Рішення
від 26.03.2024 по справі 452/2370/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/2370/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 березня 2024 року м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Пташинського І.А.,

присяжних: Оліярчик Л.С., Романюк М.С.,

з участю секретаря судового засідання Терлецької І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Самборі у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Самбірської міської ради Самбірського району Львівської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

установив:

ОСОБА_1 подала до суду заяву про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки та призначення її опікуном, посилаючись на те, що її син ОСОБА_2 є інвалідом 1-ої групи «А» з дитинства безтерміново та потребує постійного стороннього догляду.

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що Верховецькою сільською радою Самбірського району Львівської області видано свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 та складено актовий запис № 7. У вказаному свідоцтві його матір`ю зазначено « ОСОБА_3 ».

05.01.2015 року між заявницею та ОСОБА_4 укладено шлюб, який зареєстровано виконавчим комітетом Верховецької сільської ради Самбірського району Львівської області за актовим записом № 1, та видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 . Після реєстрації шлюбу дівоче прізвище « ОСОБА_5 » змінено на « ОСОБА_6 ».

Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу її син не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, також він не може самостійно вчиняти прості побутові угоди, розпоряджатись своєю пенсією, обслуговувати себе в побуті, тощо. За своїм психічним станом він не може брати особисто участь у розгляді цивільної справи.

ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою:

АДРЕСА_1 , разом із заявницею ОСОБА_1 .

Вона здійснює за сином догляд та зареєстрована з квітня 2023 року в Управлінні соціального захисту населення Самбірської міської ради і отримує допомогу по догляду за інвалідом 1 групи. ОСОБА_2 перебуває на обліку в Управлінні соціального захисту населення Самбірського району Львівської області.

А тому просить постановити рішення яким визнати ОСОБА_2 недієздатним,встановити надним опіку,та призначитиїї опікуном

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, подала до суду заяву про підтримання заяви та розгляд справи у її відсутності.

Заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області, подала до суду подання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 та заяву про розгляд справи у відсутності представника.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Згідно ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Згідно свідоцтвапро народженнясерії НОМЕР_3 виданогоВерховецькою сільськоюрадою Самбірськогорайону Львівськоїобласті,актовий запис№ 7, вбачається, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

05.01.2015 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 укладено шлюб, який зареєстровано виконавчим комітетом Верховецької сільської ради Самбірського району Львівської області за актовим записом № 1, та видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 . Після реєстрації шлюбу дівоче прізвище « ОСОБА_5 » змінено на « ОСОБА_6 ».

Довідкою про склад сім`ї, виданою виконавчим комітетом Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області № 126 від 10.05.2023 року, підтверджується, що ОСОБА_2 зареєстрований із матір`ю ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 .

Із довідки до акту огляду медико - соціальної експертної комісії серія 12 ААВ №727314, виданої 01.11.2022 року на підставі акту огляду МСЕК №1581 міжрайонної спеціалізованою психіатричною МСЕК №2 комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр медико-соціальної експертизи департаменту охорони здоров`я Львівської державної адміністрації вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено першу групу «А» з дитинства безтерміново. У висновку про умови та характер праці зазначається про те, що він потребує постійного стороннього догляду, нагляду та допомоги.

Згідно висновку про стан здоров`я виданого 06.06.2023 року КІШ СМР «Центр первинної медико-санітарної допомоги Самбірської ради» відомо, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є здоровою та за станом здоров`я може здійснювати опікунство за сином інвалідом 1А групи. На обліку в Самбірському психіатричному та наркологічному кабінетах КЗ Самбірської поліклініки не знаходиться.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Із висновку судово-психіатричної експертизи № 1214 від 08.11.2023 року вбачається, що на даний час ОСОБА_2 страждає хронічним, стійким психічним розладом у формі тяжкої розумової відсталості в ступені імбецильності. За своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду та опіки.

Статтею 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Із подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області «Про можливість призначення опікуном гр. ОСОБА_1 у випадку визнання Самбірським міськрайонним судом Львівської області недієздатним ОСОБА_2 », наданого суду згідно з рішенням виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області від 26.07.2023 року № 178 вбачається, що орган опіки та піклування виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області вважає можливим призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 у випадку визнання його Самбірським міськрайонним судом Львівської області недієздатним.

Призначення ОСОБА_1 опікуном не суперечить інтересам недієздатного

ОСОБА_2 , так як вони перебувають у родинних відносинах і ОСОБА_1 має можливість виконувати обов`язки опікуна, оскільки має повну цивільну дієздатність та згідна на призначення її опікуном ОСОБА_2 .

Обставин, які б виключали можливість призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатногоОСОБА_2 , судом не встановлено.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно ч. 7 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що необхідно визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_1 та встановити над ним опіку, і призначити ОСОБА_1 опікуном недієздатногоОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.3,76-81,259,263-265,300,354,355 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Самбірської міської ради Самбірського району Львівської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя

АДРЕСА_1 , - недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителем АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрованої в АДРЕСА_1 , проживаючої в АДРЕСА_2 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у два роки з наступного дня після дня набрання рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117962741
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —452/2370/23

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Пташинський І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні