Ухвала
від 26.03.2024 по справі 912/291/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 березня 2024 рокуСправа № 912/291/24(912/738/24)

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Бестаченко О.Л., розглянувши матеріали позовної заявиКомунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради", 25013, Кіровоградська обл., м. Кропивницький, вул. Гузара Любомира, 1,

до Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини", 25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Набережна, 13,

про стягнення 37 972,39 грн,

в межах справи № 912/291/24 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" (код ЄДРПОУ: 33142589),

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 04.03.2024 відкрито провадження у справі № 912/291/24 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини", введено процедуру розпорядження майном боржника строком до 170 календарних днів, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Лукашука Віталія Васильовича, попереднє засідання суду призначено на 29.04.2024 на 11:00 год.

06.03.2024 (номер публікації: 72693, дата публікації на сайті ВГСУ: 06.03.2024 10:06) на вебсайті Вищого господарського суду України офіційно оприлюднено повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини".

25.03.2024 до Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради" до Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" про стягнення боргу з урахуванням пені у розмірі 37 972,39 грн, з яких борг у сумі 20 448,53 грн, пеня за прострочення сплати орендної плати за жовтень 2023 року - 4 419,73 грн, пеня за прострочення сплати орендної плати за листопад - грудень 2023 року - 8 684,40 грн, пеня за прострочення сплати орендної плати за січень 2024 року - 4 419,73 грн, з покладанням на відповідача судових витрат.

Відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Розглянувши позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до п. 2, 7-10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити:

- відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вказані вимоги позивачем не дотримано.

Крім того, за п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За визначенням ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства учасники у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Розпорядник майна - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення процедури розпорядження майном.

Позивач надіслав копію позовної заяви з додатками відповідачу. Водночас, враховуючи особливості розгляду справ про банкрутство, копія позовної заяви з додатками, що розглядатиметься в межах справи про банкрутство, має бути відправлена також і розпоряднику майна у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" - арбітражному керуючому Лукашуку В.В., який має електронний кабінет у системі "Електронний суд", адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, проспект Миру, 29В, прим. № 10.

Крім того, згідно з вимогами ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Поруч з цим копія договору про надання професійної правничої допомоги, яка додана до позову, засвідчена не належним чином, оскільки на ній немає дати засвідчення.

З огляду на викладене, такі копії документів не є доказами у розумінні ч. 2 ст. 91, ч. 2 ст. 96 Господарського процесуального кодексу України, оскільки не засвідчені належним чином.

Незасвідчені або неправильно засвідчені копії документів можуть бути належними, проте недопустимими доказами у справі і є підставою для скасування судового рішення. Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11.07.2018 у справі № 904/8549/17.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Крім того, суд наголошує, що Приватне акціонерне товариство "Ліки Кіровоградщини" знаходиться в процедурі розпорядження майном. Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Вимоги до заяви кредитора встановлені ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, порядок розгляду таких заяви визначений ст. 46, 47 Кодексу України з процедур банкрутства.

Господарський суд звертає увагу Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради" на те, що вирішення майнового спору, стороною в якому є боржник, у порядку ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, не є самостійною підставою для визнання вимог кредитора у справі про банкрутство.

За положеннями ч. 4 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства у разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

Крім того, господарський суд розкриває інформацію, що 05.02.2024 помічник судді Господарського суду Кіровоградської області ОСОБА_1 - Демидов А.С. повідомив безпосереднього керівника, голову суду та керівника апарату суду про наявність конфлікту інтересів. Так, мати ОСОБА_2 - Демидова Т.П. з 01.07.2001 по 31.05.2023 перебувала у трудових відносинах із Приватним акціонерним товариством "Ліки Кіровоградщини" (з врахуванням правонаступництва та реорганізацій) на посаді бухгалтера у відділі бухгалтерського обліку та звітності, а також є акціонером Закритого акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини", кількість цінних паперів - 600 шт. З викладеного слідує, що ОСОБА_3 (як акціонер боржника) та ОСОБА_2 (як особа, яка перебуває у родинних стосунках із зазначеною особою), з урахуванням абз. 6 ст. 1 КУзПБ, є/можуть бути заінтересованими особами щодо боржника - ПрАТ "Ліки Кіровоградщини".

Наказом керівника апарату Господарського суду Кіровоградської області від 06.02.2024 № 20 "Про усунення ОСОБА_2 від виконання обов`язків помічника судді у справі № 912/291/24", враховуючи повідомлення помічника судді Демидова А.С. від 05.02.2024 та подання судді Бестаченко О.Л. від 06.02.2024, з метою зовнішнього врегулювання потенційного конфлікту інтересів помічника судді Демидова А.С., усунуто помічника судді Демидова А.С. від виконання завдань, вчинення дій, передбачених ст. 63 ГПК України, у справі № 912/291/24, в тому числі здійснення ознайомлення з матеріалами вказаної судової справи, відображення інформації в статистичній картці та інших дій, що стосуються організації розгляду судової справи № 912/291/24; виконання обов`язків помічника судді Бестаченко О.Л. для виконання завдань, вчинення дій, передбачених ст. 63 ГПК України, у справі № 912/291/24, в тому числі здійснення ознайомлення з матеріалами вказаної судової справи, відображення інформації в статистичній картці та інших дій, що стосуються організації розгляду судової справи № 912/291/24, покладено на секретаря судового засідання судді Бестаченко О.Л.

Керуючись ст. 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства та ст. 3, 12, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради" до Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" про стягнення 37 972,39 грн залишити без руху.

2. Встановити Комунальному некомерційному підприємству "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради" строк усунення виявлених при поданні позовної заяви недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання: відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача та відповідача; відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; доказів надіслання позовної заяви та копій доданих до неї документів арбітражному керуючому, розпоряднику майна боржника Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" Лукашуку В.В.; належним чином засвідчених копій доказів, які додано до позовної заяви.

4. Роз`яснити Комунальному некомерційному підприємству "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради", що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ознайомитись з електронною копією судового рішення можливо в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Комунальному некомерційному підприємству "Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр Кіровоградської обласної ради" та його представнику, адвокату Любович О.Ю., Приватному акціонерному товариству "Ліки Кіровоградщини", розпоряднику майна арбітражному керуючому Лукашуку В.В до електронних кабінетів у системі "Електронний суд".

Ухвалу підписано 26.03.2024.

Суддя О.Л. Бестаченко

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911151
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Приватного акціонерного товариства "Ліки Кіровоградщини" (код ЄДРПОУ: 33142589

Судовий реєстр по справі —912/291/24

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні