Ухвала
від 18.03.2024 по справі 706/560/22
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/560/22

Провадження № 1-кп/702/45/24

У Х В А Л А

18 березня 2024 року м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Монастирище Черкаської області обвинувальний акт по кримінальному провадженню за №12021250320000937 по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3ст. 185, ч. 4 ст. 187 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Монастирищенського районного суду Черкаської області перебуває кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_5 . у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3ст. 185, ч. 4 ст. 187 КК України.

Прокурор в судовому засіданні підтримала подане клопотання про продовження обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 60 діб, без права внесення застави, строк якого спливає 25.03.2024,з огляду на те, що ризики, зазначені ст.177 КПК України, не відпали.

Обвинувачений та захисник у судовому засіданні заперечували проти продовження строку тримання під вартою.

Заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши клопотання, матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 331 КПК України зазначено, що суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців.

Згідно п. 4 ч. 2ст. 183 КПК Українизапобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім якдо раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Так, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 4 ст. 187 КК України.

Санкція ч.4 ст. 187 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до 15 років та відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів.

Вирішуючи питання доцільності продовження строку тримання обвинуваченого ОСОБА_5 під вартою, суд враховує обставини, які свідчать про існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, зокрема, можливість обвинуваченого переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків та потерпілих, вчиняти нові кримінальні правопорушення.

Ризики щодо цього є дійсними та триваючими, оскільки ОСОБА_5 раніше судимий за вчинення корисливого тяжкого злочину, реально відбував покарання у виді позбавлення волі, ніде не працює, немає постійного джерела доходів, негативно характеризується за місцем проживання, що обґрунтовано дає підстави вважати, що він може продовжити злочинну діяльність та вчиняти нові кримінальні правопорушення. При цьому, зважаючи на санкцію інкримінованого ОСОБА_5 злочину за ч. 4 ст. 187 КК України та міру покарання, що загрожує йому у випадку визнання винуватим, з урахуванням запровадженого в Україні воєнного стану, він може переховуватися від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності за скоєне, адже суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінці ризиків переховування.

Застосування до ОСОБА_5 запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою не виключає ризиків впливу на потерпілих та свідків, які підлягають допиту в кримінальному провадженні, з метою надання ними свідчень на його користь, для уникнення ним від відповідальності за вчинене. Окрім того, кримінальні правопорушення ОСОБА_5 вчинені відносно осіб похилого віку, а відтак відносяться до незахищеної та вразливої категорії населення і можуть піддаватися впливу зі сторони обвинуваченого.

За сукупності таких обставин, суд, приймаючи до уваги стан здоров`я обвинуваченого, який на даний час не перешкоджає його перебуванню у місці попереднього ув`язнення, дані про його особу, вважає за необхідне продовжити раніше обраний щодо нього запобіжний захід у виді тримання під вартою, оскільки відсутні підстави вважати, що інші (менш суворі) запобіжні заходи можуть забезпечити виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків та належну процесуальну поведінку.

Обраний відносно ОСОБА_5 запобіжний захід, з урахуванням його тривалості, не виходить за межи розумного строку, відповідає особі обвинуваченого, а також характеру та тяжкості діянь, які йому інкримінуються, та не надає можливості обвинуваченому перешкоджати інтересам правосуддя.

Підстав для скасування чи зміни запобіжного заходу у встановленому законом порядку суд не вбачає.

Статтею 183 ч.4 КПК України передбачено що, слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 КПК України, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства.

У зв`язку з тим, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, який спричинив фізичне насильство відносно людини похилого віку, що за Конституцією України визнається найвищою цінністю в державі, суд вважає можливим не визначати розмір застави при застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 .

Таким чином, запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_5 слід продовжити строком на 60 діб, тобто до 16.05.2024 включно, без визначення застави.

На підставі викладеного, керуючисьст. 314-316 КПК України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотання прокурора про продовження обвинуваченому ОСОБА_5 , запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Продовжити застосування обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3ст. 185, ч. 4 ст. 187 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з утриманням в Державній установі «Черкаський слідчий ізолятор» строком на 60 діб, починаючи з 18 березня 2024 року по 16 травня 2024 року включно, без визначення застави.

Копію ухвали вручити обвинуваченому ОСОБА_5 , захиснику обвинуваченого адвокату ОСОБА_4 , прокурору та направити уповноваженій службовій особі Державної установи "Черкаський слідчий ізолятор".

Ухвала про продовження строку тримання під вартою підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена, в частини продовження запобіжного заходу, безпосередньо до Черкаського апеляційного суду на протязі 5 днів з дня її оголошення.

Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117882342
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —706/560/22

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Люклянчук В. Ф.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Нейло І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні