Ухвала
від 27.03.2024 по справі 991/1900/24
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1900/24

Провадження 2-а/991/5/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

27 березня 2024 року м. Київ

Вищий антикорупційний суду в складі:

головуючої судді Широкої К. Ю.,

суддів Олійник О. В., Саландяк О. Я,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву про вступ третьої особи у справу за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Акціонерного товариства «Науково-виробнича корпорація «Конструкторське бюро машинобудування», третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Акціонерного товариства «НВО «Високоточні комплекси», Державної корпорації зі сприяння розробці, виробництву та експорту високотехнологічної промислової продукції «Ростех», Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробничий комплекс «Фотоприлад», про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»,

ВСТАНОВИВ

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває вказана адміністративна справа, розгляд якої призначено на 28.03.2024 о 16 год 00 хв.

27 березня 2024 року від представника Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» (далі - АТ «УОП») до Вищого антикорупційного суду через систему «Електронний суд» надійшла заява про вступ АТ «УОП» у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Обґрунтування заяви

Заява мотивована тим, що рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси, та обов`язки АТ «Українська оборонна промисловість».

Так, статтею 172 Господарського кодексу (далі - ГК України) встановлено, що відносини, пов`язані з управлінням корпоративними правами держави, регулюються Законом України «Про управління об`єктами державної власності» (далі - Закон № 185-V), іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Відповідно до абзацу другого ч. 2 ст. 3 Закону № 185-V, особливості управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі визначаються Законом України «Про особливості управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та Законом України «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (далі - Закон № 1630-IX).

Частиною третьою ст. 7 Закону № 1630-IX визначено, зокрема, що АТ «УОП» здійснює управління корпоративними правами (частками у статутному капіталі) господарських товариств в оборонно промисловому комплексі та функції уповноваженого суб`єкта господарювання з управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі щодо об`єктів державної власності, що не увійшли до статутних капіталів господарських товариств в оборонно-промисловому комплексі.

Тож АТ «УОП» від імені держави виконує низку делегованих повноважень щодо управління 100% статутного капіталу ТОВ «НВК «Фотоприлад». Також ДК «Укроборонпром» (правонаступником якого є АТ «Українська оборонна промисловість») брав участь як третя особа, на стороні відповідача в справі № 925/760/18 за позовом АТ «НВК «КБМ» до ТОВ «НВК «Фотоприлад» про розірвання договору та стягнення коштів (договір, право вимоги за яким позивач просить стягнути в дохід держави в цій справі).

Вказані факти свідчать про те, що рішення у цій адміністративній справі № 991/1900/24 вплине на права, інтереси або обов`язки АТ «УОП».

Оцінка і мотиви суду щодо залучення третьої особи

Враховуючи передбачені статтею 283-1 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) особливості провадження у справах про застосування санкцій, колегія суддів вважає за можливе вирішити питання щодо залучення третьої особи у письмовому провадженні без повідомлення учасників справи та проведення судового засідання (п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України).

Згідно положень частини 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (частина 4 статті 49 КАС України).

Відповідно до частини 5 статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується.

Предметом адміністративного спору у даній справі є застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, зокрема права вимоги за договором № 291/805-2012 укладеним 10.08.2012 між ДП «НВК «Фотоприлад» (наразі ТОВ «НВК «Фотоприлад») та АТ «НВК «КБМ».

Разом з тим, враховуючи наведені заявником норми законодавства, суд вбачає, що судове рішення у справі може вплинути на права та інтереси АТ «УОП» як суб`єкта, що здійснює управління статутним капіталом ТОВ «НВК «Фотоприлад» в порядку, встановленому Законом України «Про особливості управління об`єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та Законом України «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 248, 283-1 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ

Заяву про вступ третьої особи у справу - задовольнити.

Залучити Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» (04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 36, ЄДРПОУ 3785429) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача до участі в адміністративній справі про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», та стягнення активів в дохід держави за позовом Міністерства юстиції України до Акціонерного товариства «Науково-виробнича корпорація «Конструкторське бюро машинобудування».

Роз`яснити третій особі та її представникам, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають права та обов`язки, визначені у статті 44 КАС України.

Встановити третій особі строк для надання письмових пояснень щодо позову та доказів до 28.03.2024 включно. У цей же строк копія зазначених пояснень має бути направлена іншим учасникам справи.

Копію цієї ухвали направити учасникам справи шляхом в порядку встановленому КАС України. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуюча суддя: Широка К. Ю. Судді: Олійник О. В. Саландяк О. Я.

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117964731
СудочинствоАдміністративне
Сутьсанкції

Судовий реєстр по справі —991/1900/24

Рішення від 18.04.2024

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Рішення від 18.04.2024

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні