Ухвала
від 26.03.2024 по справі 912/721/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 березня 2024 рокуСправа № 912/721/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Поліщук Г.Б., розглянувши матеріали позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор", 25006, м. Кропивницький, вул. Театральна, 31

до Приватного підприємства "Фірма "Інгуша", 25014, м. Кропивницький, вул. Руслана Слободянюка, 219

про скасування державної реєстрації

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор", яка містить вимоги до Приватного підприємства "Фірма "Інгуша" про скасування державної реєстрації права власності приватного підприємства "Фірма "Інгуша" на вбудоване в житловий будинок нежитлове підвальне приміщення, площею 251,2 кв.м., за адресою: м. Кропивницький, вул. Театральна, 31 (колишні Леніна, Дворцова), реєстраційний номер майна: 9969549, здійснену обласним комунальним підприємством "кіровоградське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації" 20.04.2005 року, номер запису: 493 в книзі: 4, з покладенням на відповідача судових витрат.

Розглянувши зазначену позовну заяву суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно п.п. 2, 5, 8 ч. 3 ст. 162 Господарського кодексу України позовна заява повинна містити ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав та виконанні обов`язків щодо доказів.

В обґрунтування позову позивач посилається на рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради №1637 від 27.10.2004, свідоцтво про право власності №153 від 16.02.2005 та статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор".

Проте, як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем не надано до суду вказаних доказів.

Крім того, на підтвердження вказаних вище обставин до позовної заяви долучено роздруківку постанови Кропивницького апеляційного суду від 04.10.2021 у справі № 405/4884/15-ц з Єдиного державного реєстру судових рішень. Водночас зі змісту даної роздруківки неможливо встановити ідентифікуючі ознаки спірного майна та учасників справи у даній справі.

Відтак, всупереч вищезазначеним приписам Господарського процесуального кодексу України до матеріалів позовної заяви не додало належним чином засвідченої копії постанови суду, яка містить повну інформацію щодо спірного майна та учасників справи.

Разом з тим, у позові позивач не зазначив код ЄДРПОУ відповідача та не вказав інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, всупереч приписам п.п. 2, 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Позивачем у позовній заяві вказано третьою особою відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно управління у сфері державної реєстрації департаменту надання адміністративних послуг міської ради міста Кропивницького, однак, не заявлено відповідного клопотання про її залучення у справу, а також не обґрунтовано підстави, на яких цю особу слід залучити до участі у справі, не зазначено як рішення у справі може вплинути на її права та обов`язки та на чиїй стороні підлягає залученню третя особа.

Згідно з ч. 2, 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Тому позивачу слід уточнити позовну заяву в частині обґрунтування обставин залучення зазначеної третьої особи та зазначити на чиїй стороні її слід залучити.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор" до Приватного підприємства "Фірма "Інгуша" про скасування державної реєстрації - залишити без руху.

2. Встановити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор" строк усунення виявлених при поданні позовної заяви недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання:

- заяви про усунення недоліків із зазначенням коду ЄДРПОУ відповідача; зазначенням щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- належним чином засвідчених копій рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради №1637 від 27.10.2004, свідоцтва про право власності №153 від 16.02.2005, статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор" та постанови Кропивницького апеляційного суду від 04.10.2021 у справі № 405/4884/15-ц, яка містить повну інформацію щодо спірного майна та учасників справи;

- відповідне клопотання про залучення третьої особи у справі, обґрунтувавши підстави, на яких третю особу належить залучити до участі у справі, а також вказати як рішення у справі може вплинути на права та обов`язки третьої особи та на чиїй стороні її слід залучити;

- докази відправлення відповідачеві копії уточненої позовної заяви (за наявності) та заяви про усунення недоліків.

4. Роз`яснити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор", що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

6. Копію ухвали надіслати до електронного кабінету Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Реформатор".

Ухвалу підписано 26.03.2024.

Суддя Г.Б. Поліщук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911137
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —912/721/24

Ухвала від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 05.08.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 11.07.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні