Ухвала
від 22.03.2024 по справі 644/10469/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 644/10469/21

Провадження 2/552/104/24

У Х В А Л А

22.03.2024 Київський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

секретаря судового засідання Хрипунової Т.В.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Полтаві в приміщенні Київського районного суду м. Полтави цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Харківський тракторний завод» про відшкодування моральної шкоди, третя особа Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 10.11.2021 звернулася до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова з позовом до Приватного акціонерного товариства «Харківський тракторний завод» про відшкодування моральної шкоди.

В поданій до суду позовній заяві просить суд стягнути з відповідача на відшкодування моральної шкоди, завданої професійним захворюванням, в розмірі 220000 грн.

Представником відповідача 20.03.2024 подано до суду клопотання про витребування доказів, в якому просить суд витребувати у адвокатського бюро Євгена Малойвана копію договору про надання правової допомоги №23092021 від 23.09.2021; адвокатського бюро Дмитра Ципліцького копію договору про надання правової допомоги №23092021 від 23.09.2021; у адвоката Малойвана Є.І. оригінал договору про надання правової допомоги №23092021 від 23.09.2021 для огляду в судовому засіданні.

Клопотання обґрунтоване тим, що ззначені документи необхідні для з`ясування підстав та меж повноважень представника позивача у справі та можливості розгляду справи за відсутності позивачки.

Суд, розглянувши матеріали клопотання, приходить до наступних висновків.

За нормами ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

На суд покладено обов`язок сприяти всебічному і повному з`ясуванню обставин справи, здійсненню особами, які беруть участь у справі, їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

В силу норм ст. 77 ЦПК України належними є лише докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Частиною 2 ст. 77 ЦПК України передбачено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Договори про надання правової допомоги не є доказами в розумінні норм ст. 76 ЦПК України, а є документами, що підтверджують повноваження представників у справі.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в постанові від 26.05.2022 в справі № 692/581/21 роз`яснив наступне.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначає Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», згідно з пунктом 2 частини першої статті 20 якого під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема, представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами.

Підстави для здійснення адвокатської діяльності передбачені статтею 26 названого Закону, відповідно до частин 1-3 якої адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Згідно з частиною третьою статті 26 ЦПК України Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

За правилом частини другої статті 26 названого Закону адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер;4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Отже спеціальний закон, який визначає правила здійснення адвокатської діяльності регламентує подання на підтвердження повноважень адвоката не всіх документів, визначених пунктами частини другої статті 26 наведеного Закону, а лише один із запропонованих альтернатив, які підтвердять такі повноваження.

Велика Палата Верховного Суду у справі № 320/5420/18 (постанова від 01 липня 2020 року) зазначила що не відповідає правильному застосуванню норм процесуального права висновок апеляційного суду про обов`язковість надання для підтвердження повноважень адвоката як представника одночасно з ордером договору про надання правової допомоги, адже ордер, який видано відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», є самостійним документом, що підтверджує повноваження адвоката.

Матеріали справи містять належним чином завірений ордер адвоката про надання правової допомоги позивачу ОСОБА_1 , відтак, повноваження представника належним чином підтверджені.

Тому суд приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання.

Керуючись ст. ст. 76-84 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача Приватного акціонерного товариства «Харківський тракторний завод» МАРКОСЯН МАРИНИ ВОЛОДИМИРІВНИ про витребування доказів залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання, оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117849004
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди,

Судовий реєстр по справі —644/10469/21

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні