Ухвала
від 25.03.2024 по справі 903/94/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

25 березня 2024 року Справа № 903/94/15 Господарський суд Волинської області у складі судді Дем`як В. М., за участі секретаря судового засідання Назарова Н.В., розглянувши заяву Ратнівської селищної ради Волинської області

про заміну сторони правонаступником

у справі №903/94/15

за позовом: Прокурора Ратнівського району в інтересах держави в особі Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області, Ратнівський р-н., с. Гірники

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Чарівна скарбниця, Ратнівський р-н, с.Гірники

про стягнення 20 207,85 грн.

Представники сторін:

Уповноважені представники сторін не прибули у судове засідання

Встановив: рішенням Господарського суду Волинської області від 17.03.2015 позов задоволено. Вирішено Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Чарівна скарбниця на користь Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області 20 207,85 грн. заборгованості, в т.ч.: 18 751, 88 грн. основного боргу та 1 455,97 грн. пені та судовий збір в розмірі 1 827 грн.

На виконання вищезазначеного рішення суд 30.05.2015 видав накази про примусове стягнення.

11.03.2024 на адресу Господарського суду Волинської області надійшла заява Ратнівської селищної ради Волинської області про заміну сторони правонаступником від 11.03.2024 у якій просить суд замінити стягувача у справі №903/94/15 Гірниківську сільську раду Ратнівського району Волинської області на її правонаступника Ратнівську селищну раду Ковельського району Волинської області.

Ухвалою суду від 13.03.2024 розгляд заяви призначено на 25.03.2024.

Представники сторін в судове засідання не прибули, хоча належним чином були повідомлені про час та дату судового засідання.

Розглянувши заяву Ратнівської селищної ради Волинської області, оцінюючи заяву та мотивацію в її обґрунтування за своїм переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог, дійшов до висновку про підставність відповідної заяви та необхідність її задоволення. Викладена позиція суду пов`язана з наступними обставинами.

30.05.2015 Господарський суд Волинської області видав наказ №903/94/15-1 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Чарівна скарбниця на користь Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області 20 207,85грн заборгованості, в т.ч.: 18 751,88грн. основного боргу та 1 455,97 грн. пені. Строк пред`явлення наказу до виконання встановлений до 31.03.2016.

Заявник зазначає, що вищезазначений наказ про примусове виконання рішення перебуває на виконанні у Ратнівському відділі державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Так, за заявою Ратнівської селищної ради головним державним виконавцем Ратнівського відділу державної виконавчої служби у Ковельському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Романюк Л.В. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження№66879953 від 20.09.2021 та розпочато проведення виконавчих дій.

Стягувачем у зазначеному виконавчому провадженні є Гірниківська сільська рада (код ЄДРПОУ 04334548), яка з доводів заявника реорганізована шляхом приєднання до Ратнівської селищної ради та є правонаступником активів і пасивів, всіх майнових прав та обов`язків останньої.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником), тому у кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права, які мали місце.

Із матеріалів заяви вбачається, що відповідно до п.1 рішення Ратнівської селищної ради від 15.12.2020 року №2/8 Гірниківська сільська рада реорганізована, шляхом приєднання до Ратнівської селищної ради. Відповідно до п.2 вказаного рішення, вирішено Ратнівську селищну раду вважати правонаступником активів і пасивів, всіх майнових прав та обов`язків Гірниківської сільської ради.

У відповідності до підпункту 1 пункту 6-1 V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місце самоврядування в України» повноваження сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади, припиняються у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України.

Підпунктом 8 пункту 6-1 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місце самоврядування в України» визначено, що не пізніше завершення другої сесії новообраної ради у порядку, визначеному цим пунктом, починається реорганізація відповідних юридичних осіб сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні сільські, селищні, міські ради припиняються як юридичні особи з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

За наведених обставин, суд встановив, що повноваження Гірниківської сільської ради, як органу місцевого самоврядування, припинилися 15.12.2020.

Водночас, на час винесення постанови про відкриття виконавчого провадження від 20.09.2021 по зазначеному наказу Господарського суду Волинської області Гірниківська сільська рада втратила повноваження органу місцевого самоврядування, а відтак не може здійснювати права та виконувати обов`язки сторони у справі та відповідати за зобов`язання, які покладені на неї, оскільки таке повноваження передано для виконання органу місцевого самоврядування, яким є Ратнівська селищна рада.

Відповідно до ч.1 статті 104 Цивільного Кодексу України визначено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 512 Цивільного кодексу України передбачено, що однією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлене договором або законом. Згідно ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, із матеріалів справи слідує, що подані заявником докази, підтверджують юридичний факт, що Ратнівська селищна рада Волинської області є правонаступником всіх прав та обов`язків Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області, у зв`язку з реорганізацію органу місцевого самоврядування шляхом його приєднання, а відтак заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ст.ст. 512, 514, 516 Цивільного кодексу України, ст.ст. 52, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Ратнівської селищної ради Волинської області про заміну сторони правонаступником за вх.№ 01-74/476/24 від 11.03.2023 задоволити.

2. Замінити стягувача у справі № 903/94/15 Гірниківську сільську раду Ратнівського району Волинської області (44130, Волинська область, Ратнівський район, село Гірники, код ЄДРПОУ 04334548) на її правонаступника Ратнівську селищну раду Ковельського району Волинської області (44101, Волинська область, Ковельський район, смт. Ратне, вулиця Центральна, будинок 19, код ЄДРПОУ 04334695).

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 27.03.2024.

Ухвала суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя В. М. Дем`як

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117941726
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/94/15

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Судовий наказ від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Рішення від 17.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні