Рішення
від 07.05.2020 по справі 439/1404/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/1404/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 травня 2020 року Бродівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Бунда А.О.,

присяжних Гарасимчук Л.Л.,Голіновський І.О.,

з участю секретаря судових засідань Музичка Л.Т.,

представника заявника Галушка В.В.,

представника органу опіки та піклування Гащака І.І.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Броди цивільну справу за заявою Комунального закладу Львівської обласної ради Підкамінський психоневрологічний інтернат , заінтересовані особи орган опіки і піклування Бродівської районної державної адміністрації Львівської області, ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна ,суд, -

в с т а н о в и в:

директор КЗ ЛОР Підкамінський психоневрологічний інтернат Чумак М.М. звернувся в суд із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, в якій посилається на те, що у комунальний заклад Львівської обласної ради Підкамінський психо неврологічний інтернат , згідно путівки № 984 від 08 січня 2018 року про влаштування до психіатричного інтернату виданої директором департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА була направлена ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , де і перебуває на даний час. ОСОБА_2 є інвалі дом першої Б групи з дитинства і потребує постійної сторонньої допомоги, контролю. Згідно виписки із медичної картки стаціонарної хворої № 06293/19 від 15.02.2019 року комунального закладу Львівської обласної ради Львівська об ласна клінічна психіатрична лікарня у ОСОБА_2 діагнос товано параноїдну шизофренію, безперервно-прогредієнтний перебіг із вира женим дефектом в емоційно-вольовій сфері та частковою медикаментозною ре зистентністю. Згідно виписки з медичної картки стаціонарного хворого від 16 вересня 2019 року ОСОБА_3 ОСОБА_2 потребує нагляду та підвищеної уваги ме дичного персоналу. ОСОБА_2 в Інтернаті надаються соціальні послуги ві дповідно до індивідуальної програми реабілітації інваліда № 1349/874 від 23.11.2018року. Згідно заяви від 18.12.2018 року та довідки про склад сім`ї від 05.11.2018 року, вбачається, що ОСОБА_2 є одинокою та проживала самотньою. Тому із посиланням на вимоги ст.39,41,55,56,60,62 ЦК України; ч.1 ст.295, ч.3 ст.296 ЦПК України просить заяву задоволити. Визнати ОСОБА_2 недієздатною; встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити їй опі куна.

23.09.2019 відкрито провадження у справі.

28.10.2019 призначено судово-психіатричну експертизу, провадження у справі зупинено.

18.02.2020 поновлено провадження у справі та призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_4 дав пояснення аналогічні наведеним у заяві, просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - представник органу опіки та піклування Бродівської РДА Львівської області в судовому засіданні підтримав подання про встановлення опіки над ОСОБА_2 та призначення опікуном ОСОБА_1 , не заперечив щодо задоволення заяви.

ОСОБА_1 в судовому засіданні не заперечив щодо призначення його опікуном над ОСОБА_2 , просить заяву задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, з`ясувавши обставини справи, перевіривши їх доказами приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 296 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 діагнос товано параноїдну шизофренію, безперервно-прогредієнтний перебіг із вира женим дефектом в емоційно-вольовій сфері та частковою медикаментозною ре зистентністю (а.с.11-16).

Крім цього, дані обставини підтверджуються висновком амбулаторної судово психіатричної експертизи № 551 від 26.12.2019 року (а.с.72-73).

У відповідності до вимог ст.39 ЦК України , фізична особа, в порядку передбаченому ЦПК України , може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Отже, відповідно до вимог ст.39 ЦК України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , слід визнати недієздатною.

Відповідно до подання органу опіки та піклування Бродівської РДА № від 18.03.2020 року №14, орган опіки та піклування Бродівської районної адміністрації Львівської області вважає за доцільне призначення ОСОБА_1 1979 р.н., опікуном над ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ст. 55 Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб які не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки.

Стаття 60 ЦК України передбачає, суд встановлює піклування над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст.63 ЦК України , опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Оцінюючи у сукупності наданні докази, встановленні у судовому засіданні обставини, суд приходить до висновку, що вимоги заявника знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, ґрунтуються на вимогах закону і відповідають інтересам недієздатного, а тому заява підлягає задоволенню в повному обсязі.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно статті 299 Цивільного процесуального кодексу Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 2 , 76-81 , 89 , 258-259 , 263-265 , 293 ЦПК України , суд, -

у х в а л и в :

заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровану за адресою АДРЕСА_1 , яка фактично перебуває у комунальному закладі Львівської обласної ради Підкамінський психоневрологічний інтернат за адресою вул. Нагірна, 11а, смт. Підкамінь Бродівського району Львівської області недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 опікуном над ОСОБА_2 .

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною два роки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п. 15.5 п.15 ч.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявник Комунальний заклад Львівської обласної ради Підкамінський психоневрологічний інтернат , код ЄДРПОУ 03188926, місце знаходження смт.Підкамінь вул. Нагірна, 11 Бродівський район Львівська облать;

Заінтересована особа орган опіки та піклування Бродівської РДА Львівської області, код ЄДРПОУ 04056440, місце знаходження м.Броди площа Ринок,1 Львівської області.

Заінтересована особа ОСОБА_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення суду складено 07 травня 2020 року.

Головуюча: А.О.Бунда

Присяжні І.О.Голіновський

Л.Л.Гарасимчук

Суддя А.О.Бунда

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89117686
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/1404/19

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Рішення від 21.08.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Рішення від 07.05.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні