Ухвала
від 15.03.2024 по справі 331/1501/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/1501/24

Провадження № 2/331/1271/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 березня 2024 року місто Запоріжжя

Суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Яцун О.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Річковик-325» - правонаступник: Житлово-будівельний кооператив № 325 «Річковик» - керівник (підписант) ОСОБА_4 , Четверта запорізька державна нотаріальна контора, про витребування майна з чужого незаконного володіння та усунення перешкод у користуванні власністю,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Жовтневого районного суду міста Запоріжжя з позовною заявою до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи: : Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Річковик-325» - правонаступник: Житлово-будівельний кооператив № 325 «Річковик» - керівник (підписант) ОСОБА_4 , Четверта запорізька державна нотаріальна контора, про витребування майна з чужого незаконного володіння та усунення перешкод у користуванні власністю, в якій просить суд витребувати у ОСОБА_2 1/4 частку двокімнатної квартири АДРЕСА_1 .

Так, відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За правилами ч. 1 ст. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Відповідно до положень цивільного процесуального закону позивачем є особа, яка звернулася до суду у встановленому законом порядку та стверджує про порушення, невизнання або оспорювання своїх прав, свобод чи інтересів іншими учасниками цивільних відносин, а відповідачем є особа, яка має нести установлену договором або законом відповідальність.

Основним принципом цивільного судочинства є принцип диспозитивності, який полягає у тому, що зацікавлена особа вільно розпоряджається своїми матеріальними та процесуальними правами, а відтак позивач на власний розсуд визначає особу, до якої пред`являє вимоги.

За змістом статті 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави Наведене означає, що належний суб`єктний склад учасників спору є тоді, коли у сторін спору існує зв`язок із предметом позову, тобто щодо предмету позову у сторін виникають суб`єктивні права.

Наведене означає, що належний суб`єктний склад учасників спору є тоді, коли у сторін спору існує зв`язок із предметом позову, тобто щодо предмету позову у сторін виникають суб`єктивні права.

Від належного суб`єктного складу сторін залежить питання про задоволення позовних вимог з підстав їх законності, при цьому саме позивач несе ризик заявлення вимог до неналежного відповідача, що може бути самостійною підставою для відмови у задоволенні позову.

В той же час, позивач визначив процесуальний статус ОСОБА_3 у справі, як відповідача. При цьому, позивач не надала суду жодних доказів на підтвердження того, що ОСОБА_3 створює будь-які перешкоди у користуванні квартирою АДРЕСА_2 .

У позовній заяві також відсутні докази на підтвердження того, що відповідач ОСОБА_2 також чинить позивачу ОСОБА_1 перешкоди у користуванні даною квартирою.

Отже, аналізуючи вищезазначене, необхідно констатувати, що вказану позовну заяву подано до суду без дотримання вимог пунктів 5) та 8) частини 3 статті 175 ЦПК України, якими встановлено, що позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, суд звертає увагу, до позовної заяви позивачем ОСОБА_1 додано рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_5 про зупинення розгляду заяви від 30.11.2023 року, у зв`язку з тим, що заявником не надано відомості про технічні характеристики квартири, а саме відомості щодо загальної та житлової площі.

У подальшому, внаслідок не усунення зазначеної вище обставини, державним реєстратором було прийнято рішення про відмову у проведенні реєстраційних дій (рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_5 від 11 січня 2024 року).

Разом з тим, при зверненні до суду з позовною заявою, позивачем додано до позовної заяви технічний паспорт на зазначену вище квартиру, де зазначено всі необхідні для державного реєстратора технічні характеристики квартири.

Також, позивачем не долучено до позовної заяви доказів на підтвердження того, що на час звернення позивача із позовною заявою до суду, за останньою зареєстровано право власності на дану квартиру, або на її частину.

Таким чином, зазначені вище обставини перешкоджають відкриттю провадження у цивільній справі.

Відповідно до вимог частин 1, 2 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 258, 260, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Річковик-325» - правонаступник: Житлово-будівельний кооператив № 325 «Річковик» - керівник (підписант) ОСОБА_4 , Четверта запорізька державна нотаріальна контора, про витребування майна з чужого незаконного володіння та усунення перешкод у користуванні власністю, залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання позивачем копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання ним вимог, викладених в ухвалі, заява буде визнана неподаною та повернута позивачеві. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Яцун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117968294
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —331/1501/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні