Ухвала
від 19.03.2024 по справі 910/19775/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

19.03.2024Справа № 910/19775/23за позовом Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів"

до Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря"

про захист порушених прав інтелектуальної власності

та за зустрічним позовом Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря"

до Державного підприємства "Поліграфічний комбінат Україна" по виготовленню цінних паперів"

про визнання недійсним свідоцтва та визнання відсутнім авторських майнових прав на твір

Суддя Зеленіна Н.І.

Секретар судового засідання Одинцова К.К.

Представники сторін: відповідно до протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Поліграфічний комбінат Україна" по виготовленню цінних паперів" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Національної поліції України, Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" про: визнання такими, що порушують майнові авторські права Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" дії Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" щодо використання службового твору Графічне зображення "Дизайн бланка "Службове посвідчення Національної поліції України" (2 варіанти) за Свідоцтвом про реєстрацію авторського права на службовий твір №102874 від 01.03.2021; заборону Дочірньому підприємству "Поліграфічний комбінат "Зоря" використання службового твору Графічне зображення "Дизайн бланка "Службове посвідчення Національної поліції України" (2 варіанти) за свідоцтвом про реєстрацію авторського права на службовий твір №102874 від 01.03.2021 шляхом виготовлення бланків службових посвідчень Національної поліції України без дозволу позивача; стягнення з Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" до Державного бюджету України штрафу у розмірі 10% суми, присудженої судом на користь позивача; стягнення з Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" на користь Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" кошти в розмірі 1 382 690,00 грн як частини доходу Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" - способу захисту прав та законних інтересів Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів", який не передбачено законом чи договором, але є ефективним та таким, що не суперечить закону (з рахуванням заяви про зміну предмета позову).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.12.2023 відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 13.02.2024.

09.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" надійшла зустрічна позовна заява до Державного підприємства "Поліграфічний комбінат Україна" по виготовленню цінних паперів, у якій заявник просить визнати недійсним Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №102874 від 01.03.2021 "Графічне зображення "Дизайн бланка "Службове посвідчення Національної поліції України" (2 варіанти)", авторські майнові права на який належать Державному підприємству "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" та визнати відсутніми у Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" авторські майнові права на твір "Графічне зображення "Дизайн бланка "Службове посвідчення Національної поліції України" (2 варіанти)".

11.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" надійшов відзив на позовну заяву.

12.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Національної поліції України надійшов відзив на позовну заяву.

12.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшла заява про зміну предмета позову та відмову від позовних вимог в частині.

17.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшла відповідь на відзив.

19.01.2024 через систему "Електронний Суд" від Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" надійшли заперечення на відповідь на відзив.

Ухвалою суду від 22.01.2024 прийнято до розгляду зустрічну позовну заяву та об`єднано в одне провадження із первісним позовом у справі.

08.02.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшов відзив на зустрічну позовну заяву.

08.02.2024 через систему "Електронний Суд" від Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" надійшло клопотання про долучення доказів.

13.02.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшли відповідь на відзив Національної поліції України та клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи.

Окрім того, 13.02.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшли клопотання про витребування доказів, а саме: інформацію про розмір доходу та розмір прибутку Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" за договором про закупівлю №181НП від 10.09.2020 з Національною поліцію України, за договором №175НП від 24.06.2022 з Національною поліцією України, за договором №20НП від 10.02.2023 з Національною поліцією України.

Ухвалою суду від 13.02.2024 прийнято до розгляду заяву Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" про зміну предмета позову та відмову від позову в частині від 12.01.2024, закрито провадження у справі в частині вимог до Національної поліції України, виключено Національну поліцію України з числа відповідачів за первісним позовом та відкладено підготовче засідання на 19.03.2024.

20.02.2024 через систему "Електронний Суд" від Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" надійшли заява про залучення до участі у справі Національної поліції України у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору та відзив на первісну позовну заяву (з урахуванням заяви про зміну предмета позову).

01.03.2024 через систему "Електронний Суд" від Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" надійшли письмові пояснення.

У підготовчому засіданні 19.03.2024 представник Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" заявив усне клопотання про залучення до участі у справі Міністерство внутрішніх справ України у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, та підтримав подані клопотання про витребування доказів.

Представник Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" заперечував проти усного клопотання про залучення третьої особи та проти клопотань про витребування доказів; разом з тим, підтримав подане клопотання про залучення Національної поліції України до участі у справі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Дослідивши наявні у матеріалах справи документи та розглянувши подані клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Обґрунтовуючи необхідність залучення Національної поліції України до участі у справі, у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Дочірнє підприємство "Поліграфічний комбінат "Зоря" зазначає, що саме на замовлення за укладеними договорами з Національною поліцією України Дочірнім підприємством "Поліграфічний комбінат "Зоря" здійснювалося виготовлення бланків службових посвідчень, та у випадку ухвалення рішення про стягнення штрафу та отриманих доходів, у дочірнього підприємства виникне право зворотної вимоги до Національної поліції.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З огляду на предмет розгляду даної справи, суд дійшов висновку, що рішення у даній справі може вплинути на права або обов`язки Національної поліції України, оскільки останнє є замовником послуг з виготовлення службових посвідчень із використанням символіки Національної поліції України, що за доводами позивача за первісним позовом, є порушенням його авторських прав на твір, а тому вважає за необхідне залучити останнє до участі у справі в процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря".

Окрім того, враховуючи предмет та підстави позовних вимог, суд вважає що рішення у даній справі може вплину на права та обов`язки Міністерства внутрішніх справ України, оскільки Міністерство затвердило своїм наказом зразок бланка службового посвідчення та опис бланка службового посвідчення, при розробці яких, за твердженнями позивача за первісним позовом, використано твір, який створено позивачем, а вважає за необхідне залучити останнє до участі у справі в процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за первісним позовом.

Обґрунтовуючи клопотання про витребування доказів Державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" зазначає, що інформація про доходи та розмір прибутку Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" за укладеними договорами необхідна для підтвердження факту та розміру завданих збитків.

Згідно ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Заперечуючи проти клопотань про витребування доказів Дочірнє підприємство "Поліграфічний комбінат "Зоря" зазначає, що інформація про дохід була надана у відповідь на адвокатський запит, а інформація про прибуток не стосується предмету спору та є конфіденційною інформацією.

Відповідно до положень ст. 52 Закону України "Про авторське право і суміжні права" при порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, передбачених статтею 50 цього Закону, недотриманні передбачених договором умов використання творів і (або) об`єктів суміжних прав, використанні творів і об`єктів суміжних прав з обходом технічних засобів захисту чи з підробленням інформації і (або) документів про управління правами чи створенні загрози неправомірного використання об`єктів авторського права і (або) суміжних прав та інших порушеннях особистих немайнових прав і майнових прав суб`єктів авторського права і (або) суміжних прав суб`єкти авторського права і (або) суміжних прав мають право, зокрема, подавати позови до суду про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права і (або) суміжних прав, або виплату компенсацій;

Суд погоджується із запереченнями відповідача за первісним позовом та враховуючи наявність в матеріалах справи інформації про отримані доходи за наведеними договорами, суд вважає подане клопотання необґрунтованим, а відтак таким, що не підлягає задоволенню.

У зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи, з метою здійснення судом всіх необхідних дій для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд вважає за доцільне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст. 50, 81, 177, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Долучити до матеріалів справи відповідь на відзив від 13.02.2024 та докази, які подані Державним підприємством "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" від 13.02.2024, додаткові пояснення Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" від 20.02.2024, та письмові пояснення Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" від 01.03.2024.

2. Відмовити у задоволенні клопотань Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" про витребування доказів від 13.02.2024.

3. Клопотання Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" про залучення до участі у справі третьої особи від 20.02.2024 - задовольнити.

4. Клопотання Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" про залучення до участі у справі третьої особи від 19.03.2024 - задовольнити.

5. Залучити до участі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" - Національну поліцію України (01601, м. Київ, вул. Богомольця, буд. 10, код ЄДРПОУ - 40108578).

6. Залучити до участі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Дочірнього підприємства "Поліграфічний комбінат "Зоря" - Міністерство внутрішніх справ України (01601, м. Київ, вул. Богомольця, буд. 10, код ЄДРПОУ - 00032684).

7. Відкласти підготовче засідання на 30.04.2024 о 15:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал №12.

8. Встановити третім особам строк для подання до суду письмових пояснень по суті спору до 16.04.2024.

9. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 22.04.2024.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117910251
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним свідоцтва та визнання відсутнім авторських майнових прав на твір

Судовий реєстр по справі —910/19775/23

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні