Ухвала
від 28.03.2024 по справі 2а-27104/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

28 березня 2024 року Справа №2а-27104/10/0570

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Тарасенка І.М., розглянувши в письмовому провадженні заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони у виконавчому провадженні,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області звернулось до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні, в якому просить суд: замінити сторону виконавчого провадження (Стягувача) з примусового виконання виконавчого листа № 2а-27104/10/0570 виданого Донецьким окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька обл., м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, Код ЄДРПОУ 13486010).

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали суд дійшов наступного.

05 січня 2011 року Донецьким окружним адміністративним судом прийнято постанову, якою стягнуто з Державного підприємства «Донецька вугільна енергетична компанія» (ЗКПО 33161769, 83000, м. Донецьк, вул. Артема, 63) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Калінінському районі м. Донецька (ЗКПО 25967476, р/р №3717040 ГУДК в Донецькій області, МФО 834016) заборгованість зі страхових внесків у розмірі 75697 (сімдесят п`ять тисяч шістсот дев`яносто сім) грн. 45 коп.

Вказана постанова набрала законної сили 23 липня 2016 року.

04 серпня 2016 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 2а-27104/10/0570, в якому стягувачем зазначено Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Калінінському районі м. Донецька.

28 березня 2016 року ухвалою Донецького окружного адміністративного суду частково відновлено втрачене провадження в адміністративній справі № 2а-27104/10/0570 за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Калінінському районі м. Донецька до Державного підприємства «Донецька вугільна енергетична компанія» про зобов`язання вчинити певні дії щодо перерахування пені в розмірі 75697, 45 грн., в частині процесуальних документів: копії ухвали Донецького окружного адміністративного суду від 1 грудня 2010 року про відкриття провадження в адміністративній справі та копії постанови від 5 січня 2011 року по справі № 2а-27104/10/0570.

Ухвалою суду від 20 листопада 2017 року, замінено стягувача у виконавчому провадженні за адміністративною справою № 2а-27104/10/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання у Калінінському районі м. Донецька на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (ідентифікаційний код 41325231, 84122, Донецька обл., місто Слов`янськ, вулиця Свободи, будинок 5).

З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України від 03 вересня 1999 року № 1105-ХІV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої страхові виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Крім того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22.05.2023 року зроблено запис про державну реєстрацію припинення Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Враховуючи той факт, що з 01 січня 2023 року відбулось публічне правонаступництво, тобто, перехід прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області, що є стягувачем у виконавчому провадженні, до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, вважає належним замінити у справі стягувача Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Процесуальне адміністративне (публічне) правонаступництво - це унормована можливість заміни адміністративним судом (на будь-якій стадії процесу судового розгляду справи в суді першої, апеляційної та касаційної інстанцій (крім випадків перегляду справи за винятковими чи нововиявленими обставинами) сторони чи третьої особи іншим суб`єктом, коли права та обов`язки суб`єкта владних повноважень перейшли від сторони (в адміністративній справі) до іншого суб`єкта владних повноважень, а також можливість суб`єкта публічної адміністрації (правонаступника) вступити в судовий процес як сторона чи третя особа.

За приписамистатті 52 Кодексу адміністративного судочинства України(даліКАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Отже, перехід функцій і повноважень від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, відбувся.

Відповідно до частини 1 та 2 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 2, 3, 52 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження (Стягувача) з примусового виконання виконавчого листа № 2а-27104/10/0570 виданого Донецьким окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька обл., м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3; Код ЄДРПОУ 13486010).

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Першого апеляційного адміністративного суду в порядку і строки, встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.М. Тарасенко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117977631
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —2а-27104/10/0570

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 20.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 09.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Постанова від 05.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

Ухвала від 01.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні