Рішення
від 22.03.2024 по справі 301/538/24
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/538/24

2/301/345/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" березня 2024 р. м. Іршава

Іршавський районний суд Закарпатської області в особі головуючої Пітерських М. О., при секретарі Чийпеш А.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Іршава в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача: Зарічанська сільська рада Хустського району, про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в Іршавський районний суд з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, що складається з житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , та земельних ділянок: присадибної ділянки та для ведення особистого підсобного господарства, в цілому.

Позовні вимоги мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивачки ОСОБА_3 , яка не залишила заповіту. Єдиною спадкоємицею першої черги за ОСОБА_3 є її дочка відповідачка ОСОБА_2 , яка відмовилася від спадщини на користь своєї дочки та онуки спадкодавиці позивачки ОСОБА_1 . Позивачка спадщину прийняла, оскільки на день відкриття спадщини проживала разом із спадкодавицею.

До складу спадщини входять: житловий будинок з надвірними спорудами за адресою АДРЕСА_1 ; земельні ділянкі загальною площею 0,3518 га: присадибна ділянка № НОМЕР_1 площею 0,1493 га, та дві ділянки для ведення особистого підсобного господарства №2 площею 0,1056 га та №3 площею 0,0969 га, які розташовані на території Греблянської сільської ради та згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ЗК 005-14088 від 16.11.1998 року належали ОСОБА_3 .

Позивачка не може оформити свідоцтво про право на спадщину та право власності на житловий будинок та земельні ділянки, які входять до складу спадкового майна, оскільки житловий будинок власником не був зареєстрований та відсутні правовстановлюючі документи на нього, а оригінали правовстановлюючих документів на земельні ділянки втрачено.

Просила визнати за собою право власності на спадкове майно.

Ухвалою Іршавського райсуду від 15.02.2024 року відкрито провадження у справі, до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача, залучено Зарічанську сільську раду, справу призначено на підготовче засідання.

Ухвалою Іршавського райсуду від 07.03.2024 року закрито підготовче провадження у справі та справу призначено до судового розгляду.

Позивачка ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи була належним чином повідомлена, подала до суду заяву, в якій позов підтримала, просила його задовольнити та розглянути справу по суті без її участі (а.с. 44,49).

Відповідачка ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи була належним чином повідомлена, подала до суду заяву, в якій просила розглянути справу по суті за її відсутності, позовні вимоги визнала у повному обсязі (а.с. 47, 50).

Представник виконкому Зарічанської сільської ради у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу по суті без його участі, заперечень проти позову не подав (а.с.46).

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно обставини, на які позивачка посилалася, як на підставу своїх вимог, оцінивши докази на ствердження цих обставин в їх сукупності, суд вважає позов задовольнити, виходячи з таких підстав.

З матеріалів справи вбачається, що житловий будинок, що розташований в АДРЕСА_1 , не зареєстрований (а.с. 48).

Згідно виписки з погосподарської книги с. Гребля за 2022 рік, забудовником та власником будинку за адресою АДРЕСА_1 , була ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.27). Житловий будинок збудований у 1989 році на земельній ділянці, що відведена для забудови площею 0,1493 га. За домоволодінням також зареєстрована земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 0,2025 га. Технічний паспорт на житловий будинок виготовлений (а.с.29-33). Згідно висновку про вартість об`єкта оцінки від 14.02.2024 року, вартість будинку становить 81447 грн. (а.с.36).

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ЗК 005-14088 від 16.11.1998 року, ОСОБА_3 на праві власності належали земельні ділянки загальною площею 0,3518 га: присадибна ділянка № НОМЕР_1 площею 0,1493 га, та дві ділянки для ведення особистого підсобного господарства - №2 площею 0,1056 га та №3 площею 0,0969 га, які розташовані на території Греблянської сільської ради (а.с.34-35). Згідно висновку про вартість об`єкта оцінки від 14.02.2024 року, вартість земельних ділянок становить 31662 грн. (а.с.36).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 06.03.2017 року (а.с.17). Заповіту ОСОБА_3 не залишала.

Єдиною спакоємицею за законом першої черги за ОСОБА_3 є її дочка ОСОБА_2 - відповідачка по справі (а.с.23,24), яка не претендує на спадкове майно та відмовилася від спадщини на користь онуки спадкодавця та своєї дочки позивачки ОСОБА_1 . Інших спадкоємців першої черги не має, оскільки чоловік спадкодавця помер раніше.

Позивачка прийняла спадщину, оскільки на день відкриття спадщини проживала разом із спадкодавцем (а.с. 28).

До складу спадщини входять: житловий будинок з надвірними спорудами за адресою АДРЕСА_1 ; розташовані на території Греблянської сільської ради земельні ділянкі загальною площею 0,3518 га: присадибна ділянка № НОМЕР_1 площею 0,1493 га, та дві ділянки для ведення особистого підсобного господарства №2 площею 0,1056 га та №3 площею 0,0969 га, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ЗК 005-14088 від 16.11.1998 року.

Строк для видачі свідоцтва про право на спадщину не обмежений у часі, однак, таке видається не раніше 6 місяців з дня відкриття спадщини. Свідоцтво проправо наспадщину за ОСОБА_4 спадкоємець неоформляла.Згідно ст.1268ч.5ЦК України,прийнята спадщинавизнається належноюспадкоємцеві зчасу відкриттяспадщини.Згідно ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Дана позиція суду відповідає висновку Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 18 лютого 2021 року по справі №609/1231/19.

З матеріалів справи вбачається, що позивачка не може отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити право власності на житловий будинок та земельні ділянки, оскільки житловий будинок власником не був зареєстрований в державному реєстрі та відсутні на нього правовстановлюючі документи, а оригінали правовстановлюючих документів на земельні ділянки втрачено.

Згідно ст. ст. 1218 та 1225 ЦК України, ст. 81 ч.1 п. «г» Земельного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

Згідно п. 4.15 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу I цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно довимог ст.392ЦК України, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, або у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема такими, як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена 31 січня 1966 року.

За змістом зазначеного нормативного акту виникнення права власності на житлові будинки, споруди не залежало від державної реєстрації цього права. До компетенції виконкомів місцевих рад відносилось також питання узаконення цих будівель та внесення записів про право власності на будинки за громадянами у погосподарські книги місцевих рад.

Тобто записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Відповідачка подаладо судузаяву,в якійвизнала позов. Визнаннявідповідачем позовуне суперечитьзакону,не порушуєправа тасвободи іншихосіб.

Громада с.Гребля, натериторії якоїрозташоване нерухомемайно,входить до територіальної громади Зарічанської сільської ради Хустського району (раніше Іршавського району).Зарічанська сільськарада незаперечувала протизадоволенняпозову.

Дана справа підсудна Іршавському районному суду, оскільки відповідно до п.3-1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів України», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповіднімісцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження в межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Оскільки згідно погосподарської книги села власником житлового будинку була ОСОБА_3 , згідно копії державного акту вона була і власником земельних ділянок, а позивачка є її спадкоємцем, що прийняла спадщину, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 328, 392, 1218, 1261, 1268 ч.3, 1274 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 263-264 ЦПК України

р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,право власностіна житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , в цілому.

Визнати в цілому за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на земельні ділянки загальною площею 0,3518 га: присадибну ділянку №1 площею 0,1493 га, та дві земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства - №2 площею 0,1056 га та №3 площею 0,0969 га, які розташовані на території Греблянської сільської ради та згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ЗК 005-14088 від 16.11.1998 року належали ОСОБА_3 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 22 березня 2024 року.

Головуюча: М. О. Пітерських

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117874646
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —301/538/24

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Пітерських М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні