Ухвала
від 27.03.2024 по справі 927/276/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

27 березня 2024 рокум. Чернігів справа № 927/276/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 19.03.2024 №54-77-2047ВИХ-24

за позовом: заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури

код ЄДРПОУ 0291011425; вул. В`ячеслава Чорновола, м. Прилуки, 17500

в інтересах держави в особі

позивача: Виконавчого комітету Прилуцької міської ради

код ЄДРПОУ 04061814; вул. Незалежності, 82, м. Прилуки, 17500

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ай Хелс»

код ЄДРПОУ 35441933, вул. Ярославська, б.4, літера Б, м. Київ, 04071;

e mail ultrasd@gmail.com

про зобов`язання повернути майно

ВСТАНОВИВ:

Заступником керівника Прилуцької окружної прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Виконавчого комітету Прилуцької міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ай Хелс» про зобов`язання відповідача повернути нежитлове приміщення в будівлі за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 56, площею 49,90 кв.м, виконавчому комітету Прилуцької міської ради шляхом підписання акта повернення з оренди орендованого Майна між Орендарем та Балансоутримувачем - КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Прилуцької міської ради.

Позов обґрунтовано тим, що договір оренди комунального майна №708 від 01.06.202016, укладений між Прилуцькою міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ай Хелс», станом на 14.06.2022 є припиненим, однак відповідач після закінчення орендних відносин, не повернув орендовані нежитлові приміщення в будівлі за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 56, площею 49,90 кв.м, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Прилуки та перебувають на балансі КНП «Прилуцька центральна міська лікарня», шляхом підписання Акта повернення з оренди майна, як цього вимагають вимоги п. 4.3 розділу II Договору оренди, заборгованість зі сплати орендної плати за час використання орендованого майна не сплатив.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що розгляд справи має проводитись за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві прокурор просить суд залучити до участі у справі у якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Прилуцької міської ради (ЄРДПОУ 34549336).

В обґрунтування залучення третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, прокурор посилається на те, що балансоутримувачем спірного орендованого приміщення є КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Прилуцької міської ради, яке перебуває у нього в оперативному управлінні, та який згідно Акту приймання-передачі передавав спірне майно Орендарю (відповідачу) та у разі визнання задоволення позову має прийняти його за Актом повернення з оренди орендованого майна, відповідно рішення суду може вплинути на його права.

Згідно зі ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання про залучення до участі у справі КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Прилуцької міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, оскільки прийняте за результатами вирішення даного спору судове рішення може вплинути на її права та обов`язки.

Керуючись ст.50, 165, 166, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Комунальне некомерційне підприємство «Прилуцька центральна міська лікарня» Прилуцької міської ради (код ЄДРПОУ 34549336; вул. Київська, 56, м. Прилуки, Чернігівська область, 17500).

4. Підготовче засідання призначити на 25 квітня 2024 року о 09:20. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 305.

5. Відповідачу у строк не пізніше 15 календарних днів з дня вручення даної ухвали відповідно до ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази, які підтверджують викладені у відзиві обставини, надіславши одночасно копії відзиву з доказами прокурору, позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Прокурору та позивачу у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповіді на відзив відповідно до ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, надіславши одночасно копії даних відповідей на відзив відповідачу та іншим учасникам справи; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

7. Третій особі відповідно до ст. 168 ГПК України у п`ятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення по предмету позовної заяви, у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов надати до суду письмові пояснення щодо відзиву на позов, надіславши одночасно копії даних пояснень іншим учасникам справи, а докази надсилання надати суду у встановлений судом строк для подання зазначених пояснень.

8. Відповідачу у п`ятиденний строк з дня отримання відповідей на відзив відповідно до ст. 167 Господарського процесуального кодексу України надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених прокурором та позивачем у відповідях на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення; одночасно надіслати копії заперечень прокурору, позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

9. Запропонувати учасників справи направити у судове засідання своїх уповноважених представників.

При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повідомити відповідача, що 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX.

Закон передбачає обов`язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі з 18 жовтня 2023 року для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб.

У разі звернення до суду особою, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов`язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням https://id.court.gov.ua.

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117946341
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути майно

Судовий реєстр по справі —927/276/24

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні