Ухвала
від 27.03.2024 по справі 596/599/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"27" березня 2024 р. Справа № 596/599/24

Провадження № 2/596/269/2024

Суддя Гусятинського районного суду Лисюк І.О., розглянувши позовну заяву Виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей в інтересах малолітньої ОСОБА_1 звернувся до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно дочки, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Посилається на те, що на первинному обліку дітей-сиріт дітей позбавленого батьківського піклування перебуває дитина залишена без батьківського піклування ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 народженняявляється матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , (свідоцтво про народження дитини серія НОМЕР_1 ). Відомості про батька дитини в свідоцтві про народження внесені відповідно до ч.2 ст.135 Сімейного кодексу України.

В службу у справах дітей Гримайлівської селищної ради 26.06.2023 року № 152 надійшло повідомлення від служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради про те, що в ніч з 24 на 25 червня 2023 року громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована в АДРЕСА_1 , відчинивши вікно в палаті пологового відділення КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області перелізла на вулицю та залишила новонароджену доньку, ІНФОРМАЦІЯ_2 , а сама пішла в невідомому напрямку, про що було складено акт про дитину, покинуту у закладі охорони здоров`я, відповідно до вимог чинного законодавства України.

Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 30.06.2023р.№134 було надано дозвіл службі у справах дітей Гримайлівської селищної ради на реєстрацію новонародженої дитини (дівчинки) 2023 року народження.

Згідно акту про факт передачі дитини від 10.07.2023р. малолітня дитина ОСОБА_1 була передана з КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області до КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради. Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 13.07. 2023 року № 159 малолітній ОСОБА_1 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

02 серпня 2023 року дитина влаштована в КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради на повне державне забезпечення терміном на 6 місяців.

Згідно інформації отриманої від КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради від 10.01.2024 року, №9 з моменту поступлення малолітньої ОСОБА_1 в заклад з 09.08.2023 року мати ОСОБА_2 жодного разу не відвідала доньку, не цікавилася її станом здоров`я та розвитком.

У зв`язку з тим що пройшло шість місяців і мама не забрала дитину з КНП «Тернопільського обласного центру реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 26.01. 2024 року № 14 було продовжено термін перебування ОСОБА_1 в КНП «Тернопільському обласному центрі реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради.

Згідно інформації отриманої від служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради було встановлено, що громадянка ОСОБА_2 не перебуває на обліку як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, станом здоров`я дитини та місцем її перебування не цікавилася, а також з намірами повернути дитину до служби у справах дітей не зверталася.

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Гримайлівської селищної ради від 05.02.2024 року №53 було встановлено, що ОСОБА_2 зареєстрована в АДРЕСА_1 , але в даний час не проживає.

На запит служби у справах дітей Гримайлівської селищної ради до Головного управління національної поліції в Тернопільській області Чортківського районного відділу поліції відділення поліції № З(м.Гусятин), була надана інформація, що встановити місце знаходження ОСОБА_2 , не представилось можливим, однак протягом року ОСОБА_2 , притягувалася до адміністративної відповідальності працівниками відділення поліції №1(м.Чемерівці)Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області за ст.51 КУпАП(Дрібне викрадення чужого майна) - 22.11.2023 та ст.183 КУпАП (Завідома неправдивий виклик спецслужб) - 17.01.2024 (повідомлення № 1734/104/02-2024 від 27.02.2024р.)

Згідно акту обстеження умов проживання від 04.03.2024р наданого службою у справах дітей Чемеровецької селищної ради було встановлено, що ОСОБА_2 проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 в будинку антисанітарні умови, в кімнатах розкидані брудні речі, відсутній запас продуктів. Для виховання та розвитку дитини не створені умови. В ході розмови працівників служби у справах дітей Чемеровецької селищної ради з ОСОБА_2 , було з`ясовано, що вона не має можливості займатися вихованням доньки і відмовляється забирати дитину.

На засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Гримайлівської селищної ради неодноразово розглядалося питання про доцільність позбавлення батьківських прав жительки смт Гримайлів, Чортківського району, Тернопільської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по відношенню до її малолітньої доньки ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ,(про засідання комісій мати була повідомлена) однак мати на засідання комісії жодного разу не з`явилася. Під час останнього засідання комісії в телефонному режимі ОСОБА_2 повідомила, що вона проти позбавлення її батьківських прав, але не надала жодного чіткого пояснення чому вона не зробила жодних спроб щодо повернення дитини.

Оскільки минуло понад дев`ять місяців, як ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покинула дитину в пологовому будинку і не зверталася жодного разу в службу у справах дітей про повернення її доньки, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

Позовна заява відповідає вимогам 175, 177 ЦПК України. Відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Тому слід прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі. Справу належить розглядати в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст.187 ЦПК України ,-

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей (Код ЄДРПОУ: 04396408. юридична адреса: смт. Гримайлів, вул. Мазепи, буд. 8, Чортківського району, Тернопільської області, поштовий індекс: 48210, e-mail:04396408@mail.gov.ua ) в інтересах малолітньої ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) про позбавлення батьківських прав.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Підготовче судове засідання призначити на 19 квітня 2024 року о 09:00 годині в приміщенні Гусятинського районного суду Тернопільської області за адресою: селище Гусятин, провулок Героїв Майдану,7 Гусятинського району Тернопільської області.

Відповідачу пропонується подати в Гусятинський районний суд Тернопільської області на протязі п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідно до ст. 191 ЦПК України відзив на позов з наданням доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. Відзив повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України.

Документи, які підтверджують надіслання відзиву іншим учасникам справи, додаються до відзиву.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ст.178 ЦПК України).

Відповідно до вимог ч.1 ст.193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Інформація щодо справи знаходиться на офіційному веб-порталі судової влади України (http://gs.te.court.gov.ua) в мережі Інтернет.

Роз`яснити сторонам, що ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 200, 206, 207 ЦПК України.

Копію ухвали невідкладно надіслати особам, які беруть участь у справі. Одночасно відповідачу направити копію позовної заяви та доданих до неї документів.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею, і може бути оскаржена лише щодо порушення правил підсудності, в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали суду.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Ірина ЛИСЮК

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117955726
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —596/599/24

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні