Ухвала
від 26.03.2024 по справі 442/1664/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/1664/24

Провадження № 2/442/621/2024

УХВАЛА

підготовчого судового засідання

про призначення справи до судового розгляду

"26" березня 2024 р. Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області у складі:

головуючої судді Павлів З.С.

з участю секретаря судового засідання Голяк В.Ю.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

29.02.2024 ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , позначений літерою А-1, загальною площею 48,6 кв.м., житловою площею 12, 6 кв.м., та складається з коридору 10,4 м.кв., кухні- 12,8 кв.м., житлової кімнати 12,6 кв.м., веранди 3,2 кв.м., санвузла 9,6 кв.м., та належними до будинку господарськими будівлі та споруди, а саме: сарай-лвтера Б, вбиральня літ.В., навіс літ.Г, огорожа 1, у порядку спадкування за законом після смерті чоловіка, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 01.03.2024 прийнято до розгляду на відкрито провадження у справі, постановлено проводити розгляд справи в порядку загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 26.03.2024.

ОСОБА_1 подала до суду заяву про проведення підготовчого судового засідання у її відсутності.

Представник Меденицької селищної ради подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, з приводу задоволення позову заперечень не мають.

Під час підготовки справи до судового розгляду встановлено, що приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу Теплою М.Ю. заведено спадкову справу №06/2023 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в абзацах 2 та 3 листа від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 вказав, що при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати: - місце відкриття спадщини; - коло спадкоємців, які прийняли спадщину; - законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму спадкового майна та часу відкриття спадщини у випадку, якщо спадщина відкрилась до 1 січня 2004 року або ж спадкодавець проживав в іншій державі, спадкоємець є іноземним громадянином та проживає в іншій державі, а спадкове майно знаходиться на території України. Обставини, які входять до предмета доказування у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

З метою встановлення та дослідження усіх обставин справи, а також з метою недопущення порушення прав третіх сторін, суд вважає за необхідне витребувати у приватного нотаріуса вищевказану спадкову справу, зокрема встановити дійсне коло спадкоємців ОСОБА_2 , а також встановити чи не заводилась аналогічна спадкова справа на підставі заяви іншої особи.

Згідно з положеннями ч.7 ст.81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Тому з урахуванням наведеного вище копії матеріалів спадкової справи підлягають витребуванню.

Зі змісту ст.53 ЦПК України вбачається, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає дане рішення у справі може вплинути на права та обов`язки приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Теплу М.Ю., а тому її слід залучити до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Оскільки, на даний момент спір не врегульовано, у підготовчому судовому засіданні виконано вимоги статтей 197, 198 ЦПК України та проведено підготовчі дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд вважає, що наявні підстави для призначення справи до судового розгляду.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст.53, 84, 91, 197-200 ЦПК України, -

постановив:

Витребувати від приватного нотаріуса Дрогобицького нотаріального округу Теплої М.Ю. належним чином завірену копію спадкової справи №06/2023 відкритої після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Залучити до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Теплу М.П.

Підготовче провадження у даній справі закрити.

Призначити справудо судовогорозгляду посуті на05 квітня 2024 р. о 11:00 в приміщенні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області за адресою м.Дрогобич вул.Війтівська Гора 39 каб.№3.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Павлів З.С.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117928353
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —442/1664/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні