Ухвала
від 26.03.2024 по справі 372/1079/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1079/24

Провадження 2-о-47/24

ухвала

Іменем України

26 березня 2024 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тиханського О.Б.,

присяжних Форманчука О.В., Морозової Н.М.

при секретарі Бойко В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області справу за заявою ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним, встановлення опіки над ним і призначення опікуна, заінтересована особа: Виконавчий комітет Української міської ради Обухівського району Київської області, як орган опіки та піклування,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатною свою матір ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що остання хворіє її хвороба не виліковується та потребує стороннього догляду.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Заявник ОСОБА_1 та представник заявника в судове засідання не з`явились, через канцелярію суду подали клопотання про розгляд справи без їх участі та просили призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизисудомєобов`язковим такожзаклопотаннямхоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи, що для визначення психічного стану ОСОБА_2 . необхідні спеціальні пізнання в галузі судової психіатрії, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України висновок експертизи є обов`язковим, вислухавши думку учасників процесу, суд вважає необхідним призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Для забезпечення належного проведення експертизи також слід витребувати відповідну медичну документацію.

При визначенніекспертної установи слід прийняти до уваги наступне.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

15 грудня 2017 року було внесено зміни до Закону України «Про судову експертизу», за якими судово-експертну діяльність здійснюють виключно державні спеціалізовані установи.

Відповідно до п. 3 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 травня 2018 року, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14 червня 2018 року за № 719/32171, судово-психіатричну експертизу проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Суд, дослідивши клопотання, перевіривши матеріали справи, знаходить, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки для вирішення даного спору, необхідні спеціальні пізнання, тому відповідно дост. 103 ЦПК України, дане клопотання є обґрунтованим.

Провадження по справі на час проведення експертизи підлягає зупиненню.

Витрати на проведення експертизи, відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України, слід віднести за рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 103-106 ЦПК України, ст.39 ЦК України, суд присяжних

УХВАЛИВ:

Призначити посправісудово-психіатричнуекспертизущодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Проведення експертизидоручитиекспертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська 103, корпус 12, 3-й поверх).

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 на психічну хворобу?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки?

3. Чи може ОСОБА_2 за станом свого здоров`я з`явитись в судове засідання та особисто давати пояснення по суті справи?

В розпорядженняекспертів надатиматеріали цивільноїсправи тамедичну документацію,яка знаходитьсяна зберіганнів КНПОМР «ОбухівськаБЛІЛ».

Витребувати зКНПОМР«ОбухівськаБЛІЛ»історію хворобита іншумедичну документаціюстосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,яку передатиу розпорядженняекспертам Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`яУкраїни» на час проведення експертизи по справі.

Витрати по проведенню експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження по справі зупинити до отримання висновку експертів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати заявника виконати вимоги експерта щодо надання додаткової медичної чи іншої документації та забезпечення проведення експертизи у визначені ним строки та порядку.

Попередити осіб, що беруть участь у справі, про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст.109 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя О.Б. Тиханський

Присяжні О.В. Форманчук

Н.М. Морозова

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу117898621
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення опіки над ним і призначення опікуна, заінтересована особа: Виконавчий комітет Української міської ради Обухівського району Київської області, як орган опіки та піклування

Судовий реєстр по справі —372/1079/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні