Ухвала
від 26.03.2024 по справі 759/1145/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/1940/24

ун. № 759/1145/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 рокуСвятошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: Шум Л.М.,

за участю секретаря: Мовчана О.В.,

розглянувши позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Акціонерний Банк "Укргазбанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Святошинського районного суду м. Києва перебуває дана справа, яка призначена до розгляду на 26 березня 2024року о 13.00 в приміщенні Святошинського районного суду м. Києва.

20.03.2024 року на адресу суду від представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Науменка О.Г. про залишення позовної заяви без розгляду в порядку п. 2 ч. 1 ст. 207 ЦПК України, тобто відповідач вважає, що заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи.

25.03.2024 року до суду засобами поштового зв`язку надійшло клопотання представника Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" адвоката Зарецького Іллі Геннадійовича про приєднання до матеріалів справи повноважень представника позивача копії довіреності в якій представнику АБ "Укргазбанк" надані повноваження щодо представництва інтересів АБ "Укргазбанк" в судових органах.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає, що позовна заява підлягає поверненню позивачеві, оскільки подана з порушенням ст. 121 ЦПК України виходячи з наступного.

За змістом ч. 3 ст. 38 ЦПК України юридичних осіб у цивільному процесі їх органи, що діють в межах повноважень, наданих їм законом, статутом чи положенням, або їх представники.

Повноваження представника юридичної особи підтверджуються її довіреністю, яка видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, посвідченою печаткою юридичної особи.

Відповідно до п. 8 ст. 119 ЦПК України, якщо позовна заява подається представником позивача, до позовної заяви додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження.

Відповідно до положень статті 42 ЦПК України, статті 246 ЦК України повноваження представника юридичної особи мають бути посвідчені довіреністю юридичної особи або документами, що посвідчують службове становище і повноваження її керівника. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, з прикладанням печатки юридичної особи. Оригінал довіреності або копія з неї, посвідчена суддею, приєднуються до справи.

Виходячи зі змісту ст. ст. 3, 8, 38, 42, 44, ч. 7 ст. 119, п. 3 ч. 3 ст. 121 ЦПК України при звернення представника юридичної особи до суду суд зобов`язаний належним чином перевірити повноваження особи, яка діє від імені юридичної особи, відповідність виданої представникові юридичної особи довіреності вимогам закону, зокрема наявність у посадової особи, яка підписала довіреність, передбачених законом, статутом або положення юридичної особи, повноважень на це.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази наявності у представника позивача ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК» Зарецького І. повноважень щодо підписання позовної заяви, повноважень звертатись та представляти інтереси позивача в Святошинському районному суді міста Києва, посвідчувати копії документів (які він не посвідчував), тощо.

Так, позивач повинен надати суду довіреність на право підписання позовних заяв ОСОБА_2 , завірену (посвідчену) належним чином, оскільки чинним законодавством не передбачено можливість подавати суду копії довіреностей, а не довіреності, тим більше посвідчені підписом особи, якій довірені певні повноваження, яка відповідає встановленій ст. 246 ЦК України формі. Надана ним копія довіреності не посвідчена керівником ПАТ або уповноваженими його статутними документами особами (органом).

Ст. 42 ЦПК України передбачає, що довіреність видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, чи статутними документами, з прикладанням печатки юридичної особи. Надана копія довіреності із печаткою для документів №2 Департаменту банку, не є печаткою вказаної юридичної особи (Банку), а лише печаткою, очевидно, структурного підрозділу банку. Так, ст. 42 ЦПК України не передбачає право позивача надавати копії довіреності.

Якщо позивач бажає, щоб суд розглянув справу без присутності його представника на підставі наявних доказів, то він має право надавати копії документів, які посвідчені нотаріусом, а не ним самим, в протилежному випадку його представнику слід надати оригінали певних документів для огляду їх в судовому засіданні, якщо він вважає, що вказані документи є доказами його позовних вимог.

Суд роз`яснює позивачу, що доказами відповідно до ст. 57 ЦПК України можуть бути письмові документи, а не їх ксерокопії, посвідчені безпосередньо зацікавленою особою - працівником позивача у справі.

Тому позивач відповідно до ст. 60 ЦПК України повинен надати докази своїх позовних вимог, а не надавати заяву про розгляд справи на підставі неналежним чином завірених копії певних документів.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заява представника відповідача про залишення позову без розгляду не підлягає задоволенню, а позовну заяву слід залишити без руху.

Згідно ч.2 ст.121 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 119, 121 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст.ст.119-121 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Акціонерний Банк "Укргазбанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків упродовж 5 діб з часу отримання копії ухвали.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`яти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя : Л.М. Шум

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117964124
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —759/1145/24

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні