Рішення
від 27.03.2024 по справі 283/504/24
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/504/24

провадження №2-о/283/34/2024

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

27 березня 2024 року Малинський районний суд Житомирської області у складі: під головуванням судді Ярмоленка В.В., з секретарем судового засідання Селіною А.І. розглянувши в місті Малині в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: Чоповицька селищна рада Житомирської області

про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції заявника.

22.02.2024 ОСОБА_1 звернулась із заявою до суду, в обґрунтування якої зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на все належне їй майно, в тому числі на земельну частку (пай) розміром 3,69 умовних кадастрових одиниць без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). На день смерті ОСОБА_2 разом з нею була зареєстрована та проживала її дочка - ОСОБА_3 (до зміни прізвища ОСОБА_4 ), яка у відповідності до ст. 549 ЦК УРСР прийняла спадщину.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла. На момент її смерті разом з нею проживав та був зареєстрований її чоловік - ОСОБА_5 , який і прийняв спадщину після її смерті, згідно норм ст. 1268 ЦК України.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 помер.

ОСОБА_3 та ОСОБА_5 є батьками позивача, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 . Зміна прізвища з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 » підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 .

З метою оформлення права на спадкове майно, позивач звернулась до приватного нотаріуса Коростенського нотаріального округу Житомирської області Тимошенко Н.С., однак постановою від 01.11.2023 їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай), після смерті батька, у зв`язку з тим, що у свідоцтві про народження ОСОБА_8 серії НОМЕР_3 виданого 13 квітня 2006 року в графі «мати» зазначена ОСОБА_9 . Документ, підтверджуючий зміну прізвища з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_4 » відсутній.

Вимогами заяви ОСОБА_1 просить суд встановити факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась. Згідно поданої 27.03.2024 до суду заяви просила розгляд справи проводити без її участі, вимоги заяви підтримала та просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи Мошківська О.М., яка діє на підставі довіреності у порядку передоручення від 22.08.2023, в судове засідання не з`явилась, згідно поданої до суду 14.03.2024 заяви просила розгляд проводити без її участі, відносно вимог ОСОБА_1 не заперечила.

Дослідивши матеріали справи, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо з`ясувавши всі наявні докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 82-х років в с. Скурати Малинського району Житомирської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 (а.с.6).

ОСОБА_2 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЖТ № 0189900 в КСП ім. Котовського в с. Скурати Малинського району Житомирської області розміром 3,69 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості)(а.с.7).

Батьками заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є ОСОБА_11 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвами серії НОМЕР_5 , серії НОМЕР_2 (а.с.11-12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 76-ти років в с. Скурати Малинського району Житомирської області померла ОСОБА_12 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 (а.с.14).

ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 79-ти років в с. Скурати Малинського району Житомирської області помер ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 (а.с.10).

Батьками ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є ОСОБА_13 та ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 (а.с.9).

Постановою приватного нотаріуса Коростенського районного нотаріального округу Житомирської області від 01.03.2023, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) після смерті батька ОСОБА_5 . З поданих документів вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день її смерті разом з нею була зареєстрована та проживала її дочка - ОСОБА_3 , але в свідоцтві про народження ОСОБА_14 , в графі «мати» вказано - « ОСОБА_9 ». Документ, який підтверджує зміну прізвища з « ОСОБА_15 » на « ОСОБА_4 » відсутній, також в Державному реєстрі актів цивільного стану відсутня інформація щодо зміни вказаних прізвищ (а.с.13).

Мотиви та застосовані норми права.

Частиною 3 ст. 10 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, надавши докази відповідно до вимог ЦПК України.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження. Згідно до п. 1 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Виникнення особистих, майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами, які підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце (неможливість поновлення втраченого документа або виправлення наявних у ньому помилок тощо), тому допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

Юридичні факти - це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

При вирішенні питання про встановлення факту родинних відносин, суд виходить з фактичних, встановлених в судовому засіданні обставин. Суд враховує, що законодавчо питання врегульовано положеннями Цивільного кодексу України щодо сприяння у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для підтвердження такого факту.

Аналіз досліджених доказів в їх сукупності дає підстави для задоволення вимог заяви так як встановлено факт родинних відносин ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , і доводиться матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Встановлення даного факту має юридичне значення, бо від нього залежить право заявника на отримання спадщини.

Визнання даного факту не суперечить правам та інтересам третіх осіб.

Керуючись ст. 10, 258, 259, 263-265, 315-319 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка відповідно є її дочкою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117959512
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —283/504/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні