Ухвала
від 26.03.2024 по справі 439/1404/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 439/1404/19

Провадження №2-о/439/26/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

та призначеннясудово-психіатричноїекспертизи

26 березня 2024 року м. Броди

Суддя Бродівського районного суду Львівської області Петейчук Б.М., вивчивши заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 (квартира АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: Комунальний заклад Львівської обласної ради «Підкамінський психоневрологічний інтернат» (80670, вулиця Нагірна, 11, селище міського типу Підкамінь, Золочівський район, Львівська область), Орган опіки та піклування Підкамінської селищної ради Золочівського району Львівської області (80670, вулиця І.Франка,1, селище міського типу Підкамінь, Золочівського району, Львівської області), про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в порядку ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України,

в с т а н о в и в :

Заявник: ОСОБА_1 звернувся до Бродівського районного суду Львівської області зі заявленими вимогами, в яких просить суд продовжити строк дії Рішення Бродівського районного суду Львівської області у справі №439/1404/19 від 07 травня 2020 року про визнання громадянки ОСОБА_3 недієздатною, становлення над нею опіки, та призначення ОСОБА_1 опікуном. Також, просить суд призначити судово-психіатричну експертизу щодо ОСОБА_3 .

Заява подана з додержанням вимог статей 175, 177, 297 Цивільного процесуального кодексу України.

Відтак, заяву необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Заява підлягає розгляду судом у складі одного судді та двох присяжних.

Разом із цим, суддею встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої групи підгрупи «Б» із дитинства безтерміново. Остання страждає на параноїдну шизофренію. Себто наявні докази у справі стверджують про наявність достатніх даних обґрунтовано припускати про наявний психічний розлад у особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, а саме ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За загальними правилами норми статті 298 Цивільного процесуального кодексу України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За змістом нормативних положень статті 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Виходячи з вимог статті 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

При цьому, пунктом 5 частини 1 статті 252 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Зважаючи на те, що наявні докази у справі містять відомості про психічний розлад ОСОБА_3 , яка є особою, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, а вирішення питання про те, чи може вона унаслідок цього усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань у сфері психіатрії, суддя приходить до висновку, щодо необхідності призначення у справі судово-психіатричної експертизи. Призначення експертизи суддя постановляє одноособово, що забезпечить оперативність цивільного провадження задля справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду та вирішення цивільної справи, з метою ефективного захисту оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичної особи, що, безумовно, відповідатиме імперативним вимогам статті 298 Цивільного процесуального кодексу України,

За досліджених обставин справи, із метою дотримання принципу розумності строків, суддя вважає за доцільне зупинити провадження у справі на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Керуючись статтями 19, 187, 260, 293, 295-299 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,

п о с т а н о в и в :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Комунального закладу Львівської обласної ради «Підкамінський психоневрологічний інтернат» та Орган опіки та піклування Підкамінської селищної ради Золочівського району Львівської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в порядку ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України.

Направити заінтересованійособі копіюзаяви, з копіями доданих до неї документів, та запропонувати їй подати письмові пояснення щодо заяви.

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Комунального закладу Львівської обласної ради «Підкамінський психоневрологічний інтернат» та Орган опіки та піклування Підкамінської селищної ради Золочівського району Львівської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в порядку ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України:

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічні розлади здоров`я? Якщо так, то на які саме?

2.Чи здатна ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок психічного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, будинок 95.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384-385 Кримінального кодексу України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Судові витрати, пов`язані з проведенням експертизи, віднести на рахунок Держави.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Комунального закладу Львівської обласної ради «Підкамінський психоневрологічний інтернат» та Орган опіки та піклування Підкамінської селищної ради Золочівського району Львівської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною в порядку ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України, зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://bd.lv.court.gov.ua.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Б.М. Петейчук

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117926213
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною в порядку ч. 7,8 ст. 300 ЦПК України

Судовий реєстр по справі —439/1404/19

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Рішення від 21.08.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Рішення від 07.05.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні