Ухвала
від 25.03.2024 по справі 766/96/23
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер справи: 766/96/23

Номер провадження: 22-ц/819/128/24

У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження у справі

25 березня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої Орловської Н.В.,

суддів: Воронцової Л.П.,

Кутурланової О.В.,

вирішуючи питанняпро відкриттяапеляційного провадженняза апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 04 січня 2024 року у справі за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у виконавчому провадженні №40191044,

В С Т А Н О В И В:

04 січня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області постановив у зазначеній справі ухвалу, на яку ОСОБА_1 17.01.2024 р. подав апеляційну скаргу шляхом її направлення через систему «Електронний суд».

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 порушено питання про звільнення від сплати судового збору з посиланням на правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 30.01.2018 у справі № 2-3280/1, згідно якої у справі за скаргами на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби судовий збір сплаті не підлягає.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 04 березня 2024 року клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору залишено без задоволення, апеляційну скаргу залишено без руху для сплати суми судового збору у розмірі 484,48грн або подання доказів напідтвердження підставзвільнення відсплати судовогозбору.

11.03.2024 року ОСОБА_1 надано до суду клопотання про звільнення від сплати судового збору з підстав його незадовільного майнового стану.

У період з 18 по 22 березня 2024 року суддя учасник колегії Воронцова Л.П. не здійснювала правосуддя у зв`язку з прийняттям участі в онлайн-підготовці суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів, проведеної Національною школою суддів України.

Надаючи правову оцінку клопотанню заявника на предмет його відповідності нормам процесуального права, суд зазначає наступне.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаєЗакон України " Про судовий збір " від 08.07.2011 року № 3674-VI.

Положеннями п. 1 ч.1ст.8вказаного Закону передбачено,що враховуючимайновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, зокрема, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті. (ч. 2 ст. 8 ЗУ «Про судовий збір»)

Отже, звільнення від сплати судового збору, його відстрочення чи розстрочення є правом суду. При цьому, вирішуючи дане питання, суд враховує майновий стан сторони, який є оціночним і залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень її майнового стану.

На підтвердження свого майнового стану ОСОБА_1 надано до суду відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за період з першого по четвертий квартал 2023 року, згідно яких загальна сума отриманого ОСОБА_1 доходу становить 12111,00 грн.

Враховуючи, що заявником надано докази на підтвердження свого скрутного матеріального стану, а також з урахуванням принципів розумності, справедливості та доступу до правосуддя апеляційний суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 04 січня 2024 року.

Форма і зміст апеляційної скарги відповідають вимогам, встановленим ст.356 ЦПК України, передбачені законом вимоги щодо строку апеляційного оскарження ухвали суду першої інстанції дотримано, підстав для повернення скарги особі, що її подала не вбачається, перешкод для відкриття апеляційного провадження у справі немає.

Керуючись ст. 359 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити та звільнити його від сплати судового збору в сумі 484,48 грн за подання апеляційної скарги на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 04 січня 2024 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 04 січня 2024 року у справі за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у виконавчому провадженні №40191044.

Скаржнику надіслатикопію ухвалипро відкриттяапеляційного провадження,а іншимучасникам справиразом ізкопією ухвалипро відкриттяпровадження надіслатикопії апеляційноїскарги тадоданих донеї матеріалів.

Для реалізації учасниками справи права на подання до суду апеляційної інстанції відзиву на апеляційну скаргу в письмовій формі встановити строк у п`ять днів з дня вручення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі та роз`яснити, що відзив повинен відповідати вимогамст. 360 ЦПК Україниі до нього мають додаватися докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відзив на апеляційну скаргу може бути поданий учасниками справи у строк визначений ухвалою, направивши його за адресою: м. Херсон, вул. 295 Херсонської стрілецької дивізії, №1-а, з посиланням на номер провадження № 22-ц/819/128/24.

Повідомити учасників справи про наявність у Херсонського апеляційного суду технічної можливості для забезпечення можливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуюча


Н.В.Орловська

Судді:


Л.П.Воронцова


О.В.Кутурланова

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117927891
СудочинствоЦивільне
Сутьвідкриття апеляційного провадження у справі 25 березня 2024 року м. Херсон Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючої Орловської Н.В., суддів: Воронцової Л.П., Кутурланової О.В., вирішуючи питанняпро відкриттяапеляційного провадженняза апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 04 січня 2024 року у справі за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у виконавчому провадженні №40191044

Судовий реєстр по справі —766/96/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Орловська Н. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні