Ухвала
від 27.03.2024 по справі 289/2472/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/2472/23

Номер провадження 2/289/103/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.03.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі під головуванням судді Мельника О.В., за участі секретаря судових засідань Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Радомишльської міської ради Житомирської області - про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду із позовною заявою до відповідача про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась щодо майна померлого ОСОБА_2 .

До початку розгляду справи по суті через канцелярію суду надійшла заява представника позивача про залучення до участі у справі третьої особи.

Клопотання обґрунтовано тим, що одночасно під час закриття підготовчого провадження було задоволено клопотання про витребування від приватногонотаріуса Житомирськогорайонного нотаріальногоокругу Житомирськоїобласті КамінськоїЛ.В.належним чиномзавіреної копіїматеріалів спадковоїсправи №310/2021від 01.11.2021року,заведеної післясмерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після вивчення матеріалів спадкової справи було встановлено, що із заявою про прийняття спадщини звернувся ОСОБА_3 , про що не було відомо позивачу. Оскільки, вирішення даної справи може стосуватись прав та інтересів ОСОБА_3 є необхідність залучити його до участі у даній справі.

Також, представник позивача просить витребувати відомості про наявність спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , який також є спадкоємцем щодо майна ОСОБА_2 , про що стало відомо з матеріалів спадкової справи.

Представник відповідача до суду не з`явився, подали заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд зазначає наступне.

Згідно з вимогамистатті 53 ЦПК Українитреті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановленістаттею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Також, відповідно до ст.84ЦПКУкраїни учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення ОСОБА_3 , який подав заяву про прийняття спадщини щодо майна померлого ОСОБА_2 , до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача, встановивши строк для надання пояснень з дотриманням вимогстатті 181 ЦПК України.

Також, суд вважає, що з метою повного і всебічного з`ясування обставин справи, з урахуванням основних засад цивільного судочинства щодо змагальності сторін, з урахуванням поданих відповідачем доказів на виконання ухвали суду, заявлене позивачем клопотання про витребування додаткових доказів слід задовольнити, в судовому засіданні оголосити перерву.

На підставі ч.5 ст. 198 ЦПК України в підготовчому засіданні слід оголосити перерву.

Керуючись статями43, 53, 175,177,185197, 198, ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Радомишльської міської ради Житомирської області - про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, - третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

-ОСОБА_3 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 .

Надіслати третій особі ОСОБА_3 копію позовної заяви та матеріалів, доданих до неї в якості додатків.

Встановити третій особі строкдля подачі пояснення з дотриманням вимогстатті 181 ЦПК України- до 01.05.2024.

Витребувати від держаногонотаріуса Житомирськогорайонного нотаріальногоокругу Житомирськоїобласті (вул.Старокиївська, 1/26, м.Радомишль, Житомирський район, Житомирська область інформацію про те, чи заводилась спадкова справа щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Оголосити перерву в судовому засіданні до15-00 год. 06 травня 2024 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Мельник

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117943134
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —289/2472/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні