Ухвала
від 25.03.2024 по справі 526/870/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/870/24

Провадження № 2-о/526/43/2024

У Х В А Л А

іменем України

25 березня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді -Киричка С.А.,

присяжних Кравченко О.В., Огризько Л.М.,

з участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши матеріали заяви Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Лютенської сільської ради Миргородського району про визнання особи недієздатною,-

встановив :

У провадженні Гадяцького районного суду Полтавської області знаходиться справа окремого провадження за заявою Рашівського психоневрологічного будинку - інтернату, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Лютенської сільської ради Миргородського району про визнання особи недієздатною.

Ухвалою Гадяцького районного суду Полтавської області від 11 березня 2024 року провадження в даній справі відкрито та призначено судове засідання.

Положенням частини 1статті 299 Цивільного процесуального кодексу Українивизначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до частини 5статті 293 Цивільного процесуального кодексу України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно достатті 15 Цивільного процесуального кодексу України,учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до частини 6 статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність призначення захисника особі, стосовно якої судом розглядається питання про визнання її недієздатною.

При зверненні до суду з заявою представник заявника ОСОБА_1 прохав витребувати оригінали медичних документів для проведення експертизи. Дане клопотання підлягає задоволенню, оскільки без документів не можливо провести експертизу.

Керуючись статтями293,299 - 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

постановив :

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого в Рашівському психоневрологічному будинку-інтернаті за адресою: АДРЕСА_1 , у цивільній справі за заявою Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Лютенської сільської ради Миргородського району про визнання особи недієздатною.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого в Рашівському психоневрологічному будинку-інтернаті за адресою: АДРЕСА_1 , відносно якого розглядається питання про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, для здійснення захисту за призначенням.

Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області забезпечити явку призначеного адвоката в судове засідання, яке призначенона 14 год. 00 хв. 11 квітня 2024 року.

Копію ухвали суду направити до Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області (адреса місцезнаходження: вулиця Європейська, будинок 37/40, місто Полтава, 36000) -для виконання.

Витребувати у Рашівському психоневрологічному будинку-інтернатіоригінал медичної карткиамбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію ухвали суду направити до Рашівського психоневрологічногобудинку -інтернату для виконання.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: С. А. Киричок

Присяжні: Кравченко О.В.

Огризько Л.М.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117881434
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —526/870/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні