Ухвала
від 25.03.2024 по справі 2а-5795/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№2а-5795/12/1370

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

25 березня 2024 року

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Лунь З.І. розглянув у порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №2а-5795/12/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м.Львова до Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» про стягнення заборгованості.

в с т а н о в и в :

на розгляд до Львівського окружного адміністративного суду 18.03.2024 надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження №35125711 з виконання виконавчого листа №2а-5795/12/1370 від 19.09.2012.

Вказана заява мотивована тим, що постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 №811 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» проведено реорганізацію Залізничного об`єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України Львівської області. У зв`язку із реорганізацією усі повноваження Залізничного об`єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова перейшли до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Також, наказом Міністерства інфраструктури України №562 від 19.07.2019 «Про деякі питання державного авіапідприємства «Львівські авіалінії» відмінено ліквідацію та прийнято рішення про реорганізацію ДАП «Львівські авіалінії» шляхом приєднання до ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького». Зазначеним наказом ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» визнано правонаступником реорганізованого ДАП «Львівські авіалінії». Рішення суду боржником не виконується. На вимогу державного виконавця, головою комісії з реорганізації ДАП «Львівські авіалінії» надано відповідь про те, що господарська діяльність підприємства припинена, з 2011 в ДАП «Львівські авіалінії» відсутні як готівкові так і безготівкові кошти у гривнях та іноземній валюті, а також будь-які інші цінності (дорогоцінні метали, ювелірні вироби, цінні папери у депозитарних установах). У фінансових установах закрито усі рахунки ДАП «Львівські авіалінії». За боржником зареєстровано рухоме та нерухоме майно, однак зазначає, що відповідно до п.З Розділу III Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» №145-ІХ забороняється вчиняти виконавчі дії відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» щодо об`єктів права державної власності, які на день набрання чинності цим Законом були включені до переліків, затверджених Законом України «Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», протягом трьох років з дня набрання чинності цим Законом, крім стягнення грошових коштів і товарів, що були передані в заставу за кредитними договорами. Відповідно до Закону України «Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» ДАП «Львівські авіалінії» (ЄДРПОУ 01130644) внесено до відповідного переліку об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. У зв`язку із наведеним вище, вчинення виконавчих дій стосовно ДАП «Львівські авіалінії» (ЄДРПОУ 01130644) забороняється законом. Таким чином, заява про заміну сторони виконавчого провадження спрямована на виконання рішення суду стороною, що є процесуальним правонаступником, тому просить заяву задовольнити.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку, що вказана заява підлягає задоволенню, зважаючи на таке.

Постановою суду від 19.09.2012 адміністративний позов задоволено повністю та ухвалено стягнути з ДАП «Львівські Авіалінії» (місцезнаходження: 79000, м. Львів, вул. Аеропорт ЦА) на користь Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова 3 906 грн. 99 коп. заборгованості по відшкодуванню фактичних виплат на виплату та доставку пільгових пенсій.

19.09.2012 судом видано виконавчий лист №2а-5795/2012 про стягнення з Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» (місцезнаходження: 79000, м.Львів, вул.Аеропорт ЦА, код ЄДРПОУ 01130644) на користь Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (місцезнаходження: 79022, м.Львів, вул.Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) 3 906 грн. 99 коп. заборгованості по відшкодуванню фактичних виплат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постановою начальника Залізничного відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції відкрито виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа №2а-5795/2012 виданого 19.09.2012 Львівським окружним адміністративним судом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» (далі-Закону) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За змістом ч. ч. 1, 2, ст. 8 Закону, сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 17 Закону, примусове виконання рішень здійснюється державною виконавчою службою на підставі виконавчих документів, визначених цим Законом.

Відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи, зокрема й виконавчі листи, що видаються судами.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 19 Закону, державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного в статті 17 цього Закону, за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з наказом Міністерства інфраструктури України від 19.07.2019 «Про деякі питання державного авіапідприємства «Львівські авіалінії» державне підприємство «Львівські авіалінії» реорганізовано шляхом приєднання до державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького».

Відповідно до п. 7 даного наказу державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» визнано правонаступником реорганізованого ДАП «Львівські авіалінії».

Таким чином, підставою процесуального правонаступництва (заміни сторони виконавчого провадження) є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

При реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент.

Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності.

При реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків.

Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.

Державна реєстрація рішення про припинення була здійснена 24.07.2019. Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями.

Аналогічний правовий висновок викладений в Постанові Великої Палати Верховного Суду в справі № 910/5953/17, провадження №12-98гс19.

Ураховуючи викладене, а також беручи до уваги те, що державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» є правонаступником боржника ДАП «Львівські авіалінії», тому суд вважає, що заява є обґрунтованою та законною, в зв`язку з чим в цій частині підлягає задоволенню.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України №1055 від 16.12.2015 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» реорганізовано шляхом злиття Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова, Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова та утворено нове Залізничне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Львова (код ЄДРПОУ 41250271), про що 31.03.2017 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис №14151340000041414.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.12.2017 №821 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області код ЄДРПОУ 13814885. 02.03.2013 внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань №13951120003001572 про державну реєстрацію припинення юридичної особи Залізничного об`єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова, а тому існують достатні підстави для заміни сторони виконавчого провадження з Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова код ЄДРПОУ 20847425 на Головне управління Пенсійного фонду України Львівської області код ЄДРПОУ 13814885.

Керуючись ст.ст. 248, 379 КАС України, суд

у х в а л и в :

заяву Головного управління Пенсійного фонду України Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі №2а-5795/12/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м.Львова до Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» про стягнення заборгованості задовольнити.

Замінити сторону (боржника) у виконавчому листі №2а-5795/2012, виданого 19.09.2012 Львівським окружним адміністративним судом про стягнення з Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» (місцезнаходження: 79000, м.Львів, вул.Аеропорт ЦА, код ЄДРПОУ 01130644) на користь Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (місцезнаходження: 79022, м.Львів, вул.Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) 3906,99грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних виплат на виплату та доставку пільгових пенсій з боржника Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» (ЄДРПОУ 01130644) на боржника Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького» (ЄДРПОУ 33073442).

Замінити сторону (стягувача) у виконавчому листі №2а-5795/2012, виданого 19.09.2012 Львівським окружним адміністративним судом про стягнення з Державного авіапідприємства «Львівські Авіалінії» (місцезнаходження: 79000, м.Львів, вул.Аеропорт ЦА, код ЄДРПОУ 01130644) на користь Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (місцезнаходження: 79022, м.Львів, вул.Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) 3906,99грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних виплат на виплату та доставку пільгових пенсій з стягувача Управління Пенсійного фонду України в Залізничному районі м. Львова (місцезнаходження: 79022, м.Львів, вул.Городоцька, 172, код ЄДРПОУ 20847425) на стягувача Головне управління Пенсійного фонду України Львівської області (місцезнаходження: 79016, м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10, код ЄДРПОУ 13814885).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

СуддяЛунь З.І.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117885388
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2а-5795/12/1370

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Постанова від 19.09.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костів Михайло Васильович

Ухвала від 23.07.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костів Михайло Васильович

Ухвала від 04.07.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костів Михайло Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні