Рішення
від 18.03.2024 по справі 716/1708/23
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1708/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.03.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді - Пухарєвої О.В.

присяжних- Українця Ю.І., Кулінковича С.В.,

з участю секретаря судових засідань- Кульки О.М.

представниці заявниці - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

Заявниця ОСОБА_2 в особі представниці ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою в порядку окремого провадження про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В обгрунтування заяви посилається на те, що ОСОБА_4 , яка є інвалідом 2 групи являється її матір`ю, за якою вона здійснює постійний догляд. Внаслідок хронічного психічного захворювання у формі шизофренії, параноїдальна форма, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект. ОСОБА_4 має значні обмеження в життєдіяльності, не здатна до трудової діяльності в звичайних виробничих умовах, не здатна орієнтуватись в часі і просторі, постійне зниження пам`яті та розгубленості. Потребує постійного стороннього догляду. У зв`язку із наведеним заявниця змушена звернутись до суду із заявою про визнання ОСОБА_4 недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном останньої.

В судовому засіданні представниця заявниці ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала повністю, обгрунтувала їх вищенаведеним.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, направив суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги визнає, проти їх задоволення не заперечує.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 в судове засдіання не з`явилася.

Особа, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася. Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 161 від 07.02.2024, ОСОБА_4 не може фактично брати участь в судовому засіданні та давати пояснення по суті справи.

Адвокат особи, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, в поданій суду заяві просив, справу розглядати у його відсутності, заявлені вимоги просив задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення представниці заявника, дослідивши матеріали справи, вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст.40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною.

Відповідно до ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 цього Кодексу).

Відповідно до ст.55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частина 1 ст.60 ЦК України визначає, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Тлумачення зазначених норм права дає підстави стверджувати, що недієздатні особи є особливою категорією людей (фізичних осіб), які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу тимчасово або постійно не можуть самостійно на власний розсуд реалізовувати майнові та особисті немайнові права, виконувати обов`язки й нести юридичну відповідальність за свої діяння.

У п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України зазначено, що обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи суд розглядає в окремому провадженні.

Відповідно до ч.3 ст.296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Цивільна дієздатність фізичної особи це її здатність своїми діями набувати для себе цивільні права і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Дієздатність вказує на передбачену нормами права здатність особи самостійно, своїми усвідомленими діями, здійснювати (використовувати і виконувати) суб`єктивні права і юридичні обов`язки.

Дієздатність це категорія цивільного та цивільно-процесуального права. Набуття дієздатності, обмеження дієздатності та визнання особи недієздатною встановлюються за значеними галузями права та відбувається за рішенням суду. Обмеження дієздатності та визнання особи недієздатною обмежує здатність фізичної особи самостійно вступати в правовідносини, після визнання такого факту особі призначається опікун чи піклувальник.

Недієздатність втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов`язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану. Критерії недієздатності психічно хворих визначені в Цивільному кодексі України. Стан недієздатності характерний тільки для фізичних осіб та встановлюється в судовому порядку після обов`язкового проведення судово-психіатричної експертизи.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 14.08.2003 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_2 . Її батьками значаться ОСОБА_6 та ОСОБА_4 (а.с.9).

Згідно копії паспорта громадянина України № НОМЕР_2 від 19.03.2022, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає в с.Чуньків Чернівецького району Чернівецької області (а.с. 6).

З копії довідки Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області №163 від 04.09.2023 вбачається, що ОСОБА_2 проживає в с.Чуньків Чернівецького району Чернівецької області. До складу її сім`ї входять: мати- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та бабуся - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.20).

Згідно довідки МСЕК серії 12ААВ № 201394 виданої 02.02.2021 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 являється інвалідом другої групи загального захворювання, безтерміново (а.с.14).

Згідно Індивідуальної програми реабілітації інвалідів №243 від 02.02.2021, ОСОБА_4 , являється інвалідом 2 групи, загального захворювання. Перебуває на інвалідності із 2012 року. Діагноз: шизофренія, параноїдальна форма, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект (а.с.15- 18).

Висновком судово-психіатричного експерта №161 від 07.02.2024 встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на даний час виявляє ознаки хронічного психічного захворювання у формі шизофренії, галюцинаторно-параноїдна форма, безперервно-прогредієнтний перебіг, виражений змішаний тип дефекту. В силу наявного у неї хронічного психічного захворювання ОСОБА_4 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 106-107).

Згідно вимогст.ст.63,64ЦК Україниопікуном абопіклувальником можебути лишефізична особаз повноюцивільною дієздатністю.Опікун абопіклувальник призначаютьсяпереважно зосіб,які перебуваютьу сімейних,родинних відносинахз підопічним,з урахуваннямособистих стосунківміж ними,можливості особивиконувати обов`язкиопікуна чипіклувальника.Опікуном абопіклувальником неможе бутифізична особа якапозбавлена батьківськихправ,якщо ціправа небули поновлені; поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Встановлено, що ОСОБА_2 є особою з повною цивільною дієздатністю, до кримінальної чи адміністративної відповідальності не притягалася, незнятої чи непогашеної судимості не має, що вбачається із Витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності на наявності судимості» (а.с.25).

Із копії сертифікату про проходження профілактичного нарклогічного огляду серії ААА №269869 від 03.07.2023, копії медичної довідки про проходження обов`язкових попереднього та періодичого психіатричних оглядів серії ААА № 127945 від 03.07.2023 вбачається, що ОСОБА_2 наркологічних чи психіатричних протипоказань до виконання обов`язків опікуна не має (а.с. 23-24).

Згідно довідки №13694 про результати досліджень з виявлення серологічних маркетів ВІЛ від 07.07.2023 та висновку про стан здоров`я від 13.07.2023 , ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 здорова (а.с. 21-22).

Осіб, які б могли чи хотіли виконувати обов`язки опікуна, крім ОСОБА_2 судом не встановлено.

В матеріалах справи наявне подання органу опіки та піклування та рішення виконавчого комітету Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області №11/4 від 09.10.2023 про доцільність призначення ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішенням №11/4 від 09.10.2023 виконавчого комітету Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області затверджено висновок органу опіки та піклування про призначення ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_4 .

Згідно цього висновку орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 опікуном над її матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судом встановлено, що перешкоди для призначення ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_4 , передбачені ст. 64 ЦК України відсутні.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що є підстави для задоволення заяви та визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення її опікуном ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.ч.6,7 ст.300 ЦПК України строк діїрішення провизнання фізичноїособи недієздатноювизначається судом,але неможе перевищуватидвох років.Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

На підставі ст. 39, 40,41, 55, 60, 63,64 ЦК України, керуючись ст. ст. 258,259,264,265,293,296,300,352-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку с.Чуньків Чернівецького району Чернівецької області недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та призначити її опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку с. Чуньків Чернівецького району Чернівецької області.

Встановити строк дії рішення про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатною два роки з дати набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду до Чернівецького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження,якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін:

заявниця - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (ІПН НОМЕР_3 ), жителька АДРЕСА_1 ;

представниця заявниці - ОСОБА_1 , адвокат, ордер на надання правничої (правової) допомоги від 07.09.2023;

заінтересовані особи:

орган опіки та піклування виконавчого комітету Кадубовецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, вул.Михайловського,2 с.Кадубівці Чернівецького району Чернівецької області;

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 ;

адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 - ОСОБА_5 , доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги № 017/03-14/1246 від 07.11.2023 .

Повний текст рішення складено 26.03.2024

Суддя О.Пухарєва

Присяжні Ю.Українець

С.Кулінкович

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117932637
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/1708/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні