Ухвала
від 25.03.2024 по справі 148/2122/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/2122/23

Провадження №2/148/89/24

У Х В А Л А

Іменем України 25 березня 2024 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Ковганича С.В.,

при секретарі Мрочко Т.О.,

за участі представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

представників третіх осіб ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в режимі відеоконференції в місті Тульчині за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_6 , поданим ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного сервісного центру МВС та ОСОБА_7 про визнання договору купівлі-продажу транспортного засобу недійсним, витребування майна з чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вищевказана справа.

В ході підготовчого засідання представник позивача подала до суду заяву про зміну предмета позову та клопотання про залучення до участі у справі належних співвідповідачів та призначення судової почеркознавчої експертизи, обгрунтовуючи це тим, що з наданих суду документів, а саме: договору комісії №4978/22/1/004192 від 30.12.2022 та акту технічного стану транспортного засобу №4978/22/1/004192 від 29.12.2022 видно, що вони підписані позивачем, однак це не відповідає дійсності, так як він в цей час перебував за межами України, підпису на вказаних документах не ставив, з ПП "Бріана" договору комісії не заключав. Тобто підпис було вчинено не ним. Відтак просить визнати договір купівлі-продажу транспортного засобу №4978/22/1/004192 від 30.12.2022, що був укладений між ПП "БРІАННА" в особі ОСОБА_8 та ОСОБА_7 - недійсним. Залучити до участі у справі в якості співвідповідачів ПП "БРІАННА" та ОСОБА_7 .

Також в підготовчому засіданні судом на вирішення сторін виносилось питання щодо залучення до участі у справі ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , на ім`я яких видалалась довіреність щодо розпорядження майном, яке є предметом спору.

Представник позивача в підготовчому засіданні підтримала подану заяву про зміну предмета позову та клопотання про залучення до участі у справі належних співвідповідачів та призначення судової почеркознавчої експертизи та просить їх задовольнити, вважає за доцільне залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Відповідач ОСОБА_2 та її представник в підготовчому засіданні не заперечили проти задоволення поданої заяви та клопотань представника позивача, а також щодо залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - представник Головного сервісного центру МВС та представник ОСОБА_7 в підготовчому засіданні не заперечили проти задоволення поданої заяви та клопотань представника позивача, а також щодо залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Заслухавши учасників справи, дослідивши заяву та клопотання представника позивача, суд приходить до наступних висновків.

Згідно п.4,8,10ч.2ст.197ЦПК Україниу підготовчомусудовому засіданнісуд:вирішує питанняпро вступу справуінших осіб,вирішує питанняпро залученняспіввідповідача;вирішує питанняпро призначенняекспертизи; вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ч.3 ст.49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду, викладеному у справі №910/19210/15 від 17.08.2021 р., зміна предмету позову можлива, зокрема у такі способи:1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Оскільки представник позивача правомірно подала заяву про зміну предмету позову, тому суд вважає за необхідне заяву про зміну предмету позову прийняти до розгляду.

Щодо клопотання представника позивача про залучення до участі у справі належних співвідповідачів, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1, 4 ст.51 ЦПК України суд першоїінстанції маєправо заклопотанням позивачадо закінченняпідготовчого провадження,а уразі розглядусправи заправилами спрощеногопозовного провадження-до початкупершого судовогозасідання залучитидо участіу нійспіввідповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Виходячи з предмету спору та суб`єктного складу сторін, суд, з урахуванням положень ст.51 ЦПК України, приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі співвідповідачів ОСОБА_7 та ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "БРІАННА", оскільки позивач самостійно розпоряджається своїми правами щодо предмета спору та визначення співідповідачів.

Вирішуючи клопотання представника позивача про призначення судової почеркознавчої експертизи, суд вважає доцільним розгляд даного клопотання здійснювати під час розгляду справи по суті, після отримання всіх необхідних документів, які необхідні для проведення даної експертизи.

Щодо залучення в справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З оглядуна викладене, враховуючи, що предметом спору є автомобіль, на розпорядження яким позивачем видавалась довіреність на ім`я ОСОБА_9 , азгодом передорученняна ім`я ОСОБА_10 , беручи до уваги, що у даному випадку рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки, суд вважає необхідним залучити їх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Разом з тим, згідно п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи, залучення співвідповідача.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 51,197, 198 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду заяву представника позивача про зміну предмету позову.

В подальшому розглядати справу з урахуванням заяви про зміну предмету позову.

Клопотання представника позивача про залучення до участі у справі належних співвідповідачів у справі задовольнити.

Залучити до участі в справі в якості співвідповідачів ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "БРІАННА", ідентифікаційний код в ЄДПОУ: 34721927, місцезнаходження якого: вул.Першотравнева, 62, м.Вінниця, 21000, а також ОСОБА_7 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , змінивши при цьому його процесуальний статус з третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача на співвідповідача.

Залучити до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_9 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , та ОСОБА_10 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 .

Розгляд справи проводити за позовом ОСОБА_6 , поданим ОСОБА_1 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , до ОСОБА_2 , ОСОБА_7 та ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА "БРІАННА", за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного сервісного центру МВС про визнання договорів купівлі-продажу транспортного засобу недійсними, витребування майна з чужого незаконного володіння.

Зобов`язати представника позивача протягом 2 днів з дня отримання копії даної ухвали направити співвідповідачам та третім особам копію позовної заяви зі всіма доданих до неї документів, а докази такого направлення подати до суду.

Повідомити співвідповідачів,що вона мають право протягом 15 календарних днів з дня отримання позовної заяви з додатками надіслати суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам ст.178 ЦПК України.

У разі ненадання співвідповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а співвідповідачі - заперечення протягом п`яти днів із дня його отримання.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, що після залучення до участі у справі співвідповідачів справа за клопотанням залучених співвідповідачів розглядається спочатку.

Роз`яснити третім особам, що вони мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 ЦПК України.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору у строк до 15.04.2024 мають право подати пояснення щодо позову, викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову у порядку, передбаченому ст. 181, 192 ЦПК України.

Підготовче засідання у справі відкласти на 17.04.2024 на 10:00 годину.

Копію ухвали для виконання направити позивачу та до відома іншим учасникам справи.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117871172
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу транспортного засобу недійсним, витребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —148/2122/23

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні