Ухвала
від 28.03.2024 по справі 936/348/24
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про накладення арешту на майно

Справа № 936/348/24

Провадження № 1-кс/936/39/2024

28.03.2024 смт. Воловець

Слідчий суддя Воловецького районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 та представника володільця майна ОСОБА_5 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП №2 Мукачівського РУП ГУНП у Закарпатській області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024071090000066від 23.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчого відділення ВП №2 Мукачівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області капітан поліції ОСОБА_4 звернувся з клопотанням до слідчого судді Воловецького районного суду Закарпатської області про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а саме: сідловий тягач -Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_2 ) належить ОСОБА_6 , АДРЕСА_1 , який вилучено та поміщено на майданчик затриманих транспортних засобів що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у с. Нижні Ворота, Мукачівського району Закарпатської області; напівпричіп бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_4 ) належить ОСОБА_6 , АДРЕСА_1 , який вилучено та поміщено на майданчик затриманих транспортних засобів що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у с. Нижні Ворота, Мукачівського району Закарпатської області; навантажену на напівпричіп лісопродукцію породи «Дуб» згідно товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 у кількості 18,718 метрів кубічних, яку залишено на напівпричепі марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , та знаходиться на майданчику затриманих транспортних засобів, що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у АДРЕСА_2 ; свідоцтво про реєстрацію сідлового тягача марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію напівпричіпа бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , серії НОМЕР_4 , які вилучено та поміщено до паперового конверту з логотипом НПУ СУ; товаро-транспортну накладну №15 від 25.03.2024, специфікацію деревини, видаткову накладну №РН-00007 від 22.03.2024, договір поставки № Л 03/10/22, акт приймання- передачі товару від 22.03.2024, які вилучено та поміщено до паперового конверту з логотипом НПУСУ.

Клопотання мотивує тим, що 22.03.2024 в 22:51 на дорожній станції " ОСОБА_7 ", що на 717 кілометрів + 200 метрів автомобільної дороги М06 "Київ-Чоп", було зупинено вантажний автомобіль "RENAULT MAGNUM 440" реєстраційний номер НОМЕР_1 із тентованим бортовим напівпричіпом, під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , який перевозив круглі лісоматеріали дуб без відповідних документів. На підставі вказаного повідомлення зі служби «102», 22.03.2024 у період з 23 год. 50 хв по 00 год. 55 хв. було проведено огляд місця події за адресою автодорога М06 сполученням «Київ - Чоп» на 717 км +200 метрів неподалік стаціонарного посту патрульної поліції у АДРЕСА_2 , де під час огляду місця події, було виявлено та вилучено: сідловий тягач -Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_2 ) належить ОСОБА_6 , АДРЕСА_1 , який вилучено та поміщено на майданчик затриманих транспортних засобів що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у АДРЕСА_2 ; напівпричіп бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_4 ) належить ОСОБА_6 , АДРЕСА_1 , який вилучено та поміщено на майданчик затриманих транспортних засобів що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у с. Нижні Ворота, Мукачівського району Закарпатської області; навантажену на напівпричіп лісопродукцію породи «Дуб» згідно товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 у кількості 18,718 метрів кубічних, яку залишено на напівпричепі марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , та знаходиться на майданчику затриманих транспортних засобів, що знаходиться біля стаціонарного посту патрульної поліції у АДРЕСА_2 ; свідоцтво про реєстрацію сідлового тягача марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію напівпричіпа бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , серії НОМЕР_4 , які вилучено та поміщено до паперового конверту з логотипом НПУ СУ; товаро-транспортну накладну №15 від 25.03.2024, специфікацію деревини, видаткову накладну №РН-00007 від 22.03.2024, договір поставки № Л 03/10/22, акт приймання- передачі товару від 22.03.2024, які вилучено та поміщено до паперового конверту з логотипом НПУСУ.

Таким чином дані речі (предмети) є речовими доказами по даному кримінальному провадженні №12024071090000066, про що 25.03.2024 слідчим СВ ВП №2 Мукачівського РУП ГУНП у Закарпатській області ОСОБА_4 винесено відповідну постанову.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Представник власника майна у судовому засіданні клопотання заперечила та просила у його задоволенні відмовити, покликаючись на те, що вилучена деревина «Дуб» була законно придбана та є всі на неї накладні.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши клопотання, матеріали додані до нього, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.2 ст. 170 КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу.

Частиною 2 ст.167 КПК України передбачено, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно з ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ст. 168 КПК України, тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208 цього Кодексу. Кожна особа, яка здійснила законне затримання, зобов`язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчується протоколом. Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду. Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа під час затримання або обшуку і тимчасового вилучення майна або негайно після їх здійснення зобов`язана скласти відповідний протокол. Після тимчасового вилучення майна уповноважена службова особа зобов`язана забезпечити схоронність такого майна в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів - згідно п.1 ч.2 ст.170 КПК України.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу для речових доказів, а саме є матеріальними об`єктами, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до положень ст. ст. 167-169 КПК України: сідловий тягач -Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_2 ) належить ОСОБА_6 , напівпричіп бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_4 ) належить ОСОБА_6 , навантажену на напівпричіп лісопродукцію породи «Дуб» згідно товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 у кількості 18,718 метрів кубічних, яку залишено на напівпричепі марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , свідоцтво про реєстрацію сідлового тягача марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію напівпричіпа бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , серії НОМЕР_4 , товаро-транспортну накладну №15 від 25.03.2024, специфікацію деревини, видаткову накладну №РН-00007 від 22.03.2024, договір поставки № Л 03/10/22, акт приймання- передачі товару від 22.03.2024 є тимчасово вилученим майном.

Під час перевірки товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 встановлено, що загальна кубомаса деревини становить 18,718 метрів кубічних. Вантажовідправником являється ТзОВ «Ярко і КО» код ЄДРПОУ 41838454. Вантажоодержувачем являється ТзОВ «Камінський тім бер енд венірз» код ЄДРПОУ 37950671, пунктом навантаження являється с. Чинадієво вул. Возєднання, 4 Мукачівського району, Закарпатської області. Пунктом розвантаження являється АДРЕСА_3 .

Згідно вилученої специфікації вбачається що клас якості деревини вказана як «П1», хоча із січня 2019 року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання лісо тапило продукції розподіляється на чотири класи якості (A, B, C, D), що регламентується постановою КМУ «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 та у відповідності до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.12.2015 року №184

При цьому, водієм ОСОБА_6 не надано ТТН ліс, яка є обов`язковою для перевезення усіх видів продукції в Україні (ст.48 ЗУ «Про автомобільний транспорт» та Постанова Кабміну №207 від 25.02.2009).

Спеціалізована форма ТТН - ліс є обов`язковою для перевезення деревини в усіх державних лісогосподарських підприємств (п.3 Наказу Мінагрополітики 967/707 від 29.11.2013) та формується у системі електронного обліку деревини (ЕОД), який затверджено Наказом №202 ДАЛР від 27.06.2012. Якщо продавець лісокористувач і підприємство, яке відноситься до підпорядкування Держлісагентсва то воно мусить використовувати лише формат ТТН-ліс відповідно до того ж таки п.3 Наказу Мінагрополітики 967/707 від 29.11.2013 та реалізовувати лісопродукцію у відповідності до п.3.9 Наказу №202 ДАЛР від 27.06.2012 (оскільки форма 1-ТН втратила чинність 10.12.2013).

Разом з тим, представником вилученого майна у судовому засіданні були надані копії ТТН (ліс) серія ЮІБ№711407 від 19.03.2024 року, серія НОМЕР_5 від 19.03.2024 року та серія ІЩШЗ№120016 від 05.03.2024 року, однак такі не відповідають раніше представленій ТТН №15 від 22.03.2024 року, оскільки такі є первісними та відсутня можливість ідентифікувати куплену деревину неможливо. Те ж саме стосується і представлених біржових свідоцтв.

Крім цього, на вилучені деревині під час огляду не виявлено бирок встановленого зразка ДАЛР, а є лише наявні бирки які проставляюся підприємствами та не відслідковуються по ЕОД. Таким чином вказана деревина породи Дуб яка перевозиться сідловим тягачем - Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 , у напівпричіпі бортовому тентованому марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , є незаконною, так як перевозиться без необхідних обов`язкових документів.

Представник власника майна у судовому засіданні покликалась на не обов`язкову наявність бирок на колодах, оскільки власник деревини вже перепродавав його, однак пояснити чи із вилученою деревиною вчинялись будь-які дії по зміні її характеристик повідомити не змогла.

Разом з цим, з пояснення водія ОСОБА_6 вбачається що він 22.03.2024 року біля 21:00 години завантажений лісопродукцією породи Дуб виїхав з АДРЕСА_2 в напрямку смт.Цумань, Волинської області. Згідно камер спостереження «Безпечне Закарпаття» 22.03.2024 о 21:05 годині вказаний вантажний автомобіль зафіксовано по АДРЕСА_4 , що підтверджується фото фіксацією через систему «Армор». Таким чином завантажена деревина на напівпричіп марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 здійснювалась не в с.Чинадієво, як зазначено в супровідних документах.

Підставою і метою накладення арешту на товаро-транспортну накладну №15 від 22.03.2024, специфікацію деревини, видаткову накладну №РН-00007 від 22.03.2024, договір поставки № Л 03/10/22, акт приймання- передачі товару від 22.03.2024, які вилучено та поміщено до паперового конверту з логотипом НПУСУ, навантажену на напівпричіп лісопродукцію породи «Дуб» згідно товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 у кількості 18,718 метрів кубічних те, що є предметом вчинення кримінального правопорушення.

Підставою і метою накладення арешту на - сідловий тягач -Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_2 ); напівпричіп бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_4 ), є те, що виступають як знаряддя вчинення кримінального правопорушення, оскільки використовувалися для перевезення даної деревини, досудове розслідування якого проводиться в межах кримінального провадження №12024071090000066 від 23.03.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України.

Таким чином, враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що тимчасово вилучене майно має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою проведення повного, всебічного, неупередженого, об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження та ефективного здійснення досудового розслідування, з метою збереження речових доказів, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження вилучених речових доказів, то вважаю обґрунтованими покликання слідчого на виниклу необхідність у накладенні арешту на майно, а тому заявлене клопотання підлягає до задоволення в повному обсязі.

При цьому, слід звернути увагу на вимоги ч.1 ст.174 КПК України, згідно яких підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом.

З наведених міркувань та керуючись ст. ст. 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

клопотання слідчого СВ ВП №2 Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_4 про арешт тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12024071090000066від 23.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України - задоволити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, а саме:

сідловий тягач -Е марки «Renalt Magnum 440» д.н.з. НОМЕР_1 та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_2 );

напівпричіп бортовий тентований марки «ПП» д.н.з. НОМЕР_3 та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (серія НОМЕР_4 );

навантажену на напівпричіп лісопродукцію породи «Дуб» згідно товаро-транспортної накладної №15 від 22.03.2024 у кількості 18,718 метрів кубічних;

товаро-транспортну накладну №15 від 22.03.2024, специфікацію деревини, видаткову накладну №РН-00007 від 22.03.2024, договір поставки № Л 03/10/22, акт приймання- передачі товару від 22.03.2024.

Заборонити на термін накладення арешту будь-яким фізичним чи юридичним особам користування вищевказаним майном.

Ухвала підлягає до негайного виконання.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом 5 днів після її оголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Повний текст ухвали виготовлено 28.03.2024 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВоловецький районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117967980
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —936/348/24

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні