Ухвала
від 27.03.2024 по справі 905/361/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

27.03.2024 № 905/361/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Левшиної Я.О., розглянувши матеріали позовної заяви: Великоновосілківського районного центру зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область

до відповідача: Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, м.Слов`янськ, Донецька область

про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Великоновосілківський районний центр зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, м.Слов`янськ, Донецька область з позовною заявою про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на протиправну поведінку відповідача, оскільки з вини Головного управління Пенсійного фонду України Донецької області, громадянину ОСОБА_1 , якому здійснювалась виплата допомоги по безробіттю, не була своєчасно призначена пенсія, що завдало позивачу майнову шкоду у розмірі 29406,00 грн.

З дотриманням приписів ст.6 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, для розгляду справи №905/361/24 визначено суддю Левшину Я.О.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 11.03.2024 позовну заяву Великоновосілківського районного центру зайнятості смт. Велика Новосілка, Донецька область до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, м.Слов`янськ, Донецька область про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00грн залишено без руху; запропоновано позивачу усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки, протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом надання суду належним чином засвідчених копій: наказу Великоновосілківського районного центру зайнятості №НТ211229 від 29.12.2021 про встановлення громадянину ОСОБА_1 статусу безробітного; документів із зазначенням за який період громадянин ОСОБА_1 перебував на обліку у Великоновосілківському районному центрі зайнятості; копії виписок про перерахування громадянину ОСОБА_1 матеріальної допомоги; копії документу від 08.11.2022 з реєстру застрахованих осіб про отримання громадянином ОСОБА_1 пенсії за віком з 19.08.2021; акту від 14.11.2022 за наслідками проведеного розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітному; обґрунтованого розрахунку майнової шкоди, із зазначенням дати початку та кінцевої дати нарахування зазначеної шкоди.

Згідно з частиною 5 та 7 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

За приписами частини 11 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Відповідно до пункту 17 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (надалі - ЄСІТС) затверджено рішенням Вищої ради правосуддя № 1845/0/15-21 від 17.08.2021, особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, у яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення в паперовій формі за окремою заявою.

Пунктом 37 Положення про ЄСІТС внормовано, що підсистема «Електронний суд» забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справ в електронному вигляді до Електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених.

До Електронних кабінетів користувачів надсилаються у передбачених законодавством випадках документи у справах, які внесені до автоматизованої системи діловодства судів (далі - АСДС) та до автоматизованих систем діловодства, що функціонують в інших органах та установах у системі правосуддя. Документи у справах надсилаються до Електронних кабінетів користувачів у випадку, коли вони внесені до відповідних автоматизованих систем у вигляді електронного документа, підписаного кваліфікованим підписом підписувача (підписувачів), чи у вигляді електронної копії паперового документа, засвідченої кваліфікованим електронним підписом відповідального працівника суду, іншого органу чи установи правосуддя (далі - автоматизована система діловодства).

Згідно з пунктом 42 Положення про ЄСІТС у разі наявності в особи Електронного кабінету засобами ЄСІТС забезпечується надсилання до автоматизованої системи діловодства підтвердження доставлення до Електронного кабінету користувача документа у справі.

Судом встановлено, що ухвала Господарського суду Донецької області від 11.03.2024 була внесена до Автоматизованої системи діловодства суду та автоматично направлена в електронний кабінет позивача 11.03.2024, та доставлена до електронного кабінету позивача 11.03.2024 року о 20:49, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Абзацом 2 зазначеної норми врегульовано, що якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до ч.1 ст. 116 Господарського процесуального кодексу України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Враховуючи вищевикладене, Великоновосілківський районний центр зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область повинен був усунути недоліки позовної заяви, встановлені ухвалою суду від 11.03.2024- у строк до 22.03.2024 (включно).

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно ч. 6 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Згідно ч. 7 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді. У разі скасування ухвали про повернення позовної заяви та направлення справи для продовження розгляду, суд не має права повторно повертати позовну заяву.

Судом встановлено, що станом на 27.03.2024 Великоновосілківським районним центром зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область у відповідності до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України у встановлений судом строк не усунуто недоліків позовної заяви, що є підставою для повернення позовної заяви в порядку ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

За таких обставин, позовна заява Великоновосілківського районного центру зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область Головного управління до Пенсійного фонду України в Донецькій області, м. Слов`янськ, Донецька область про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00 грн вважається неподаною та підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву №02/27/01-28-24 від 28.02.2024 Великоновосілківського районного центру зайнятості, смт. Велика Новосілка, Донецька область до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, м.Слов`янськ, Донецька область про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00грн - повернути без розгляду.

2. Роз`яснити, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в Східний апеляційний господарський суд протягом десяти днів з дня підписання ухвали в порядку передбаченому розділом IV ГПК України.

Додаток на адресу позивача: позовна заява №02/27/01-28-24 від 28.02.2024 Великоновосілківського районного центру зайнятості смт. Велика Новосілка, Донецька область до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, м.Слов`янськ, Донецька область про стягнення майнової шкоди в розмірі 29406,00грн з додатками, поштовий конверт.

Суддя Я.О. Левшина

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117984983
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/361/24

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні