Ухвала
від 28.03.2024 по справі 580/11386/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 580/11386/23

УХВАЛА

28 березня 2024 року м. Київ

Колегія Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача Кузьменка В.В.,

суддів: Василенка Я.М., Ганечко О.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву про відвід судді Шостого апеляційного адміністративного суду Василенка Я.М. у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Шполянського районного суду Черкаської області, голови Шполянського районного суду Черкаської області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, за апеляційною скаргою Шполянського районного суду Черкаської області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2024 року,

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_1 звернулась до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до Шполянського районного суду Черкаської області, в якому просила:

- визнати протиправними дії Шполянського районного суду Черкаської області щодо протиправної відмови, що міститься у листі від 29.11.2023 на інформаційний запит ОСОБА_1 від 24.11.2023;

- визнати протиправною бездіяльність Шполянського районного суду Черкаської області щодо ненадання відповіді на інформаційний запит від 24.11.2023 у термін, передбачений статтею 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

- зобов`язати Шполянський районний суд Черкаської області надати повну та достовірну інформацію на інформаційний запит від 24 листопада 2023 року ОСОБА_1 з урахуванням висновків суду;

- визнати протиправною бездіяльність голови Шполянського районного суду Черкаської області щодо невиконання вимог пункту 3 частини 1 статті 24 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2024 року адміністративний позов задоволено частково.

Визнано протиправними дії Шполянського районного суду Черкаської області щодо відмови надати публічну інформацію ОСОБА_1 на інформаційний запит від 24.11.2023.

Зобов`язано Шполянський районний суд Черкаської області надати ОСОБА_1 публічну інформацію на запит від 24.11.2023.

У задоволенні іншої частини вимог відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати спірне рішення суду першої інстанції.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 березня 2024 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Шполянського районного суду Черкаської області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2024 року.

14.03.2024 ОСОБА_1 заявила відвід суддям Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменку В.В., Василенку Я.М., Ганечко О.М.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 березня 2024 року заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменка В.В., Василенка Я.М., Ганечко О.М. у справі № 580/11386/23 визнано необґрунтованою. Передано справу № 580/11386/23 для визначення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду судді, що вирішуватиме питання про відвід.

За наслідками автоматизованого розподілу справи між суддями справа № 580/11386/23 була передана судді Шостого апеляційного адміністративного суду Коротких А.Ю.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 березня 2024 року у задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменка В.В., Василенка Я.М., Ганечко О.М. у справі № 580/11386/23 відмовлено.

Надалі, 20.03.2024 ОСОБА_1 вдруге заявила відвід суддям Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменку В.В., Василенку Я.М., Ганечко О.М.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 березня 2024 року заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменка В.В., Василенка Я.М., Ганечко О.М. у справі № 580/11386/23 визнано необґрунтованою. Передано справу № 580/11386/23 для визначення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду судді, що вирішуватиме питання про відвід.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.03.2024 визначено головуючого суддю - Кучму А.Ю.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 березня у задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Кузьменка В.В., Василенка Я.М., Ганечко О.М. відмовлено.

Разом з тим, 22.03.2023 позивачкою втретє подано заяву про відвід, та заявлено відвід судді Василенку Я.М.

В обґрунтування заяви про відвід судді зазначено, що у позивачки виник сумнів у об`єктивності та неупередженості судді, зокрема з тих підстав, що суддя Василенко Я.М. має репутацію злісного порушника та свавільника, що позбавляє за участі його у справі отримати справедливе рішення.

Перевіривши матеріали справи та доводи заяви про відвід судді, суд дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення, виходячи з наступних обставин.

Згідно пунктів 2, 4, 5 частини першої статті 36 КАС суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу): якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи; за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді; у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно усталеної практики Європейського Суду з прав людини наявність безсторонності повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

Згідно частини третьої статті 39 КАС України, відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження. Заявляти відвід (самовідвід) після цього дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів з дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Водночас, варто зазначити, що суд, який розглядає справу має бути «безстороннім» і «незалежним» (ст. 6 ч. 1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод).

Зі змісту заяви про відвід судді вбачається, що сумнів заявниці щодо неупередженості та об`єктивності судді ґрунтується на відомостях, які поширені засобами масової інформації.

Оцінюючи такі твердження колегія суддів звертає увагу на те, що аргументи позивача про упередженість судді в даній справі не підтверджено жодними доказами та доводами, адже не наведено жодних обставин, які б доводили те, що суддя Василенко Я.М. вчиняв дії чи бездіяльність, яка б перешкоджала позивачці доступу до правосуддя, або будь-яким чином позбавляли можливості належного розгляду даної справи.

Так, стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність судді презюмується, поки не надано доказів протилежного.

Об`єктивний підхід стосується надання судом необхідних гарантій для відсутності можливості будь-якого правомірного сумніву щодо безсторонності і незалежності суду.

Не є підставами для відводу суддів заяви, які містять лише припущення про існування відповідних обставин, не підтверджених належними і допустимими доказами, а також наявність скарг, поданих на суддю (суддів), у зв`язку з розглядом даної чи іншої справи, обставини, пов`язані з прийнятими суддями рішень.

Відповідно до частини другої статті 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Частиною першою статті 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (частина друга статті 72 КАС України).

Згідно частини першої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Всупереч наведених норм, заявником не надано жодного доказу на підтвердження сумніву щодо об`єктивності судді, а самого лише зазначення про наявність такого сумніву без посилання на конкретні доведені та об`єктивні обставини недостатньо для висновку про їх існування в межах спірних правовідносин.

Таким чином, наведені ОСОБА_1 підстави для відводу судді не передбачені статями 36, 37 КАС України, не підтверджені жодним чином, а відтак заявлений відвід є необґрунтованим.

Поряд з цим, при розгляді заяви про відвід судді, колегія суддів звертає увагу на те, що заявницею в поданій заяві використано висловлювання образливого характеру на адресу судової влади, які не відповідають офіційно-діловому стилю спілкування із судом і принижують авторитет правосуддя в Україні.

Наявність у процесуальних документах, які подаються учасниками справи до суду, образливих висловлювань може бути визнане судом як зловживання процесуальними правами та є достатнім для застосування наслідків, передбачених частиною третьою статті 45 КАС України (повернення, залишення без розгляду заяв, скарг, клопотань) та статтею 145 КАС України.

Відповідно до частини четвертої статті 40 КАС України якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 31 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку про необґрунтованість заяви про відвід судді, у зв`язку з чим вважає за необхідне передати матеріали даної заяви для визначення судді, яким буде здійснюватись її розгляд, за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Керуючись статтями 34, 35, 36, 39, 40 КАС України,

УХВАЛИЛА:

Заяву ОСОБА_1 про відвід судді Шостого апеляційного адміністративного суду Василенка Я.М. у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Шполянського районного суду Черкаської області, голови Шполянського районного суду Черкаської області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, за апеляційною скаргою Шполянського районного суду Черкаської області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2024 року, визнати необґрунтованою.

Передати справу № 580/11386/23 для визначення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду судді, що вирішуватиме питання про відвід судді.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В.В. Кузьменко

Судді: О.М. Ганечко

Я.М. Василенко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117982691
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, за апеляційною скаргою Шполянського районного суду Черкаської області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2024 року

Судовий реєстр по справі —580/11386/23

Постанова від 17.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Маринчак Нінель Євгеніївна

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 29.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кучма Андрій Юрійович

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні