Рішення
від 26.03.2024 по справі 736/376/24
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/376/24

Номер провадження 2-о/736/37/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого - судді Чурупченка М.І.,

присяжних - Левченко Є.І., Ічанська М.С.,

за участю секретаря - Макуха О.О.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Корюківка Чернігівської області заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Корюківська міська рада Чернігівської області, Служба у справах дітей Корюківської міської ради, ОСОБА_2 , Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення малолітньої дитини,-

в с т а н о в и в :

04 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з цією заявою, та просить: прийняти рішення про усиновлення ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зобов`язати Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового напису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , №05, виданого 08.08.2012 року Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області, де вказати його батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; змінити прізвище ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 »; змінити по батькові ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 ».

Свої вимоги аргументує тим, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . Вони мають спільних дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Його дружина ОСОБА_2 має малолітню доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 , видане Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області 08.08.2012 року). Батьком цієї дитини є ОСОБА_10 . Він з дружиною проживають в АДРЕСА_1 , мають право на користування ним, планують встановити право власності на це житло. Враховуючи те, що малолітня донька його дружини ОСОБА_3 , 2012 року народження, проживає разом з ними, між нею та ним склались теплі стосунки як між батьком та донькою, він вирішив усиновити малолітню доньку своєї дружини, тому і звернувся до суду з цією заявою.

У судове засідання заявник не прибув, подав заяву про розгляд справи без його участі. Свої вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

У судове засідання представником заінтересованої особи Корюківської міської ради (орган опіки і піклування) надано заяву про розгляд справи без їх участі, щодо заявлених вимог не заперечують.

У судове засідання представником Служби у справах дітей Корюківської міської ради надано заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують проти задоволення вимог. У судове засіданні представником Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надано заяву про розгляд справи без їх участі, при розгляді справи покладаються на думку суду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець села Турівка Корюківського району Чернігівської області, проживає в АДРЕСА_1 , громадянин України, що підтверджується паспортом громадянина України серія НОМЕР_2 , виданого Корюківським РВ УМВС України в Чернігівській області 07.08.1998 року.

Заявник перебуває в зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Шлюб зареєстровано 10.02.2018 року Охрамієвицькою сільською радою Корюківського району Чернігівської області, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_3 . Від спільного подружнього життя вони мають двох спільних дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Його дружина ОСОБА_2 від попередніх відносин має малолітню доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серія НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області 08.08.2012 року. Батьком цієї дитини є ОСОБА_10 .

Він з дружиною проживає в АДРЕСА_1 , має право на користування ним, планує встановити право власності на це житло.

Враховуючи те, що малолітня донька його дружини ОСОБА_3 , 2012 року народження, проживає разом з ними, між нею та заявником склались теплі стосунки як між батьком та донькою, тому він вирішив усиновити малолітню доньку своєї дружини, тому і звернувся до суду з цією заявою.

Статтею 211 Сімейного кодексу України передбачено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами. З огляду на вказані у статті вимоги, заявник може бути усиновлювачем малолітньої дитини, оскільки він є повнолітньою та дієздатною особою, що підтверджується наданими ним документами; різниця у віці між ним та дитиною складає більше ніж 21 рік (дитина 2012 року народження, а він відповідно 1982 року народження); батьківських прав він не позбавлявся; усиновлювачем раніше не був; з матір`ю малолітньої дитини він перебуває у зареєстрованому шлюбі та проживає однією сім`єю; на обліку або лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері не перебував, що підтверджується висновком про стан здоров`я; він не зловживає спиртними напоями чи наркотичними засобами; ніякими хворобами не страждає, стан його здоров`я дозволяє йому бути усиновлювачем малолітньої дитини; він має де проживати; має постійну роботу та стабільний дохід.

Заявник з дружиною та дітьми проживає у будинку АДРЕСА_1 . Будинок складається з трьох кімнат (зала і дві спальні), кухня, веранда. Згідно акту обстеження умов проживання сім`ї від 06.02.2024 року, складеного працівниками Служби у справах дітей Корюківської міської ради, умови проживання у них добрі, відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Для дітей вони облаштували окремі кімнати, де вони мають місце для занять та відпочинку. Кімнати обладнані необхідними меблями. Діти мають багато іграшок, дитячої літератури, достатньо забезпечені одягом та взуттям, користуються сучасними мобільними телефонами та ноутбуком. Продуктами забезпечені в повному обсязі, тримають підсобне господарство, в весняно-осінній період обробляють присадибну ділянку.

Отже, їхня сім`я має все необхідне для нормального розвитку та виховання дітей.

За місцем проживання ОСОБА_1 характеризується позитивно, до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та у розшуку не перебуває, що підтверджується витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» департаменту інформатизацій Міністерства Внутрішніх справ України від 29.01.2024 року серія ВР-002127637.

На даний час він проходить службу у Збройних Силах України. Свій дохід він підтверджує відомостями з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору станом на 30.01.2024 року. За місцем проживання характеризується позитивно, що підтверджую характеристикою з місця проживання. Зі станом здоров`я малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ознайомлений.

Дружина заявника, ОСОБА_2 , мати малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надала свою нотаріально завірену згоду на усиновлення ним її малолітньої доньки. Батько дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , надав нотаріально завірену згоду на усиновлення ним малолітньої дитини.

Крім того, відповідно до частини 1 статті 252 Цивільно-процесуального кодексу України, ОСОБА_1 заявив клопотання про внесення змін до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виданого Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області 08.08.2012 року, актовий запис №05, наступні зміни: вказати його, ОСОБА_1 батьком малолітньої дитини зі зміною прізвища « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », по батькові з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 ».

Відповідно до чинного сімейного законодавства, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, здійснене на підставі рішення суду. Усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа (подружжя), що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на 15 років. Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється. Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення. Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини та виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам. Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини без її згоди. На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган РАЦС вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи все вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява є законною, обґрунтованою, підтверджена відповідними доказами і підлягає повному задоволенню, оскільки заявник є повнолітнім, дієздатним, громадянином України, віком заявник старший від усиновлюваної ним дитини, стан здоров`я та матеріальне становище дозволяє йому бути усиновлювачем.

Судовий збір віднести за рахунок держави.

Керуючись главою 18 (ст.ст. 207-235) Сімейного Кодексу України, ст.ст. 258-259, 264-265, 268, 293-294, 310, 313-314, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення малолітньої дитини - задовольнити повністю.

Усиновити малолітню дитину, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем с. Турівка, Корюківського району, Чернігівської області, проживаючого в АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Корюківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Корюківському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , №05, виданого 08.08.2012 року Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області, де вказати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Турівка, Корюківського району, Чернігівської області, проживаючого в АДРЕСА_1 , батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; змінити прізвище ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 »; змінити по батькові ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 із « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 ».

Свідоцтво про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_1 , видане 08.08.2012 року Виконавчим комітетом Охрамієвицької сільської ради Корюківського району Чернігівської області, актовий запис №05 - анулювати.

Видати нове свідоцтво про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з урахуванням вказаних змін.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя М.І.Чурупченко

Присяжні: Є.І. Левченко

М.С. Ічанська

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117908491
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —736/376/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні