Ухвала
від 22.03.2024 по справі 400/1120/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про проведення судового засідання з повідомленням (викликом) сторін

та про рекомендування надати докази

22 березня 2024 р. № 400/1120/24 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Ярощука В.Г., розглянувши у порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи

за позовомкерівника Первомайської окружної прокуратури Миколаївської області, вул. Івана Виговського, 18, м.Первомайськ, Первомайський район, Миколаївська область, 55213,

до відповідачаАрбузинської селищної ради, пл. Центральна, 18, с-ще Арбузинка, Первомайський район, Миколаївська область, 55301,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог:Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, вул. 2 Екіпажна, 1, м.Миколаїв, 54003, Миколаївська обласна військова адміністрація (Миколаївська обласна державна адміністрація), вул. Адміральська, 22, м.Миколаїв, 54001, відділ освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, пл.Центральна, 189, с-ще Арбузинка, Первомайський район, Миколаївська область, 55301, Новокрасненський ліцей Арбузинської селищної ради Миколаївської області, вул. Величка, 23, с. Новокрасне, Первомайський район, Миколаївська область, 55323,

прозобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

07 лютого 2024 року до Миколаївського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява керівника Первомайської окружної прокуратури Миколаївської області (далі позивач) до Арбузинської селищної ради (далі відповідач) про зобов`язання відповідача вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту з обліковим номером 52014, розташованої по вул. Величка, 23а, с. Новокрасне Первомайського району Миколаївської області шляхом отримання від ГУ ДСНС України у Миколаївській області Акту оцінки стану готовності протирадіаційного укриття для подальшої експлуатації за призначенням.

Підставою позову позивач вказав те, що після початку 24.02.2022 повномасштабної російської військової агресії проти України та введення на всій території України воєнного стану виникли обґрунтовані та реальні підстави для використання захисної споруди цивільного захисту протирадіаційне укриття № 52014, що розташоване вул. Величка, 23а, с. Новокрасне Первомайського району Миколаївської області (далі укриття № 52014), безпосередньо за призначенням. Проте, всупереч законодавству у сфері використання та забезпечення функціонування об`єктів цивільного захисту відповідач й дотепер не виконує свого прямого та безпосереднього обов`язку щодо утримання укриття № 52014, яке перебуває в комунальній власності Арбузинської селищної територіальної громади, у належному та придатному для використання за призначенням стані.

У відзиві на позовну заяву від 27.02.2024 № 73/03/24 відповідач заперечив проти позову і просив відмовити в задоволенні позову частково, виходячи з обставин, наведених у відзиві. Відзив аргументовано тим, що відділом освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, як балансоутримувачем укриття № 52014, вжито заходи спрямовані на приведення вказаного укриття у стан придатний до використання за призначенням відповідно до технічних можливостей даного приміщення. 22.11.2023 при оцінці укриття № 52014 комісія, до складу якої було включено представників Арбузинської селищної ради, СРПП Первомайського відділення поліції та Первомайського РУ ГУ ДСНС України, прийшла до висновку, що укриття оцінюється як обмежено готове до використання за призначенням за умови усунення недоліків, про що складено відповідний акт. Таким чином, відділом освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області було вжито заходів для приведення укриття № 52014 у придатний стан для використання.

У відповіді на відзив від 11.03.2024 позивач заперечив проти аргументів відповідача, наведених ним у відзиві, закцентувавши увагу на тому, що оскільки заклади освіти є неприбутковими бюджетними установами, єдиною можливістю ефективно забезпечити приведення захисної споруди в готовність для використання населення є зобов`язання саме власника привести його в належний стан. Крім цього, в актах оцінки готовності захисної споруди цивільного захисту укриття № 52014 від 17.06.2021 та від 12.05.2023 зафіксовано порушення щодо утримання укриття в належному стані.

У поясненнях від 16.02.2024 Миколаївська обласна військова адміністрація підтримала позовні вимоги, умотивувавши свою позицію тим, що Арбузинська селищна рада як власник укриття № 52014 є відповідальною за стан збереження та належного використання захисної споруди.

У встановлений судом строк відповідач не скористався правом на подання до суду заперечень, а Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, відділ освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Новокрасненський ліцей Арбузинської селищної ради Миколаївської області пояснень.

09.02.2024 Миколаївський окружний адміністративний суд постановив ухвалу про про відкриття провадження в адміністративній справі № 400/1120/24, про її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), а також про залучення до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, Миколаївську обласну військову адміністрацію, відділ освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області, Новокрасненський ліцей Арбузинської селищної ради Миколаївської області.

Відповідно до частини п`ятої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що для повного та всебічного встановлення обставин справи існує необхідність провести її розгляд з ініціативи суду у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Крім цього, відповідно до частини четвертої статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною першою статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом (частина четверта статті 77 КАС України).

З огляду на вищезазначене, суд прийшов до висновку про необхідність запропонувати сторонам подати до суду інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо власників укриття № 52014 і будівлі, в якій розташовується Новокрасненський ліцей Арбузинської селищної ради, що знаходяться за адресою: вул. Величка, 23а, с. Новокрасне, Первомайський район, Миколаївська область.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 9, 77, 80 243, 248, 256, 262, 293 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Провести судове засідання у справі № 400/1120/24 з повідомленням (викликом) сторін, яке відбудеться 02.04.2024 об 11 год 30 хв у приміщенні Миколаївського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Декабристів, будинок № 41/10, м. Миколаїв, Миколаївська область.

2. Запропонувати керівнику Первомайської окружної прокуратури та Арбузинській селищній раді надати до 29.03.2024 Миколаївському окружному адміністративному суду інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо власників власників укриття № 52014 і будівлі, в якій розташовується Новокрасненський ліцей Арбузинської селищної ради, що знаходяться за адресою: вул. Величка, 23а, с. Новокрасне, Первомайський район, Миколаївська область.

3. Роз`яснити сторонам справи, що відповідно до частини сьомої статті 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причини протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

4. Направити учасникам справи копію цієї ухвали.

5. Доручити Арбузинській сільській раді вручити копію цієї ухвали відділу освіти, культури, молоді та спорту Арбузинської селищної ради Миколаївської області та Новокрасненському ліцею Арбузинської селищної ради Миколаївської області.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

7. Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.Г.Ярощук

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117855789
СудочинствоАдміністративне
Сутьрекомендування надати докази 22 березня 2024 р. № 400/1120/24 м. Миколаїв Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Ярощука В.Г., розглянувши у порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи за позовомкерівника Первомайської окружної прокуратури Миколаївської області, вул. Івана Виговського, 18, м.Первомайськ, Первомайський район, Миколаївська область, 55213, до відповідачаАрбузинської селищної ради, пл. Центральна, 18, с-ще Арбузинка, Первомайський район, Миколаївська область, 55301,

Судовий реєстр по справі —400/1120/24

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Рішення від 02.04.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Ярощук В.Г.

Рішення від 02.04.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Ярощук В.Г.

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Ярощук В.Г.

Ухвала від 09.02.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Ярощук В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні