Рішення
від 19.03.2024 по справі 570/6628/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/6628/23

Номер провадження 2-о/570/49/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

з участю:

секретаря судових засідань Гречки О.В.

заявниці ОСОБА_1

представника заявниці - адвоката Шміда В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту постійного проживання особи разом із спадкодавцем на дату відкриття спадщини, -

в с т а н о в и в:

В обґрунтування заявлених вимог заявниця зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 . Заявниця постійно проживала з батьком на час його смерті. З метою оформлення спадкових прав просить суд встановити факт постійного проживання разом з спадкодавцем на дату відкриття спадщини.

Заявниця в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та пояснила суду про обставини, що описані вище. Заяву просила задоволити. Додатково пояснила, що постійно проживала разом з батьком у його помешканні з травня-червня 2021 року. Через похилий вік батько не міг забезпечувати себе самостійно, хворів, вона забезпечувала його усім необхідним, у тому числі ліками та харчуванням. Однак вона не може оформити спадкові права через те, що її місце реєстрації не співпадає з місцем реєстрації батька. Тому звернулася до суду з відповідною заявою.

Представник заявниці в судовому засіданні заяву підтримав та просив задоволити. Пояснив, що встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини має для заявниці юридичне значення. Це надасть їй змогу реалізувати право на оформлення спадщини за заповітом після смерті батька у встановленому законом порядку.

Представник заінтересованої особи не з`явився в судове засідання. Згідно до поданих пояснень просить справу розглядати без їх участі. Проти задоволення заяви не заперечують.

Повно та всебічно з`ясувавши всі обставини справи, заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає до задоволення, з огляну на наступне.

В судовому засіданні було допитано в якості свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Відповідно до показань свідків, заявниця з травня-червня 2021 року проживала з батьками в смт. Клевань Рівненського району Рівненської області, і до часу смерті, доглядала за батьком.

При розгляді справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявниці, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області 26.10.2021 року.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати заявниці, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Даний факт підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим відділом «Центр надання адміністративних послуг» Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області 26.09.2023 року.

Батьки заявниці проживали та були зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя батько заявниці склав заповіт, згідно якого усе своє майно, що буде належати йому на день його смерті, де б воно не знаходилося і з чого б не складалося, а також все те, на що він за законом буде мати право, заповів заявниці, ОСОБА_1 . Даний факт підтверджується заповітом, нотаріально посвідченим виконкомом Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області 15.03.2017 року р.№94.

Після його смерті відкрилася спадщина.

На час відкриття спадщини заявниця ОСОБА_1 проживала без реєстрації та здійснювала постійний догляд за батьком ОСОБА_2 до дня його смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Дана обставина підтверджується довідкою №1631/02-19/23, виданою Клеванською селищною радою Рівненського району Рівненської області 15.08.2023 року.

Ці ж обставини підтвердили свідки.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1222, ч. 1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України). Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч. 1 ст. 1268 ЦК України).

Для оформлення своїх спадкових прав за заповітом після смерті батька заявниця звернулася до нотаріуса. Однак нотаріусом було письмово роз`яснено з посиланням на Порядок вчинення нотаріальних дій (пункти 3.19-3.20), що оскільки нею документально не підтверджено спільного проживання з батьком на день його смерті, а саме відсутні докази реєстрації в житловому будинку за місцем його проживання, то їй необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання з батьком на час відкриття спадщини. Дана обставина підтверджується листом приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Самсонюка Ф.П. №269/01-16 від 08.12.2023 року.

З батьком заявниця постійно проживала у його будинку з травня-червня 2021 року до його смерті, в тому числі і на день його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 . До травня 2021 року заявниця частко навідувалася до будинку батьків.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 205/2102/19-ц вказав на те, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та законних інтересів. В розумінні ЦК України заявниця є такою, що прийняла спадщину після смерті батьків з огляду на те, що вона спільно проживала з ними.

Згідно з ч.1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до положень ст.ст. 1216-1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.ч.1,6 ст.29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

Згідно з пунктами 3.21, 3.22 глави 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, у редакції на момент відкриття спадщини, спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.

Зі змісту наведених норм закону вбачається, що під постійним місцем проживанням спадкоємця із спадкодавцем розуміється як факт безпосереднього проживання спадкоємця із спадкодавцем на момент його смерті, так і факт наявності у спадкоємця, на момент смерті спадкодавця, зареєстрованого у передбаченому законом порядку місця проживання за однією адресою зі спадкодавцем.

Частина 3 статті 1268 ЦК України вимагає наявність фактичного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не саму реєстрацію місця проживання за адресою спадкодавця, що можуть бути відмінними один від одного (постанова ВС від 08.03.2023 року у справі №205/11460/21),

Суд зазначає, що заявниця надала належні доводи на підтвердження того факту, що вона постійно проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Даний факт був підтверджений і показаннями свідків. Зважаючи на наведене суд вважає, що заява є обґрунтованою та доведеною, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 12, 89, 141, 263-265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту постійного проживання особи разом із спадкодавцем на дату відкриття спадщини - задоволити повністю.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , постійно проживала з спадкодавцем, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , на час відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявниця: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , мешканка АДРЕСА_2 ).

Заінтересована особа: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області (код ЄДРПОУ 04387094, вул. І. Франка, 20, смт. Клевань Рівненського району Рівненської області).

Суддя: Красовський О.О.

Повне рішення суду складено 22 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117849908
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання особи разом із спадкодавцем на дату відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —570/6628/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні