Ухвала
від 25.03.2024 по справі 912/540/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

25 березня 2024 рокуСправа № 912/540/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М.,

розглянувши матеріали заяви №б/н від 29.02.2024 ОСОБА_1 (далі гр. ОСОБА_1 ), ІПН АДРЕСА_1 ,

про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Господарського суду Кіровоградської області із заявою на підставі ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) з вимогами:

"1. Прийняти дану заяву до розгляду.

2. Відкрити провадження у справі про мою неплатоспроможність.

3. Затвердити кандидатуру ОСОБА_2 та призначити керуючим реструктуризацією моїх боргів.

4. Оприлюднити оголошення про відкриття провадження у справі про мою неплатоспроможність на офіційному сайті Вищого господарського суду України.

5. Задовольнити мою заяву.

6. Визнати мене неплатоспроможна.

7. Прийняти пропозиції - мій запропонований План реструктуризації. (проект пропозицій) в частині стягнення коштів у сумі 58 380 грн. та списання коштів у сумі 505 712,14 грн.

8. Зупинити всі штрафні санкції, пеню, комісію, проценти, (загальний мораторій) щодо мене, починаючи з дня винесення рішення."

За ч. 1 ст. 2 КУзПБ - провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою. (ст. 113 КУзПБ)

Ухвалою від 07.03.2024 господарський суд заяву №б/н від 29.02.2024 гр. ОСОБА_1 про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця залишив без руху. Ухвалив у строк, який не перевищує десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, гр. ОСОБА_1 усунути недоліки заяви, надавши суду:

- інформацію, визначену у п. 8-9 ч. 3 ст. 162 ГПК України;

- перелік документів, що додані до заяви №б/н від 29.02.2024 гр. ОСОБА_1 ;

- належні докази наявності заборгованості перед кредиторами, про яких зазначено в заяві боржника, щодо кожного кредитора окремо із документальним підтвердженням суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором (судові рішення, правочини, первинні бухгалтерські документи, які містять відомості про фінансову операцію та підтверджують її здійснення (зокрема банківські виписки, платіжні доручення, довідки) та будь-які інші докази, що доводять факт невиконання боржником своїх зобов`язань, а у випадку загрози неплатоспроможності - потенційну можливість такого невиконання);

- конкретизований список кредиторів боржника з відокремленими відомостями щодо заборгованості по кожному з кредиторів за основним зобов`язанням та за неустойкою (штрафом, пенею), з зазначенням строку виконання таких зобов`язань згідно із законом або договором.

- заповнені належним чином декларації про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства, або докази на підтвердження наявності підстав для зазначення "Члени сім`ї не надали інформацію";

- пропозиції щодо реструктуризації боргів (проект плану реструктуризації боргів) з зазначенням інформації щодо заходів, спрямованих на покращення майнового стану боржника та задоволення вимог кредиторів, з зазначенням черговості задоволення вимог кредиторів;

- відомості про всі наявні рахунки/електронні гаманці боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, небанківських надавачах платіжних послуг, емітентах електронних грошей в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках, електронних гаманцях, а також копія трудової книжки (за наявності) заявника.

До господарського суду 19.03.2024 через систему "Електронний суд" надійшла заява боржника про усунення недоліків на виконання ухвали суду 07.03.2024.

Разом з цим заявник не усунув всі недоліки такої заяви, оскільки, в порушення вимог п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, так і не зазначив щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи підприємця.

При цьому, боржником не усунуто недоліки заяви про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи підприємця, належні докази наявності заборгованості перед кредиторами, про яких зазначено в заяві боржника, щодо кожного кредитора окремо із документальним підтвердженням суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором (судові рішення, правочини, первинні бухгалтерські документи, які містять відомості про фінансову операцію та підтверджують її здійснення (зокрема банківські виписки, платіжні доручення, довідки) та будь-які інші докази, що доводять факт невиконання боржником своїх зобов`язань, а у випадку загрози неплатоспроможності - потенційну можливість такого невиконання) - суду не надані.

Заявником надано уточнений конкретизований список кредиторів боржника з відокремленими відомостями щодо заборгованості по кожному з кредиторів за основним зобов`язанням та за неустойкою (штрафом, пенею), з зазначенням строку виконання таких зобов`язань згідно із законом або договором, виключно на підставі власних підрахунків боржника.

Вказана обставина є порушенням вимог ч. 3 ст. 116 КУзПБ, позаяк, як до заяви про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця так і до заяви боржника про усунення недоліків не додано належних доказів, що підтверджують обставини, викладені у заяві від 29.02.2024, та наявність підстав, визначених ст. 115 КУзПБ, зокрема, не надано належних доказів (договорів, квитанцій, банківських виписок тощо), що підтверджують суми грошових вимог кредиторів (заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором, тощо.

Заявник зазначив, у заяві про усунення недоліків, щодо подання до суду учасником справи паперової копії кредитного звіту (як електронного документа/доказу), то повідомляю, що вказаний звіт - Загальна історія кредитних відносин Боржника відображається у відповідній Кредитній історії, яка була складена та сформована в електронному вигляді ТОВ Українське бюро кредитних історій (надалі - ТОВ УБКІ) у відповідності до ЗУ Про організацію формування та обігу кредитних історій (Витяг з електронної Кредитної історії у паперовій формі додається, оригінал електронного документу знаходиться у ТОВ УБКІ, автентичність звітів та довідок від Українського бюро кредитних історій є можливість перевірити на Інтернет ресурсі за посиланням https://www.ubki.ua/qrdoc за допомогою Коду для перевірки звіту, який міститься на передостанній сторінці Витягу з електронної Кредитної історії у паперовій формі або за QR-кодом, який міститься на останній сторінці Витягу з електронної Кредитної історії у паперовій формі).

Разом з цим, як зазначалося в ухвалі суду від 07.03.2024, подання до суду учасником справи паперової копії кредитного звіту (як електронного документа/доказу) є можливим:

1) якщо паперова копія кредитного звіту засвідчена згідно вимог Національного стандарту ДСТУ 4163-2020 самим Бюро як особою, яка сформувала цей звіт та здійснює на своїх серверних станціях, серед іншого, обробку інформації, що складає кредитну історію;

2) без засвідчення учасником (оскільки стаття 96 ГПК України того не вимагає), який подає паперову копію кредитного звіту, однак за умови, якщо у такого учасника чи іншої особи наявний оригінал цього електронного доказу - кредитного звіту, про що він зобов`язаний повідомити суд.

Вказана обставина заявником не врахована, і такий недолік заяви про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця боржником не усунутий.

Крім цього, щодо вимоги заявника витребувати кредитні договори, укладені із ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та довідки по заборгованості (з розрахунком суми заборгованості, тіла кредиту, штрафних санкцій, процентів) за кредитними договорами, укладеними ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 у наступних кредиторів:

ТОВ "УКР КРЕДИТ ФІНАНС", код ЄДРПОУ 38548598; юридична адреса: 01133, м.Київ, БУЛЬВАР ЛЕСІ УКРАЇНКИ, будинок 26, офіс 407;

ТОВ "МІЛОАН" код ЄДРПОУ 40484607; юридична адреса: 04107, м. Київ, ВУЛИЦЯ БАГГОВУТІВСЬКА, будинок 17-21;

ТОВ "СМАРТІВЕЙ ЮКРЕЙН" код ЄДРПОУ 42038225; юридична адреса: 03022, місто Київ, ВУЛИЦЯ МИХАЙЛА МАКСИМОВИЧА, буд.10;

ТОВ "1 БЕЗПЕЧНЕ АГЕНТСТВО НЕОБХІДНИХ КРЕДИТІВ" код ЄДРПОУ 39861924; юридична адреса: 01010, місто Київ, ПЛОЩА АРСЕНАЛЬНА, будинок 1-Б;

ТОВ "ТАЛІОН ПЛЮС" код ЄДРПОУ 39700642; юридична адреса: 01010, місто Київ, ПЛОЩА АРСЕНАЛЬНА, будинок 1-Б;

ТОВ "СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР" код ЄДРПОУ 37356833; юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд.133-А;

ТОВ "ФК "ЄВРОПЕЙСЬКА АГЕНЦІЯ З ПОВЕРНЕННЯ БОРГІВ" код ЄДРПОУ 35625014; юридична адреса: Україна, 01032, місто Київ, ВУЛИЦЯ СИМОНА ПЕТЛЮРИ, буд. 30;

ТОВ "АВАНС КРЕДИТ" код ЄДРПОУ 43619089; юридична адреса: Україна, 03150, місто Київ, вулиця Велика Васильківська, будинок 72;

ТОВ "ФК "Є ГРОШІ КОМ" код ЄДРПОУ 43067861; юридична адреса: 49044, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, Крутогірний узвіз, буд. 1; тип кредиту: Кредитний договір на інші споживчі цілі;

ТОВ "КРЕДИТПРО МІНВЕСТ" код ЄДРПОУ 43305861; юридична адреса: Україна, 49041, Дніпропетровська область, місто Дніпро, вулиця Стартова;

ТОВ "МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА" код ЄДРПОУ 38569246;юридична адреса: 01015, місто Київ, ВУЛИЦЯ ЛЕЙПЦИЗЬКА, будинок 15, ЛІТЕРА Б, ПОВЕРХ ПЕРШИЙ;

ТОВ ФК ФОРЗА код ЄДРПОУ 41762679; юридична адреса: 04080, місто КИЇВ, вулиця Вікентія Хвойки, будинок № 15/15;

ТОВ "МАНІФОЮ" код ЄДРПОУ 42848369; юридична адреса: 03150, місто Київ, ВУЛИЦЯ КАЗИМИРА МАЛЕВИЧА, будинок 87.

Господарський суд вважає за необхідне звернути увагу заявника на те, що норми КУзПБ не містять відкладальної умови для надання доказів неплатоспроможності боржника - фізичної особи або фізичної особи підприємця, позаяк такі докази повинні бути подані виключно разом із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Звертаючись до господарського суду із заявою про відкриття справи про неплатоспроможність, фізична особа-боржник повинна розкрити повну та вичерпну інформацію про загальну суму заборгованості та строк виконання зобов`язань, а також документально підтвердити таку інформацію належними та допустимими доказами у розумінні вимог ст. 76-77 ГПК України, що також передбачено п. 3, 14 ч. 3 ст. 116 КУзПБ.

Усуваючи недоліки заяви боржника, останній, як і раніше в порушення п. 4 ч. 2 ст. 116 КУзПБ, не надав перелік документів, що додані до заяви №б/н від 29.02.2024 гр. ОСОБА_1 .

Враховуючи викладені обставини, заявник не усунув всі недоліки заяви, визначені ухвалою суду від 07.03.2024.

Господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви про відкриття провадження у справі або закінчення строку на усунення недоліків заяви повертає її та додані до неї документи. (ч. 1 ст. 38 КУзПБ)

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України - якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. (ч. 6 ст. 174 ГПК України)

Враховуючи викладене, заява і додані до неї документи підлягають поверненню гр. ОСОБА_1 .

Господарський суд звертає увагу заявника, що відповідно до ч. 8 ст. 174 ГПК України - повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. 2, 9, 37, 113, 115-117 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву №б/н від 29.02.2024 гр. ОСОБА_1 про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця та додані до неї документи, а також заяву №б/н від 18.03.2024 про усунення недоліків з доданими до неї документами, повернути заявнику - гр. ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879204
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця

Судовий реєстр по справі —912/540/24

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні