Рішення
від 05.04.2024 по справі 442/1664/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/1664/24

Провадження №2/442/621/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої суддіПавлів З.С.,

з участю секретаря судового засідання Голяк В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дрогобич цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області, з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сторонівідповідача:приватного нотаріусаДрогобицького районногонотаріального округуТеплу М.П.,про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

29.02.2024 ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , позначений літерою А-1, загальною площею 48,6 кв.м., житловою площею 12, 6 кв.м., та складається з коридору 10,4 м.кв., кухні- 12,8 кв.м., житлової кімнати 12,6 кв.м., веранди 3,2 кв.м., санвузла 9,6 кв.м., та належними до будинку господарськими будівлі та споруди, а саме: сарай-літера Б, вбиральня літ.В., навіс літ.Г, огорожа 1, у порядку спадкування за законом після смерті чоловіка, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 0,1075 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, з кадастровим номером 4621255400:01:003:0128. 31.01.2023 вона звернулась до приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Теплої М.Ю. із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 29.12.2023 приватним нотаріусом видано їй Свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказану земельну ділянку. Водночас, у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок АДРЕСА_1 було відмовлено, оскільки вона не надала правовстановлюючий документ. Даний житловий будинок був збудований її чоловіком у 1980 року за власні кошти рахувався за ОСОБА_2 . За життя чоловік не виготовити правовстановлюючі документи, а тому для захисту своїх спадкових прав змушена звертатись до суду.

Ухвалою судді від 01.03.2024 прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі, постановлено проводити розгляд справи в порядку загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 26.03.2024. Встановлено відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, пред`явлення зустрічного позову. Також позивачам встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, а відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

Ухвалою суду від 26.03.2024 підготовче провадження у справі закрито, призначено справу до судового розгляду на 05.04.2024, витребувано від приватного нотаріуса Дрогобицького нотаріального округу Теплої М.Ю. належним чином завірену копію спадкової справи №06/2023 відкритої після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , залучено до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Теплу М.П.

04.04.2024 приватний нотаріус Дрогобицького районного нотаріального округу Тепла М.П. подала до суду копію спадкової справи.

Позивач подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує повністю, просить такий задоволити.

Представник відповідача подав до суду заяви про розгляд справи у його відсутності, з приводу задоволення позову покладається на думку суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі, що стверджується Свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_1 .

Згідно зі Свідоцтва про смерть сері НОМЕР_2 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно.

Зі Свідоцтва про право на спадщину за законом вбачається, що ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , зокрема успадкувала земельну ділянку, загальною площею 0,1075 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, з кадастровим номером 4621255400:01:003:0128.

Як вбачається з довідки, виданої Центром надання адміністративних послуг виконавчого комітету Меденицької селищної ради будинок АДРЕСА_1 рахувався за ОСОБА_2 .

Постановою приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Теплою М.Ю. від 06.02.2024 №17/02-14 відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на вищевказаний житловий будинок через відсутність правовстановлюючих документів.

Згідно з довідкою КП ЛОР «Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та Експертної оцінки» №4500 від 12.12.2023 згідно даних технічного архіву КП ЛОР «ДМБТІ та ЕО» станом на 31.12.2012 за адресою: АДРЕСА_1 право власності на житловий будинок не зареєстровано.НА земельній ділянці станом на 05.12.2023 розташовано: житловий будинок літ.А.-1, загальною площею 48,6 кв.м., житловою площею 12,6 кв.м. До житлового будинку літ.А-1 належать: сарай літ.Б., вбиральня літ.В, навіс літ.Г,огорожа літ.1.

Згідно статей 16 та 328 ЦК України, одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як встановлено ст.1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла до інших осіб спадкоємців. Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. Відповідно до вимог ч.1 ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи. Згідно з вимогами ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який його пережив, а також діти та батьки спадкодавця.

У відповідності до вимог ч.2 ст.1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ст.1218ЦК України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положеннями ч.1 ст.1296ЦК України визначено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно ст.66-69 Закону України "Про нотаріат", п. 4.15 Порядку вчинена нотаріальних дій нотаріусами України, затв. наказом Міністерства юстиції У країн 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до п.2, 3 Постанови ПленумВерховного СудуУкраїни від30.05.2008№7«Про судовупрактику усправах проспадкування» за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи вище наведене, суд вважає, що позов є підставним та підлягає до задоволення.

Вимогами ст.392ЦК України та наданих до неї роз`яснень у листі ВССУ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» визначено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Окрім того, у згаданому листі зазначено, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку. Отже, якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

З огляду на викладене, а також враховуючи ту обставину, що нотаріусом відмовлено позивачу в оформленні спадкового майна, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу, суд приходить до висновку, що позов є підставним та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 206, 264, 430 ЦПК України, -

ухвалив:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , позначений літерою А-1, загальною площею 48,6 кв.м., житловою площею 12, 6 кв.м., та складається з коридору 10,4 м.кв., кухні- 12,8 кв.м., житлової кімнати 12,6 кв.м., веранди 3,2 кв.м., санвузла 9,6 кв.м., та належними до будинку господарськими будівлі та споруди, а саме: сарай-літера Б, вбиральня літ.В., навіс літ.Г, огорожа 1, у порядку спадкування за законом після смерті чоловіка, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Павлів З.С.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159972
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —442/1664/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні