Ухвала
від 22.03.2024 по справі 389/896/24
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.03.2024

ЄУН 389/896/24

Провадження №2/389/223/24

У Х В А Л А

22 березня 2024 року місто Знам`янка

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області Берднікова Г.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Хлібодар", про визнання незаконним рішення та витребування земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

До суду, 18 березня 2024 року надійшла позовна заява, в якій позивач просить: визнати незаконним та скасувати рішення дев`ятнадцятої сесії восьмого скликання Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 04 лютого 2022 року №2712 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у приватну власність ОСОБА_2 "; витребувати на його користь з незаконного володіння ОСОБА_3 земельну ділянку площею 1,4993 га, яка має кадастровий номер 3522280400:02:000:5275; скасувати реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомості про реєстрацію речового права (номер відомостей 49029626), а саме право власності на вказану земельну ділянку, яке зареєстроване за ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються докумети, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, визначені Законом України «Про судовий збір».

Частиною 1 ст.3 та ст.4 ЗУ «Про судовий збір» передбачено, що за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством справляється судовий збір.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставка судового збору за подання до суду заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ставки судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, подана фізичною особою складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України«Про Державнийбюджет Українина 2024рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01 січня 2024 року встановлений у розмірі 3028 грн.00 коп.

Згідно з частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем заявлено три вимоги, дві з яких є вимогами немайнового характеру і одна вимога - майнового характеру. Так, вимога про витребування майна з чужого незаконного володіння є вимогою майнового характеру. При цьому судовий збір, сплачено лише в сумі 1211 грн. 20 коп., тобто за одну заявлену вимогу. В частині вимог майнового характеру також на зазначено ціну позову.

За вказаних вище обставин провадження у справі не може бути відкритим, а тому відповідно до ст.185ЦПК України подана заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Разом з цим суд вважає за необхідне роз`яснити наступне.

Частинами першою та третьою статті 136ЦПК України встановлено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ст.8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З положень ст.12ЦПК України вбачається, що заявник повинен навести доводи і подати докази на підтвердження того, що його майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті ним судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Враховуючи наведене, за наявності підстав передбачених законом, заявник не позбавлений можливості звернутися з відповідним клопотанням про відстрочення/ розстрочення або звільнення від сплати сплату судового збору із наведеними доводами та подати докази на їх підтвердження.

Керуючись ст.ст.12,173,177,185,260,261 ЦПК України, ЗУ «Про судовий збір», суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Хлібодар", про визнання незаконним рішення та витребування земельної ділянки, залишити без руху, для усунення недоліків строком десять днів з дня отримання заявником ухвали.

Запропонувати позивачу доплатити судовий збір з урахуванням всіх заявлених ним позовних вимог і на підтвердження зазначеного надати суду відповідні документи. Також надати належним чином оформлену позовну заяву із зазначенням ціни позову в частині вимог майнового характеру.

Банківські реквізити для зарахування судового збору до державного бюджету за звернення до Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області.

ОТРИМУВАЧ КОШТІВ: ГУК у Кіров.обл./тг м.Знам`ян/22030101

КОД ОТРИМУВАЧА (код за ЄДРПОУ): 37918230

БАНК ОТРИМУВАЧА: Казначейство України (ЕАП)

КОД БАНКУ ОТРИМУВАЧА (МФО): 899998

РАХУНОК ОТРИМУВАЧА:

UA098999980313141206000011557

КОДкласифікації доходів бюджету: 22030101

У разі невиконання вимог суду заяву вважати неподаною та повернути заявнику.

Ухвала про визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Дата складення ухвали 22 березня 2024 року.

Суддя Г.В. Берднікова

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117861505
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним рішення та витребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —389/896/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні