Ухвала
від 25.03.2024 по справі 607/6359/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.03.2024 Справа №607/6359/24 Провадження №2/607/1848/2024

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Дзюбич В.Л., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Собчук Віктор Костянтинович до ОСОБА_2 , Підгороднянської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування,-

УСТАНОВИВ:

20.03.2024 позивач ОСОБА_1 , через свого представника адвоката Собчук Віктора Костянтиновича, звернулася до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з позовом до ОСОБА_2 , Підгороднянської сільської ради, в якому просить визнати за нею право власності на 5/6 частки житлового будинку з допоміжними господарськими будівлями по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за нею право власності на 1/6 частки житлового будинку з допоміжними господарськими будівлями по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Перевіривши позовну заяву та додані до неї документи, суддя зазначає, що позов підлягає залишенню без руху, оскільки не повністю відповідає вимогам ст.ст.14,175 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України).

Пунктом 2 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипередбачено, що позовна заява повинна містити:

повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осібгромадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти,відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостоїстатті 14 цього Кодексузобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його (абз. 2 ч. 1ст. 185 ЦПК України).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційнотелекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційнотелекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку (ч. 6ст. 14 ЦПК України).

Зі змісту позовної заяви вбачається, що така заява підписана представником позивача, адвокатом Собчук Віктором Костянтиновичем, однак у позовній заяві відсутні передбачені п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК Українивідомості про наявність у останнього електронного кабінету, який відповідно до ч. 6ст. 14 ЦПК Українив обов`язковому порядку має бути зареєстрований.

За змістом ч. 7ст. 14 ЦПК Україниособі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційнотелекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд надсилає будь які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року за № 1845/0/1521, засобами ЄСІТС в автоматичному режимі здійснюється перевірка наявності в особи зареєстрованого Електронного кабінету (п. 42).

Пунктами 5.41, 5.5 вказаного Положення передбачено, що Електронний кабінетперсональний кабінет (вебсервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) ЄСІТС, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу.

Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Ідентифікаційні дані особидля юридичних осіб: ідентифікаційний код юридичної особи (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України,код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України); для фізичних осібпідприємців: реєстраційний номер облікової картки платника податків (даліРНОКПП), для адвокатівномер та дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю; для фізичних осіб: унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (даліУНЗР), реєстраційний номер облікової картки платника податків (даліРНОКПП) або номер і серія паспорта. Для фізичних осібгромадян України номер і серія паспорта є ідентифікаційними даними виключно за відсутності у такої фізичної особи РНОКПП або УНЗР.

Враховуючи викладене, представнику позивача необхідно зареєструвати в обов`язковому порядку електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційнотелекомунікаційній системі, про що необхідно вказати у позовній заяві чи окремому документі та надати відповідне підтвердження до суду.

Статтею 185 ЦПК Українивизначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищенаведене, позовну заяву слід залишити без руху і надати представнику позивача строк п`ять днів з дня вручення ухвали для усунення недоліків, шляхом: зазначення передбачених п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України відомостей про наявність чи відсутність електронного кабінету у представника позивача.

На підставі наведеного і, керуючись ст. ст.175,177,185 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Собчук Віктор Костянтинович до ОСОБА_2 , Підгороднянської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування - залишити без руху, надавши заявнику строк п`ять днів з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених в мотивувальній частині ухвали недоліків.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя В. Л. Дзюбич

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117962993
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з допоміжними господарськими будівлями в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —607/6359/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні