Рішення
від 18.03.2024 по справі 479/22/24
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/22/24

2/479/170/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

18 березня 2024 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого-судді Репушевської О.В.,

за участі: секретарясудового засідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Криве Озеро в порядку спрощеного позовногопровадженнязповідомленням сторін цивільну справу №479/22/24 за позовом ОСОБА_1 доКомунального закладу"Березківськиймистецький ліцей" Миколаївської обласної ради,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруПерший відділдержавної виконавчоїслужби уПервомайському районіМиколаївської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса), про зменшення розміру аліментів,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Комунальний заклад "Березківський мистецький ліцей"

Миколаївськоїобласної ради

третя особа Перший відділ державної виконавчої служби у

Первомайському районі Миколаївської області Південного

міжрегіонального управління Міністерства юстиції

(м.Одеса),

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з вимогами до відповідача про зменшення розміру аліментів. В обґрунтування свого позову позивач вказав, що проживав однією сім`єю, без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 , від якого у них народилися діти: син- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , донька ОСОБА_4 , 2007 року народження, ОСОБА_5 , 2012 року народження. Рішенням Первомайського районного суду Миколаївської області від 13 травня 2021 року його позбавлення батьківських прав та стягуються аліменти на користь відповідача на утримання дітей у розмірі 1/3 частки з усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з 04 лютого 2021 року і до досягнення дітьми повноліття. Позивач має третю групу інвалідності, йому протипоказана робота з тривалим перебуванням на ногах. З 2019 року має діагноз облітеруючий атеросклероз лівої нижньої кінцівки, ХАН ІІ ампутаційного кукса правого стегна на рівні с/з. Потребує придбання протезу правої нижньої кінцівки, чохлів на кукси, взуття на протез, милиці, а також потребує постійного спостереження ангіохірурга та травматолога. Дохід позивача складає 2100 грн. на місяць, це державна соціальна допомога особам з інвалідністю, з врахуванням вирахуваних аліментів, на руки він отримує 630 грн.. Іншого доходу немає. На даний час погіршився його стан здоров`я, що вимагає значних витрат на лікування, тому змушений звернутися до суду про зменшення розміру аліментів.

Позивач у судове засідання не з`явився, згідно заяви просить справу слухати в його відсутність, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася, згідно заяви просить справу слухати в її відсутність, не заперечує проти задоволення заявлених вимог позивача.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, причини не явки суду не повідомив, хоча вчасно та належним чином повідомлений про час та місце слухання справи.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Положеннями ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно положень ст.182 Сімейного кодексу України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до положень ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи, і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно положень ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (частини перша та друга статті 77 ЦПК України).

Відповідно до положень ч.2 ст.78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Положеннями ст.80 ЦПК України визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

За положеннями ч.1 ст.89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що відповідно до рішення Первомайського районного суду Миколаївської області від 13 травня 2021 року з позивача стягуються аліменти на користь відповідача на утримання дітей у розмірі 1/3 частки з усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з 04 лютого 2021 року і до досягнення дітьми повноліття (а.с.7-9).

Позивач ОСОБА_1 хворіє на облітеруючий атеросклероз лівої нижньої кінцівки та ХАН ІІ ампутаційного кукса правого стегна на рівні с/з, що підтверджується медичною карткою амбулаторного хворого №261119, та індивідуальною програмою реабілітації інваліда№230 (а.с.11-13).

Відповідно до даних довідки до акта огляду МСЕК ОСОБА_1 , має третю групу інвалідності загального захворювання (а.с.6).

Згідно даних довідки Управління соціального захисту населення Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області має дохід з врахуванням вирахуваних аліментів в розмірі 630 грн. на місяць. Іншого доходу не має, що підтверджується відомістю з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів на утримання податків станом на 07 серпня 2023 року (а.с.14-15).

Згідно довідки, виданої Лукашівським старостинським округом виконавчим комітетом Синюхино-Брідської сільської ради ОСОБА_1 зареєстрований в АДРЕСА_1 . За вказаною адресою проживає один. Земельна ділянка всього 0,43 га. Для обслуговування житлового будинку 0,25 га. Для особистого селянського господарства 0,18 га.

Відповідно до даних листа КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час не виховуються та не перебувають у закладі. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , закінчив 11 клас комунального закладу та 01 вересня 2021 року вступив до Барського коледжу транспорту та будівництва Національного транспортного університету. На момент набрання рішення суду про позбавлення батьківських прав, ОСОБА_3 був повнолітньою дитиною, тому статусу не набув (а.с.19).

Згідно рішення Вознесенської міської ради №28 від 28 січня 2022 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , були влаштовані до прийомної сім`ї (а.с.20).

З аналізу даних правових норм вбачається, що при вирішенні питання про зменшення розміру аліментів, слід з`ясовувати чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров`я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі.

Особа, яка сплачує аліменти - платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я одержувача аліментів.

Враховуючи зміст ст.ст.181,192 СК Українирозмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

У відповідності дост.182 СК Українипри визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних утриманців та інші обставини, що мають істотне значення.

Дитина, влаштована до закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, зберігає право на пільги та державні гарантії, встановлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до положень про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року №564', за вихованцями зберігаються пільги та державні гарантії, встановлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (п.8). За вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги. Суми коштів, що належать вихованцям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження батьків-вихователів і витрачаються на утримання вихованців (п.14). Такі ж правила закріплено в законодавстві щодо дітей, які перебувають у прийомній сім`ї (пункти 4, 11, 19, 20 Положення про прийомну сім`ю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року №565).

З урахуванням встановлених обставин і сукупності належних та допустимих доказів, при наявності підстав щодо неможливості сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі, суд може вирішити питання щодо зменшення розміру аліментів.

У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Враховуючи вище викладене, суд вважає за можливе зменшити розмір аліментів, що стягуються з позивача за судовим рішенням Первомайського міськрайонного суду від 13 травня 2021 року з 1/3 частки всіх видів заробітку до 1000 грн. щомісяця до повноліття дітей, з дня набрання рішення законної сили.

Виходячи з викладеного, суд розглянувши справу в межах заявлених вимог і на підставі наданих доказів, приходить до обґрунтованого висновку про те, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст.182,184,192 СК України, ст. ст.10,12,13,19,76,81,82,263-265,354-355 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 доКомунального закладу"Березківськиймистецький ліцей" Миколаївської обласної ради,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруПерший відділдержавної виконавчоїслужби уПервомайському районіМиколаївської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса), про зменшення розміру аліментів, - задовольнити.

Зменшити розмір аліментів,що стягуютьсяна підставірішення Первомайськогоміськрайонного судуМиколаївської областівід 13травня 2021року (справа484/359/21)з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,РНОКПП НОМЕР_1 , на користь КЗ"Березківський навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа-інтернат-ліцей І-ІІІ ступенів" Миколаївської обласної ради, з 1/3 частини від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, на 1000 грн. щомісячно, до досягнення дітьми повноліття.

Стягнення аліментівв новому розмірі розпочатиз часу набрання рішенням законної сили.

З часу набрання рішенням законної сили припинити стягнення аліментів по виконавчому листі №484/359/21, 2/479/504/21.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду Миколаївської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя :

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117863178
СудочинствоЦивільне
Сутьзменшення розміру аліментів, у ч а с н и к и с п р а в и : позивач ОСОБА_1 , відповідач Комунальний заклад "Березківський мистецький ліцей" Миколаївськоїобласної ради

Судовий реєстр по справі —479/22/24

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні