Ухвала
від 26.03.2024 по справі 927/208/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

26 березня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/208/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Шморгуна В. В., розглянувши відзив Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради від 19.03.2024 у справі

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України,

код ЄДРПОУ 40121452, вул. Шолуденка, буд. 1, м. Київ, 04116

Відповідач: Комунальне некомерційне підприємство Батуринський міський центр первинної медико - санітарної допомоги Батуринської міської ради,

код ЄДРПОУ 42469470, вул. В. Ющенка, 54, м. Батурин, Ніжинський район, Чернігівська область, 16512

Предмет спору: про стягнення 29 235,28 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Газопостачальна компанія Нафтогаз України звернулось до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради, у якому позивач просить суд стягнути з відповідача 29 235,28 грн, з яких 19 621,06 грн заборгованості за спожитий природний газ, 2 376,03 грн пені, 880,53 грн - 3% річних, 6 357,66 грн інфляційних втрат.

Позовні вимоги мотивовано порушенням відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором постачання природного газу постачальником останньої надії.

Ухвалою суду від 11.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, встановлено строки для подання заяв по суті.

19.03.2024 на електронну пошту суду від Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради надійшов відзив від 19.03.2024.

За своєю суттю відзив є заявою по суті у розумінні ст. 161 Господарського процесуального кодексу України.

Загальні вимоги до форми та змісту відзиву встановлені у ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 2 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України визначено, що відзив підписується відповідачем або його представником.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Згідно зі ст. 5 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг електронний документ документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Стаття 6 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг визначає, що для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Приписами ст. 7 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг визначено, що оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги.

Отже, створення електронного документа завершується накладенням електронного цифрового підпису його автора та надає електронному документу статусу оригіналу.

Судом встановлено, що надісланий Комунальним некомерційним підприємством Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради відзив не підписаний електронним цифровим підписом (далі ЕЦП), про що відділом документального забезпечення (канцелярією) суду проставлено відповідний штамп.

Оскільки відзив подано через електронну пошту та не скріплено електронним цифровим підписом, то вказаний відзив не вважається належно підписаним.

Крім того, як встановив суд, Комунальне некомерційне підприємство Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради має зареєстрований електронний кабінет в ЄСІТС.

Відповідно до ч. 8 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно з ч. 6 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до п. 16 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом.

Отже, у разі реєстрації офіційної електронної адреси в ЄСІТС учасник справи може вчинити процесуальну дію в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС.

У даній ситуації законодавець чітко визначив, що направлення документів до суду та іншим учасникам справи має відбуватись лише у два способи:

або у паперовому виді засобами поштового зв`язку;

- або в електронній формі за допомогою ЄСІТС.

Ці норми мають імперативний характер і не допускають їх розширеному тлумаченню, зокрема, направлення відповідних документів через електронну пошту.

Однак Комунальне некомерційне підприємство Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради, який має зареєстрований електронний кабінет в ЄСІТС, направило відзив до суду в електронній формі не за допомогою ЄСІТС, а використало для цього власну електронну пошту без накладення власного кваліфікованого електронного підпису.

При цьому у паперовому вигляді відзив від Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради не надходив.

Таким чином, Комунальним некомерційним підприємством Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради не дотримано порядку подання документів в електронній формі з використанням власного кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відзив Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради підлягає поверненню без розгляду.

Оскільки такий відзив надійшов до суду електронною поштою, його роздруківка залишається в матеріалах справи.

Керуючись ст. 6, 42, 170, 233-235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Відзив Комунального некомерційного підприємства Батуринський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Батуринської міської ради повернути без заявнику розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 26.03.2024. Ухвалу може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

СуддяВ. В. Шморгун

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117911875
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 29 235,28 грн

Судовий реєстр по справі —927/208/24

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні