Ухвала
від 28.03.2024 по справі 640/23744/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 640/23744/20

УХВАЛА

28 березня 2024 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Мельничука В.П. та суддів Василенка Я.М., Оксененка О.М., перевіривши матеріали апеляційної скарги Головного управління ДПС у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Теплон Енергосерві" до Головного управління ДПС у м. Києві, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року адміністративний позов задоволено.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, Головне управління ДПС у м. Києві подало апеляційну скаргу (апеляційна скарга, яка надійшла до Шостого апеляційного адміністративного суду та зареєстрована 14 квітня 2023 року за Вх. № 17614), в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Станом на 08 березня 2024 року адміністративна справа № 640/23744/20 з Київського окружного адміністративного суду до Шостого апеляційного адміністративного суду не надходила.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Так, 29 вересня 2022 року Окружним адміністративним судом міста Києва ухвалено зазначене вище рішення в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Таким чином, строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції закінчився 31 жовтня 2022 року.

Апеляційну скаргу Головне управління ДПС у м. Києві подало до суду апеляційної інстанції 14 квітня 2023 року, тобто після закінчення строку на апеляційне оскарження.

При цьому, вказана особа не зверталася із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження, не вказувала причин пропуску такого строку та підстави для його поновлення.

Ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року зазначену апеляційну скаргу залишено без руху через її невідповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України.

Вказаній особі було надано строк для усунення зазначених вище недоліків десять днів з моменту отримання копії вказаної ухвали.

Крім того, в ухвалі судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року також зазначено, що Головним управлінням ДПС м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року, крім даної апеляційної скарги, було також подано ідентичну за формою, змістом обґрунтувань і вимог апеляційну скаргу за підписом Євгенія Шаповала, яка надійшла на адресу суду апеляційної інстанції 06 лютого 2023 року та зареєстрована за Вх. № 2640 та яку залишено без руху ухвалою судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року з причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

21 березня 2024 року на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду від Головного управління ДПС у м. Києві надійшло клопотання в якому вказана особа зазначає, що контролюючим органом за результатами отримання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року, оскаржено прийняте рішення та подано до Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу в межах визначеного Кодексом адміністративного судочинства України строку, а саме 28 жовтня 2022 року.

У зв`язку з відсутністю інформування відповідача про витребування матеріалів справи судом апеляційної інстанції з суду першої інстанції, контролюючим органом 06 лютого 2023 року було подано повторну апеляційну скаргу з метою прийняття рішення з врахуванням позиції Головного управління ДПС у м. Києві.

Враховуючи зазначене, Головне управління ДПС у м. Києві просить суд повторно подану апеляційну скаргу вважати як помилково подану. Апеляційне провадження здійснювати на підставі апеляційної скарги, яка була подана в межах визначених процесуальних строків.

Підкреслює, що з огляду на вказане, питання пропуску строку не є актуальним.

Також просить суд відкрите апеляційне провадження по справі № 640/23744/20 за скаргою контролюючого органу та здійснити судовий розгляд.

Колегія суддів звертає увагу, що апеляційну скаргу Головного управління ДПС у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року в адміністративній справі № 640/23744/20, яку було подано 28 жовтня 2022 року було повернуто особі, яка її подала ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2023 року у зв`язку з несплатою судового збору.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2024 року у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у м. Києві (апеляційна скарга, яка надійшла до Шостого апеляційного адміністративного суду та зареєстрована 06 лютого 2023 року за Вх. № 2640) на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Теплон Енергосерві" до Головного управління ДПС у м. Києві, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії відмовлено.

Колегія суддів також зазначає, що відповідно до ухвали судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року, Головному управлінню ДПС у м. Києві необхідно було звернутися до суду апеляційної інстанції з обґрунтованою заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року за апеляційною скаргою, яка надійшла до Шостого апеляційного адміністративного суду та зареєстрована 14 квітня 2023 року за Вх. № 17614, вказати поважні причини пропуску строку та зазначити підстави для його поновлення, а також надати докази на підтвердження вказаного.

Проте на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду від вказаної особи заяви чи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції не надходили.

Таким чином, враховуючи, що Головним управління ДПС у м. Києві не було подано до суду обґрунтованої заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року, не вказано поважних причин пропуску строку, не зазначено підстави для його поновлення та не підтверджено вказане належними в розумінні положень ст.ст. 72,73 Кодексу адміністративного судочинства України доказами - вимоги ухвали судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року про залишення апеляційної скарги без руху, не виконано.

Відповідно до довідки Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 березня 2024 року про доставку електронного листа, документ в електронному вигляді "ст. 298 Ухвала про залишення апеляційної скарги без руху (одноособово)" від 08 березня 2024 року по справі № 640/23744/20 було надіслано Головному управлінню ДПС у м. Києві в його електронний кабінет та доставлено до електронного кабінету 11 березня 2024 року о 18:49.

Строк виконання вимог зазначеної вище ухвали судді суду апеляційної інстанції сплинув 22 березня 2024 року.

Колегія суддів звертає увагу, що Головному управлінню ДПС у м. Києві було надано достатній строк для звернення до Шостого апеляційного адміністративного суду з обґрунтованою заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року за апеляційною скаргою, яка надійшла до Шостого апеляційного адміністративного суду та зареєстрована 14 квітня 2023 року за Вх. № 17614.

Однак, вказаною особою недоліки апеляційної скарги зазначені в ухвалі судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 березня 2024 року в наданий строк та в розумний строк надходження кореспонденції не усунуто.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 299 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Таким чином, зважаючи на викладене, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись ст. ст. 241, 242, 243, 299, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И ЛА:

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у м. Києві (апеляційна скарга, яка надійшла до Шостого апеляційного адміністративного суду та зареєстрована 14 квітня 2023 року за Вх. № 17614) на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 вересня 2022 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Теплон Енергосерві" до Головного управління ДПС у м. Києві, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач: В.П. Мельничук

Судді: Я.М. Василенко

О.М. Оксененко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117982635
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —640/23744/20

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 08.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 08.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 13.02.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Ухвала від 13.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 09.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 31.10.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Рішення від 29.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні