Рішення
від 30.09.2010 по справі 2-13800/10
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ГОРЛІВКИ

Р I Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа N 2 - 13800/10

30 вересня 2010 року м. Горлівка

Центрально-Міський рай онний суд м. Горлівки Донецьк ої області у складі:

головуючого-судді Грицаюк Н.М..,

при секретарі Котлярев ська Г.С.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в місті Горлівка Донецької області справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фон ду України у Центрально-Місь кому районні м. Горлівки Доне цької області про зобов' яза ння здійснити перерахунок що місячної соціальної державн ої допомоги дітям війни,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 зве рнувся до суду з позовом до ві дповідача управління Пенсій ного фонду України у Централ ьно-Міському районні м. Горлі вки Донецької області (далі з а текстом УПФУ) про зобов' яз ання здійснити перерахунок щ омісячної соціальної держав ної допомоги дітям війни, в об ґрунтування якого зазначив щ о він народився ІНФОРМАЦІЯ _1 року і відповідно до статт і 1 Закону України «Про соціал ьний захист дітей війни» має статус дитини війни, у зв' яз ку з чим згідно статті 6 зазнач еного Закону має право з 01.01.2006 р оку отримувати доплату до пе нсії щомісячно в розмірі 30 від сотків від розміру мінімальн ої пенсії за віком, але відпов ідач ніяких доплат до пенсії їй не нараховував та не випла чував, отже вчинив неправомі рну бездіяльність чим поруши в її законні права та інтерес и. Просила суд признати відмо ву відповідача відносно випл ати їй щомісячної соціальної допомоги у розмірі 30 проценті в мінімальної пенсії за віко м - протиправною, стягнути з відповідача щомісячну соціа льну допомогу в розмірі 30 проц ентів мінімальної пенсії за віком та забезпечити її випл ату за 2009 рік у розмірі 1793 грн. з у рахуванням встановленого ін дексу інфляції за весь час пр острочення, а також з урахува нням трьох процентів річних від простроченої суми.

Позивач до судового засі дання не з' явився, про час та місце розгляду справи повід омлений належним чином, нада в до суду заяву з проханням сп раву розглянути без його уча сті, наполягав на задоволенн і позовних вимог у повному об сязі.

Представник відповідача до судового засідання не з' явився, відповідач про час та місце слухання справи повід омлений належним чином, суду надані заперечення з прохан ням справу розглянути без уч асті представника відповіда ча.

Від відповідача надійшл и заперечення на позовну зая ву, в яких він, зокрема зазначи в, що згідно ст.7 Закону Україн и «Про соціальний статус діт ей війни», фінансове забезпе чення державних соціальних г арантій, передбачених цим За коном, здійснюється за рахун ок коштів Державного бюджету України. Згідно до п.5 ст.18 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», страхові внески не можуть зараховуватись до Державного бюджету України, бюджетів інших рівнів та не п ідлягають вилученню з Пенсій ного Фонду або Накопичувальн ого Фонду і не можуть викорис товуватись на цілі, не передб ачені цим Законом. Відповідн о до ч.3 ст.28 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», м інімальний розмір пенсії за віком, встановлений абз.1 ч.1 ці єї статті, застосовується ви ключно для визначення розмір ів пенсій, призначених згідн о з цим Законом. Зазначили, що відповідно до ч.1 ст. 2, ст. 10 Закон у України «Про індексацію гр ошових доходів населення» ві д 03.07.91 р. № 1282 та п. 2, 4, 9 Порядку прове дення індексації грошових до ходів населення, затверджено го Постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 10 78 індексації підлягають одер жані доходи, що не мають разов ого характеру. З огляду на це п росив у задоволенні позовних вимог відмовити.

Суд вважає, що в справі є до статньо матеріалів про права i взаємовідносини сторін i нем ає необхідності вислуховува ти особисті пояснення осіб, я кі не з'явились до суду.

Судом встановлено, що пози вач ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей війни" від 18.11.2004 року № 2195-1У від несена до категорії дітей ві йни, знаходиться на обліку в У ПФУ у Центрально-Міському ра йонні м. Горлівки Донецької о бласті та отримує пенсію за в іком, що підтверджується пен сійним посвідченням, довідко ю УПФУ в у Центрально-Міськом у районні м. Горлівки №9280/03 від 17 .08.2010 року.

Відповідно до ст. 6 Закону № 2195-1У, який набрав чинності з 1 сі чня 2006 року, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошо ве утримання чи державна соц іальна допомога, що виплачує ться замість пенсії, підвищу ються на 30 відсотків мінімаль ної пенсії за віком.

Статтею 7 цього Закону пере дбачено, що фінансове забезп ечення зазначених соціальни х гарантій здійснюється за р ахунок коштів Державного бюд жету України.

Відповідно до частини пер шої статті 2 Закону України «П ро прожитковий мінімум» від 15 липня 1999 року № 966-IV прожитковий мінімум застосовується для встановлення розмірів мінім альної заробітної плати та м інімальної пенсії за віком. Т ому при визначенні розміру п ідвищення відповідно до стат ті 6 Закону України «Про соціа льний захист дітей війни» за стосовується розмір мінімал ьної пенсії за віком, який виз начений статтею 28 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», оскільки іншого розмі ру такої пенсії законодавств ом не передбачено.

Згідно із ст. 54 Закону Украї ни «Про Державний бюджет Укр аїни на 2009» від 26.12.2008 року № 835-У1 роз міри соціальних державних га рантій на 2009 рік, що визначають ся залежно від прожиткового мінімуму, встановлюються від повідними законами України, цим Законом та нормативно-пр авовими актами Кабінету Міні стрів України.

Враховуючи принцип пріор итетності законів України на д підзаконними нормативно-пр авовими актами, а також те, що у випадку, якщо нормативні ак ти або їх окремі положення ви знаються такими, що не відпов ідають Конституції України ( неконституційними), вони ого лошуються нечинними і втрача ють чинність від дня прийнят тя Конституційним Судом Укра їни рішення про їх неконстит уційність, у зв' язку з чим на даний час діє редакція статт і 6 Закону України "Про соціаль ний захист дітей війни", яка бу ла до прийняття Закону Украї ни «Про Державний бюджет Укр аїни на 2008 рік та про внесення з мін до деяких законів Україн и», суд вважає, що дії відповід ача по виплаті позивачу підв ищення до пенсії в розмірі 49,80 г ривень за період з 1 січня 2009 ро ку по 31 грудня 2009 року є неправо мірними та не відповідають в имогам діючого законодавств а, внаслідок чого є підстави д ля задоволення вимог позивач а про визнання дій відповіда ча неправомірними у відмові Управлінням Пенсійного фонд у України в у Центрально-Місь кому районні м. Горлівки щодо нарахування і виплати неспл аченої позивачу державної со ціальної допомоги як дитині війни з 1 січня по 31 грудня 2009 рок у.

Згідно зі статтею 54 Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2009 рік» та абзацу першого частини 1 статті 28 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування» та згідно з умов ами Закону України «Про вста новлення прожиткового мінім уму та мінімальної заробітно ї плати» від 20 жовтня 2009 року № 16 46-У1, який набрав чинність і має застосовуватися з 1 листопад а 2009 року, у 2009 році діяли наступ ні розміри мінімальної пенсі ї за віком: з 1 січня - 498 грн., з 1 ли стопада - 573 грн., у 2010 році діют ь наступні розміри мінімальн ої пенсії за віком: з 1 січня - 695 г рн., з 1 квітня - 706 грн., з 1 липня - 709 грн., з 1 жовтня - 723 грн., з 1 груд ня - 734 грн.

Суд вважає, що за період з 1 с ічня до 31 грудня 2009 року включн о позивач має право на отрима ння з відповідача підвищення до пенсії на підставі ст. 6 Зак ону № 2195-1У у розмірі 1240 гривень 20 копійок з розрахунку: (498 х 10 міс яців х 30%) + (573 х 2 місяці х 30%) - (49,80 х 12 місяців).

Згідно частині перший ста тті 11 Цивільного процесуальн ого кодексу України, суд розг лядає цивільні справи не іна кше як за зверненням фізични х чи юридичних осіб, поданим в ідповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін т а інших осіб, які беруть участ ь у справі.

Ухвалою Конституційного Суду України від 19 травня 2009 ро ку № 27-у/2009 у справі № 2-25/2009 про відм ову у відкритті конституційн ого провадження у справі за к онституційним поданням Пенс ійного фонду України щодо оф іційного тлумачення терміна (словосполучення) "мінімальн а пенсія за віком", що міститьс я у статті 6 Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни", тлумачення терміна (слов осполучення) "мінімальний ро змір пенсії за віком", викорис таного в частині першій стат ті 28 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування", статті 19 За кону України "Про державні со ціальні стандарти та державн і соціальні гарантії" в пункт і 3.2 визначено, що відсутність механізму вирахування мінім альної пенсії за віком, на 30 ві дсотків якої мають підвищува тися дітям війни пенсії або щ омісячне довічне грошове утр имання чи державна соціальна допомога, що виплачується за мість пенсії, є прогалиною у з аконодавчому регулюванні ви плат дітям війни, передбачен ої у статті 6 Закону № 2195-IV, а за ум овами частини дев' ятої стат ті 8 Цивільного процесуально го кодексу України, пов' яза ної з гарантіями, закріплени ми в статтях 22 та 46 Конституції України, заборонена відмова особі у захисті порушеного п рава з мотивів відсутності, н еповноти, нечіткості, супере чливості законодавства, що р егулює спірні відносини.

На думку суду положення ст . 625 Цивільного кодексу Україн и є заходом цивільно-правово ї відповідальності за поруше ння грошового зобов' язання і на виплату соціальної допо моги не поширюється. Тому вим оги позивача щодо нарахуванн я та стягнення з відповідача втрат від інфляційних проце сів та 3% річних, які по суті є пл атою за користування чужими коштами, а не санкцією за неви конання чи неналежне виконан ня зобов' язання, задоволенн ю не підлягають.

На підставі вищевикладен ого, Конституції України, Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни», Закону У країни «Про державний бюджет України на 2009 рік», рішення Кон ституційного Суду України № 6-рп від 09.07.2007 року, рішення Конст итуційного Суду України № 10-рп від 22.06.2008 року, керуючись ст.ст. 1 1, 57, 208, 209, 212-218 Цивільного процесуал ьного кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до управління Пенсійного ф онду України у Центрально-Мі ському районні м. Горлівки До нецької області про зобов' я зання здійснити перерахунок щомісячної соціальної держа вної допомоги дітям війни за довольнити частково.

Зобов' язати Управління Пенсійного Фонду України у Ц ентрально-Міському районні м . Горлівки Донецької області здійснити нарахування та ви плату належних сум ОСОБА_1 відповідно до ст. 28 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» з 01 січня 2009 року по 31 гру дня 2009 року включно.

В решті позовних вимог від мовити.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення строку для подання апеляційн ої скарги, якщо апеляційну ск аргу не було подано. У разі под ання апеляційної скарги ріше ння, якщо його не скасовано, на бирає законної сили після ро згляду справи апеляційним су дом.

Апеляційна скарга на ріше ння суду подається протягом десяти днів з дня його прогол ошення. Особи, які брали участ ь у справі, але не були присутн і у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріше ння, можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Н.М. Грица юк

СудЦентрально-Міський районний суд м.Горлівки
Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено27.10.2010
Номер документу11786827
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-13800/10

Рішення від 29.12.2010

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В.А. В. А.

Рішення від 13.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Людмила Василівна

Рішення від 30.09.2010

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Горлівки

Грицаюк Ніна Миколаївна

Ухвала від 20.08.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Могильний Олег Павлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні