Рішення
від 17.05.2024 по справі 596/599/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"17" травня 2024 р. Справа № 596/599/24

Провадження № 2/596/269/2024

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого суду Лисюк І.О.

за участю: секретаря судового засідання Туткалюк В.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей в інтересах малолітньої ОСОБА_1 звернувся до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно дочки, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Посилається на те, що на первинному обліку дітей-сиріт дітей позбавленого батьківського піклування перебуває дитина залишена без батьківського піклування ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 являється матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , (свідоцтво про народження дитини серія НОМЕР_1 ). Відомості про батька дитини в свідоцтві про народження внесені відповідно до ч.2 ст.135 Сімейного кодексу України.

У зв`язку з тим що пройшло шість місяців і мама не забрала дитину з КНП «Тернопільського обласного центру реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 26.01. 2024 року № 14 було продовжено термін перебування ОСОБА_1 в КНП «Тернопільському обласному центрі реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради.

Згідно інформації отриманої від служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради було встановлено, що громадянка ОСОБА_2 не перебуває на обліку як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, станом здоров`я дитини та місцем її перебування не цікавилася, а також з намірами повернути дитину до служби у справах дітей не зверталася.

Згідно акту обстеження умов проживання від 04.03.2024р наданого службою у справах дітей Чемеровецької селищної ради було встановлено, що ОСОБА_2 проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 в будинку антисанітарні умови, в кімнатах розкидані брудні речі, відсутній запас продуктів. Для виховання та розвитку дитини не створені умови. В ході розмови працівників служби у справах дітей Чемеровецької селищної ради з ОСОБА_3 , було з`ясовано, що вона не має можливості займатися вихованням доньки і відмовляється забирати дитину.

На засіданнях комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Гримайлівської селищної ради неодноразово розглядалося питання про доцільність позбавлення батьківських прав жительки смт Гримайлів, Чортківського району, Тернопільської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по відношенню до її малолітньої доньки ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ,(про засідання комісій мати була повідомлена) однак мати на засідання комісії жодного разу не з`явилася. Під час останнього засідання комісії в телефонному режимі ОСОБА_2 повідомила, що вона проти позбавлення її батьківських прав, але не надала жодного чіткого пояснення чому вона не зробила жодних спроб щодо повернення дитини.

Справа 25.03.2024 року на підставі протоколу автоматизованого розподілу між суддями передана в провадження судді Лисюк І.О..

Ухвалою суду від 27.03.2024 провадження у зазначеній справі відкрито за правилами загального позовного провадження про що повідомлено учасників справи.

19.04.2024 ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Представник позивача служби у справах дітей Гримайлівської селищної ради Сорокотяга І.Ю., в судове засідання не з`явилася, подала клопотання про неучасть в справі. Щодо проведення заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання повторно не з`явилася, належним чином повідомлялася судом про розгляд справи шляхом направлення поштової кореспонденції суду рекомендованим листом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем реєстрації згідно приписів ст.128 ЦПК України, однак поштове відправлення повернулось на адресу суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, вважає за необхідне проводити заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши докази, подані сторонами та письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, приходить до наступного.

Як встановлено, ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .( а.с. 8)

Із Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126,133, 135 Сімейного кодексу України №00040426476 від 07.07.2023 року вбачається, що реєстрація народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проведена Гусятинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, а саме відомості про батька дитини записані відповідно до частини другої статті 135 Сімейного кодексу України за рішенням органу опіки та піклування, а саме - ОСОБА_1 .(а.с.9)

ОСОБА_2 , зареєстрована в АДРЕСА_2 , але в даний час не проживає, згідно довідки №53 виданої виконкомом Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області 05.02.2024 року.(а.с.19)

26.06.2023 року за № 152 в службу у справах дітей Гримайлівської селищної ради надійшло повідомлення від служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради про те, що в ніч з 24 на 25 червня 2023 року громадянка ОСОБА_2 , 2000 року народження, зареєстрована в АДРЕСА_2 , відчинивши вікно в палаті пологового відділення КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області перелізла на вулицю та залишила новонароджену доньку, ІНФОРМАЦІЯ_2 , а сама пішла в невідомому напрямку, про що було складено акт про дитину, покинуту у закладі охорони здоров`я, відповідно до вимог чинного законодавства України.(а.с.10,11)

Відповідно до Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 30.06.2023 р. №134 надано дозвіл службі у справах дітей Гримайлівської селищної ради на реєстрацію новонародженої дитини (дівчинки) 2023 року народження.(а.с.12)

Згідно акту про факт передачі дитини від 10.07.2023р. малолітня дитина ОСОБА_1 була передана з КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області до КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради. Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 13.07. 2023 року № 159 малолітній ОСОБА_1 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.(а.с.13)

Згідно Рішення виконавчого комітету Гриайлівської селищної ради «Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_1 в КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради від 02.08.2023, малолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 влаштована в КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради на повне державне забезпечення терміном на 6 місяців.(а.с.15).

Згідно інформаційних довідок КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради від 10.01.2024 №9, від 08.05.2024 №152, з моменту поступлення в заклад малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме з 09.08.2023 року мати ОСОБА_2 жодного разу не відвідувала доньку, не цікавилася станом її здоров`я та розвитком.(а.с.16)

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради № 14 від 26.01.2024, продовжено термін перебування малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради терміном на 6 місяців з 02.02.2024 року.(а.с.17)

Як вбачається із інформаційної довідки виконавчого комітету служби у справах дітей Городоцької міської ради Хмельницької області №02-09/23 від 01.02.2024 року, громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на обліку як така, що опинилась в складних життєвих обставинах не перебуває. Станом здоров`я дитини та місце її перебування ОСОБА_2 не цікавилась, а також з наміром повернути дитину до служби у справах дітей не зверталася.(а.с.18)

Згідно акту обстеження умов проживання від 04.03.2024 року наданого службою у справах дітей Чемеровецької селищної ради Хмельницької області, ОСОБА_2 проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 в будинку антисанітарні умови, в кімнатах розкидані брудні речі, відсутній запас продуктів. Для виховання та розвитку дитини умови не створені. В ході розмови працівників служби у справах дітей Чемеровецької селищної ради з ОСОБА_3 з`ясовано, що вона не має можливості займатися вихованням доньки і відмовляється забирати дитину.(а.с.21)

Відповідно до інформаційної довідки №1734/104/02-2024 від 27.02.2024 року відділення поліції №3 (м.Гусятин) Чортківського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Тернопільській області, встановити місце знаходження ОСОБА_2 , не представилось можливим, однак протягом року ОСОБА_2 , притягувалася до адміністративної відповідальності працівниками відділення поліції №1(м.Чемерівці) Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області за ст.51 КУпАП (Дрібне викрадення чужого майна) - 22.11.2023 та ст.183 КУпАП (Завідома неправдивий виклик спецслужб) - 17.01.2024 (повідомлення № 1734/104/02-2024 від 27.02.2024р.)

Як вбачається із змісту висновку органу опіки і піклування Гримайлівської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 14.04.2024 року №97 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , щодо її малолітньої дочки - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , служба вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 відносно малолітньої дочки - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Із мотивувальної частини висновку слідує, що в службу у справах дітей Гримайлівської селищної ради 26.06.2023, надійшло повідомлення від служби у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради про те, що в ніч з 24 на 25 червня 2023 року громадянка ОСОБА_2 , 2000 року народження, зареєстрована в АДРЕСА_2 , відчинивши вікно в палаті пологового відділення КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області перелізла на вулицю та залишила новонароджену доньку, ІНФОРМАЦІЯ_2 , а сама пішла в невідомому напрямку, про що було складено акт про дитину, покинуту у закладі охорони здоров`я, відповідно до вимог чинного законодавства України.

Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 30.06.2023 №134 надано дозвіл службі у справах дітей Гримайлівської селищної ради на реєстрацію новонародженої дитини (дівчинки) 2023 року народження.

Відомості про батька дитини в свідоцтві про народження внесені відповідно до ч.2 ст.135 Сімейного кодексу України.

Згідно акту про факт передачі дитини від 10.07.2023р. малолітня дитина ОСОБА_1 була передана з КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Хмельницького району Хмельницької області до КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради.

Рішенням виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради від 13.07. 2023 року № 159 малолітній ОСОБА_1 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

02 серпня 2023 року дитина влаштована в КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради на повне державне забезпечення терміном на 6 місяців.

З інформації, отриманої від КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради від 10.01.2024 року №9 слідує, що з моменту поступлення малолітньої ОСОБА_1 в заклад з 09.08.2023 року мати ОСОБА_2 жодного разу не відвідала доньку, не цікавилася її станом здоров`я та розвитком.

Згідно акту обстеження умов проживання від 04.03.2024 р. наданого службою у справах дітей Чемеровецької селищної ради було встановлено, що ОСОБА_2 проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 в будинку антисанітарні умови, в кімнатах розкидані брудні речі, відсутній запас продуктів. Для виховання та розвитку дитини не створені умови. В ході розмови працівників служби у справах дітей Чемеровецької селищної ради з ОСОБА_3 , було з`ясовано, що вона не має можливості займатися вихованням доньки і відмовляється забирати дитину.

Конвенцією про права дитини, ратифікованою Постановою Верховної ради Української РСР № 798 від 27.02.1991 року визначено, що батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дітей та несуть відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно із ч. 4 ст. 155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

В силу п. 1 ч. 1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

Відповідно до ст.ст. 11, 12 Закону України «Про охорону дитинства», предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Пунктами 15,16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснено, що позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

ЄСПЛ у справі «М. С. проти України» від 11 липня 2017 року (заява № 2091/13), указав на те, що при визначенні найкращих інтересів дитини в конкретній справі слід брати до уваги два міркування: по-перше, у найкращих інтересах дитини зберегти її зв`язки із сім`єю, крім випадків, коли доведено, що сім`я непридатна або неблагополучна; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагонадійним.

Верховним Судом у постанові від 24.04.2019 у справі № 300/908/17 висловлено правову позицію про те, що права батьків щодо дитини є похідними від прав дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, перш за все повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи з об`єктивних обставин спору, а тільки потім - права батьків.

Відмова матері від дитини є такою, що порушує її права та інтереси.

Поважних причин залишення доньки в пологовому будинку, в тому числі суб`єктивних для матері (незадовільний стан її здоров`я, матеріальний стан тощо), судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 умисно не виконує батьківських обов`язків по відношенню до малолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: не забрала дитину з пологового будинку без поважної причини і більше ніж 10 місяців не виявляє щодо неї батьківського піклування.

Таким чином позов про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2 ст.141 ЦПК України стягнути з відповідачки ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі по 1211,20 грн..

Керуючись ст. ст. 3, 45, 46, 265-268, 280 ЦПК України, статями 164, 165, 170 Сімейного кодексу України, статями 5, 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Виконавчого комітету Гримайлівської селищної ради Чортківського району Тернопільської області як органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей (Код ЄДРПОУ: 04396408. юридична адреса: смт. Гримайлів, вул. Мазепи, буд. 8, Чортківського району, Тернопільської області, поштовий індекс: 48210, e-mail:04396408@mail.gov.ua) в інтересах малолітньої ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ) про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 позбавити батьківських прав відносно її малолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Передати малолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 виконавчому комітету Гримайлівської селищної ради, як органу опіки та піклування для вирішення питання щодо подальшого влаштування дитини.

Роз`яснити ОСОБА_2 положення статті 169 Сімейного кодексу України про те, що він має право на звернення до суду із позовом про поновлення батьківських прав після усунення умов, які стали підставою для позбавлення її батьківських прав й за умови, що дитина за той час не буде усиновлена, а також якщо на час вирішення питання судом про поновлення батьківських прав дитина не досягне повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави (одержувач: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106; код отримувача за ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) судовий збір в розмірі 1211,20 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Гусятинського районного суду Ірина ЛИСЮК

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119087172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —596/599/24

Рішення від 17.05.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні