Ухвала
від 26.03.2024 по справі 394/269/24
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100, смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави, 26, тел. 2-10-45, E-mail: inbox@na.kr.court.gov.ua

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26.03.2024 2/394/211/24

394/269/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26березня 2024року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого-судді: Запорожець О.М.

при секретарі: Лясковській О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Новоархангельськ заяву про самовідвід судді по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні,

В С Т А Н О В И В :

25 березня 2022 року ОСОБА_1 звернулась до суду з цивільним позовом до відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

25.03.2024 року відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу розподіленню на суддю ОСОБА_2

26.03.2024 року суддею у справі заявлено самовідвід по даній цивільній справі, оскільки існують обставини, що унеможливлюють розгляд справи під його головуванням, оскільки рідна донька позивачки ОСОБА_3 доводиться йому кумою (хрестила його доньку).

Самовідвід по справі вирішується відповідно до положень ч. 8 ст. 40 ЦПК України без повідомлення учасників справи

Згідно ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Ч.1ст.5ЦПК України , визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

П. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України, передбачено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

В розуміннічастин 1,2,8 , 9, 11 ст. 40 ЦПК України питання провідвід(самовідвід)суддіможебути вирішеноякдо,такіпісля відкриттяпровадженняусправі. Питанняпровідвідсудді вирішуєсуд,якийрозглядаєсправу.Судзадовольняєвідвід,якщодоходитьвисновку пройогообґрунтованість. Судвирішуєпитанняпро відвідсуддібезповідомлення учасниківсправи.Заініціативоюсуду питанняпровідвідсудді можевирішуватися у судовомузасіданні зповідомленням учасниківсправи.Неявкаучасниківсправи усудовезасідання,вякомувирішується питанняпровідвідсудді,неперешкоджаєрозгляду судомпитанняпровідвід судді. Питанняпросамовідвідсудді вирішуєтьсявнарадчійкімнаті ухвалоюсуду,щорозглядаєсправу. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

В Україні діє прецедентне право, як складова національної правої системи.

Так в положеннях ч. 1 ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» визначено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та практику Суду як джерело права.

Ч. 2 ст. 18 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» вказує, що для цілей посилання на Рішення та ухвали Суду та на ухвали Комісії суди використовують переклади текстів рішень Суду та ухвал Комісії (далі - переклад), надруковані у виданні, передбаченому в статті 6 цього Закону.

Відповідно до п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Судове рішення проголошується публічно, але преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або - тією мірою, що визнана судом суворо необхідною, - коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя.

У рішенні від 10 грудня 2009 року у справі «Мироненко і Мартенко проти України» Європейський суд зправ людини зазначив, що наявність безсторонності має визначатися, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. За суб`єктивним критерієм оцінюється особисте переконання та поведінка конкретного судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності .

У рішенні від 15 липня 2010 року у справі «Газета «Україна-Центр» проти України» Європейський суд зправ людини зазначив, що відповідно доусталеної практики Суду існування безсторонності дляцілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно визначатися напідставі суб`єктивного критерію, вконтексті якого слід враховувати особисті переконання таповедінку певного судді, щоозначає необхідність встановити, чимав суддя упевній справі будь-яку особисту зацікавленість абоупередженість, атакож напідставі об`єктивного критерію, вконтексті якого необхідно встановити, чизабезпечував суд і, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії аби виключити будь-які обґрунтовані сумніви щодо його безсторонності.

Можливо визначити критерій, що однією із процесуальних гарантій реалізації і ухвалення законних та обґрунтованих рішень є інститут відводу судді, який має на меті відсторонення від участі у справі судді, щодо неупередженості, якого є сумніви.

Важливим може визнаватись забезпечення у демократичному суспільстві довіри громадян до суду, справедливість та невідворотність судового рішення.

Відповідно до п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді, що схвалені резолюцією № 2006/23 Економічної та Соціальної ради ООН від 27.07.2006 - суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді. А саме, у судді склалося реальне упереджене ставлення до якоїсь зі сторін або судді з його власних джерел стали відомі певні докази чи факти стосовно справи, яка розглядається. Раніше при розгляді цього самого предмета спору суддя виступав як адвокат чи долучався до справи, як важливий свідок. Суддя чи члени його родини матеріально зацікавлені в рішенні у відповідній справі. Суддя не може бути відсторонений від участі у розгляді справи в тому випадку, коли жодний інший суд не може бути призначений для розгляду даної справи або через терміновий характер справи, коли зволікання в її вирішенні може призвести до серйозної судової помилки.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Бочан проти України»від 03 травня 2007 року суд нагадує, що «безсторонність», в сенсі пункту 1 статті 6 Конвенції, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу. Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності суддів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

Так в рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лауко проти Словаччини» Європейський суд наголосив, що будь-який служитель Феміди, щодо якого є підстави сумніватися в неупередженості, повинен усунутися від розгляду справи. Адже заявник не може в повній мірі скористатись своїми правами для свого захисту, що може наслідком підірвати справедливість судового розгляду.

На думку суду за зазначених обставин, а саме те, що донька позивачки доводиться головуючому у справі кумою (хрестила його доньку) можливе виникнення сумніву у сторін, щодо справедливого розгляду зазначеної вище цивільної справи, незалежним і безстороннім судом та постановлення справедливого та виваженого судового рішення у справі. Постановлення у даній справі судового рішення, під головуванням судді Запорожець О.М. за будь-якою юридичною природою може викликати сумніви у стороннього спостерігача в неупередженості судді.

За зазначених обставин суддя Запорожець О.М. не може приймати подальшої участі у справі та підлягає відводу від розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

Приймаючи до уваги викладене та керуючись ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, п.2.5Бангалорськихпринципівповедінки судді, ст. ст. 34, 36, 39, 40, 41, 258, 259, 260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву про самовідвід судді Запорожця ОлегаМиколайовича від розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти,молоді таспорту Новоархангельськоїселищної радиГолованівського районуКіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні - задовольнити.

Відвести суддю ОСОБА_2 від розгляду цивільної справи за позовом за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

Цивільну справу № 394/269/24 за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти,молоді таспорту Новоархангельськоїселищної радиГолованівського районуКіровоградської області про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні передати до канцелярії Новоархангельського районного суду для її повторного автоматичного перерозподілу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117891499
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —394/269/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Краснопольська Л. П.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні