрації, м. Львів

позивача-2: Адміністрації Державної прикордонної служби України, м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Санаторій для дітей з батьками Пролісок, м. Моршин, Львівська обл.

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача-2: Санаторій ІНФОРМАЦІЯ_1 (війська частина НОМЕР_1 )

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача-1: Моршинської міської ради

про: скасування державною реєстрації речового права з одночасним припиненням такого права

Суддя Коссак С.М.

за участі секретаря Полюхович Х.М.

За участю представників сторін:

Від прокуратури: Лупійчук Богдана Володимирівна прокурор;

Від позивача-1 Брильовська О;

Від позивача-2 не з`явилися;

Від відповідача: не з`вився;

Від третьої особи на стороні позивача-2: Деленко Петро Володимирович представник; ОСОБА_1 представник;

Від третьої особи на стороні позивача-1:не з`явився

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави в особі: позивача-1: Львівської обласної державної адміністрації, м. Львів, позивача-2: Адміністрації Державної прикордонної служби України, м. Київ до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Санаторій для дітей з батьками «Пролісок», м. Моршин, Львівська обл., за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача-2: Санаторій « ІНФОРМАЦІЯ_1 (війська частина НОМЕР_1 ) про скасування державної реєстрації права приватної власності товариства з обмеженою відповідальністю «Санаторій для дітей з батьками «Пролісок» на об`єкт нерухомого майна гідроспоруду (опис: тип конструкції греблі (дамби) - трапецеїдальна, земельна та З/Б, загальна довжина греблі 136 метрів, загальна ширина греблі 4 метра, максимальна висота греблі 7 метрів, тип шлюзів - шандорний (монах) 2 шт., водоскидна споруда шандона: матеріал З/Б, висота входу 8 метрів, ширина входу 1,5 метра, пропускна здатність 1,5 м. куб./с, водоскидна споруда паводкова: матеріал З/Б, висота входу 1 метр, ширина входу 1,8 метра, пропускна здатність 3,5 м. куб./с, причал: матеріал дерево, метал площею 14,3 кв. м.), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2195336946253, що знаходиться за адресою: Львівська область, Стрийський район, с. Баня Лисовицька, вул. Проліскова, 3, на підставі рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Жирівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області Павлишина Назара-Павла Андрійовича від 16.10.2020 № 54613702, з одночасним припиненням такого речового права та із закриттям відповідного розділу в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Відповідач просить призначити у справі судову експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

Чи відповідає фактичне розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж земельних ділянок технічній документації?

Чи відповідають розроблена документація із землеустрою на земельну ділянку та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

Чи змінено та затверджено цільове призначення земельної ділянки відповідно до вимог земельного законодавства та інших нормативних документів з питань землеустрою та землекористування? Якщо ні, то в чому полягають невідповідності?

Чи відповідає фактичне землекористування правовстановлювальним документам, документації із землеустрою на земельні ділянки та нормативно-правовим актам?

Учасники справи заперечили призначення судової експертизи у справі.

Щодо першого питання суд зазначає таке. За наявними у справі матеріалами, враховуючи подану інформацію Моршинської міської ради, які будуть дослідженні у судовому засіданні, при розгляді справи по суті, на земельній ділянці за кадастровим номером 4625384000:02:000:0100 розташована гідроспоруда по вул.. Проліскова, 1а. Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вбачається, що наприкінці 2017 року на початку 2018 року Лисовицькою сільською радою проведено роботу щодо оформлення права комунальної форми власності на цю гідроспоруду (орієнтовна довжина 230 м, 2 металеві водовипуски діаметром 50 см, земляна дамба), що знаходиться за адресою: Львівська область, Стрийський район, с. Баня Лисовицька, вул. Проліскова, 1а.

Рішенням Лисовицької сільської ради Стрийського району Львівської області від 14.12.2017 № 498 «Про взяття на облік Лисовицькою сільською радою безгосподарного нерухомого майна гідротехнічних споруд» вирішено звернутись із заявою до Центру надання адміністративних послуг при Стрийській РДА про прийняття на облік безгосподарного нерухомого майна гідротехнічних споруд, які розташовані за межами с. Баня Лисовицька в межах територіального устрою Лисовицької сільської ради за адресою: вул. Проліскова, 1а, а саме: земляна дамба орієнтовною довжиною 230 м, 2 металеві водоспуски діаметром 50 см, які знаходяться в задовільному стані. Балансоутримувача, орендаря немає. ( рішення знаходиться в матеріалах справи ).

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 06.02.2018 вбачається, що цього ж дня прийнято рішення № 39528604 про взяття на облік даної гідроспоруди ( копія витягу знаходиться в матеріалах справи). Відтак, гідротехнічна споруда, яка знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 4625384000:02:000:0100 площею 5,1030 га розташована за адресою: по

АДРЕСА_1 , за гідротехнічною спорудою, що зареєстрована на праві приватної власності ТзОВ «Санаторій для дітей з батьками «Пролісок», Моршинською міською радою не присвоювався. Відомості на підставі яких гідроспоруді, що зареєстрована на праві приватної власності за ТзОВ «Санаторій для дітей з батьками» «Пролісок» присвоєно адресний номер 3 по АДРЕСА_2 , нам не відомі.

Інші питання, які на думку відповідача слід розглянути судовому експерту, виходячи із предмету спору не торкаються питання правомірності державної реєстрації речового права об`єкта нерухомості. Відмовляючи в задоволені клопотання про призначення експертизи, суд зазначає, що відповідно до ч.2 ст.86 ГПК України висновок експерта як і інші докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. При цьому відповідно до ч.2 ст. 98 ГПК України предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Враховуючи тривалість правовідносин між учасниками справи, відповідач вправі був скористатися правом на проведення експертизи на замовлення, що передбачене ст.101 ГПК України. В цьому аспекті суд посилається на ст.74 ГПК України, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог та заперечень. Винятки з цього правила становлять випадки призначення експертизи з ініціативи суду як активна роль суду щодо участі у збиранні доказів у випадках, передбачених законом.

Керуючись статтями 2, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання про призначення експертизи відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://court.gov.ua/fair/sud5015, а також у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua.

Повний текст ухвали виготовлено 22.03.2024р.

Суддя Коссак С.М.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117847347
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування державної реєстрації права приватної власності товариства з обмеженою відповідальністю «Санаторій для дітей з батьками «Пролісок» на об`єкт нерухомого майна гідроспоруду (опис: тип конструкції греблі (дамби) - трапецеїдальна, земельна та З/Б, загальна довжина греблі 136 метрів, загальна ширина греблі 4 метра, максимальна висота греблі 7 метрів, тип шлюзів - шандорний (монах) 2 шт., водоскидна споруда шандона: матеріал З/Б, висота входу 8 метрів, ширина входу 1,5 метра, пропускна здатність 1,5 м. куб./с, водоскидна споруда паводкова: матеріал З/Б, висота входу 1 метр, ширина входу 1,8 метра, пропускна здатність 3,5 м. куб./с, причал: матеріал дерево, метал площею 14,3 кв. м.), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2195336946253, що знаходиться за адресою: Львівська область, Стрийський район, с. Баня Лисовицька, вул. Проліскова, 3, на підставі рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Жирівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області Павлишина Назара-Павла Андрійовича від 16.10.2020 № 54613702, з одночасним припиненням такого речового права та із закриттям відповідного розділу в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Відповідач просить призначити у справі судову експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання: Чи відповідає фактичне розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж земельних ділянок технічній документації? Чи відповідають розроблена документація із землеустрою на земельну ділянку та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності? Чи змінено та затверджено цільове призначення земельної ділянки відповідно до вимог земельного законодавства та інших нормативних документів з питань землеустрою та землекористування? Якщо ні, то в чому полягають невідповідності? Чи відповідає фактичне землекористування правовстановлювальним документам, документації із землеустрою на земельні ділянки та нормативно-правовим актам? Учасники справи заперечили призначення судової експертизи у справі. Щодо першого питання

Судовий реєстр по справі —914/2725/23

Рішення від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні