Ухвала
від 25.03.2024 по справі 920/1082/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

25.03.2024м. СумиСправа № 920/1082/16(920/290/24)Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., перевіривши матеріали позовної заяви №10 від 12.03.2024 (вх. № 1454 від 18.03.2024)

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю УСЛ (02121, м.Київ, Харківське шосе, буд. 182, код ЄДРПОУ 37785145)

до відповідача: Арбітражного керуючого Курбанова Назім Вахід-Огли (40000, м. Суми, вул. Воскресенська, 2, оф. 5)

про скасування протоколу та відстронення арбітражного керуючого,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача та просить скасувати протокол від 19.02.2024 № б/н за участі кредиторів ТОВ «Олві» та ТОВ «Клінінг-Квартал»; відсторонити керуючого санацією КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Курбанова Н.В.-О. від виконання повноважень ліквідатора КП Сумижитло СМР (припинити повноваження арбітражного керуючого); призначити ліквідатором КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Солдаткіна Сергія Вячеславовича.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 статті 175 Господарського процесуального кодексу України, зважаючи на наступне.

В провадженні Господарського суду Сумської області перебуває справа № 920/1082/16 про банкрутство Комунального підприємства Сумижитло Сумської міської ради (40000, м. Суми, вул. Горького, 21, ЄДРПОУ 37654796).

Частинами 1, 2 ст. 7 Кодексу передбачено, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Позивач звернувся до суду із позовом не до боржника (КП Сумижитло СМР), а до арбітражного керуючого Курбанова Назім Вахід-Огли, який у справі про банкрутство є керуючим санацією боржника. При цьому, позивач у позові не вказує про наявність у нього позовних вимог до боржника - Комунального підприємства Сумижитло Сумської міської ради.

Відповідно до ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. У справах про банкрутство склад учасників справи визначається Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ч. 5 ст. 41 ГПК України).

У статті 4 ГПК України вказано, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Господарські суди відповідно до ст. 20 ГПК України розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позову є наступні вимоги: позивач просить скасувати протокол від 19.02.2024 № б/н за участі кредиторів ТОВ «Олві» та ТОВ «Клінінг-Квартал»; відсторонити керуючого санацією КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Курбанова Н.В.-О. від виконання повноважень ліквідатора КП Сумижитло СМР (припинити повноваження арбітражного керуючого); призначити ліквідатором КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Солдаткіна Сергія Вячеславовича.

Протокол від 19.02.2024 № б/н за участі кредиторів ТОВ «Олві» та ТОВ «Клінінг-Квартал», який позивач у позові просить скасувати, є протоколом засідання комітету кредиторів у справі про банкрутство, що відбулося 19.02.2024, і на якому були присутні вказані кредитори : ТОВ «Олві» та ТОВ «Клінінг-Квартал».

Однак, зазначені вище позовні вимоги не підлягають розгляду у позовному провадженні, а повинні вирішуватися судом в межах справи про банкрутство, а саме у справі № 920/1082/16 про банкрутство Комунального підприємства Сумижитло Сумської міської ради. Позовна вимога про відсторонення керуючого санацією КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Курбанова Н.В.-О. від виконання повноважень ліквідатора КП Сумижитло СМР (припинити повноваження арбітражного керуючого) та призначення ліквідатором КП Сумижитло СМР арбітражного керуючого Солдаткіна Сергія Вячеславовича, при тому, що процедура ліквідації у справі стосовно КП Сумижитло СМР судом не введена, не є спором у розумінні приписів ст. 20 ГПК України, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

З огляду на викладене, у відкритті провадження за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю УСЛ до арбітражного керуючого Курбанова Назім Вахід-Огли про скасування протоколу та відстронення (припинення повноважень) арбітражного керуючого слід відмовити.

Згідно з частинами 4-6 ст. 175 ГПК України до ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді. Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

На підставі ч. 6 ст. 175 ГПК України суд роз`яснює позивачу, що він має право на звернення із зазначеними у позові вимогами до суду з дотриманням приписів Кодексу України з процедур банкрутства.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 175, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю УСЛ до арбітражного керуючого Курбанова Назім Вахід-Огли про скасування протоколу та відстронення (припинення повноважень) арбітражного керуючого.

2. Позовну заяву №10 від 12.03.2024 (вх. № 1454 від 18.03.2024) повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку, встановленому статтями 255-257 ГПК України.

Ухвалу підписано 25.03.2024.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117879616
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування протоколу та відстронення арбітражного керуючого

Судовий реєстр по справі —920/1082/16

Постанова від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Попков Денис Олександрович

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні