Рішення
від 18.03.2024 по справі 906/1389/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1389/23

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Вельмакіної Т.М.

секретар судового засідання: Бондарчук А.І.

за участю представників сторін:

від позивача: Приведьон В.М. - довіреність № 08/15078 від 23.12.2020;

від відповідача: не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Акціонерного товариства "Житомиробленерго"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВУД-ВОРЛД ГРУП"

про стягнення 2085433,25 грн

Акціонерне товариство "Житомиробленерго" звернулося до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВУД-ВОРЛД ГРУП" 2085433,25 грн вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРЕЕ.

Ухвалою від 30.10.2023 позовну заяву залишено буз руху та надано час для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою від 13.11.2023 суд відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 12.12.2023.

Ухвалою від 12.12.2023, враховуючи неявку в судове засідання представника відповідача, суд продовжив строк підготовчого провадження на 30 днів та відклав підготовче засідання на 16.01.2024.

Ухвалою від 16.01.2024 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 15.02.2024.

Ухвалою від 15.02.2024, враховуючи заяву представника позивача, а також те, що на час призначеного судового засідання на адресу суду не надійшли докази вручення відповідачу ухвали суду від 16.01.2024, а також те, що 15.02.2024 з 10:54 год. до 12:03 год. у Житомирській області тривала повітряна тривога, тоді як судове засідання на вказану дату було призначено на 12:00 год., суд відклав розгляд справи на 18.03.2024.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві. Пояснив, що остання технічна перевірка відповідача здійснювалася 29.06.2021, що вбачається з акту про пломбування та технічну перевірку вузла обліку електричної енергії №296822-21, копію якого додано до позовних матеріалів.

Досліджуючи матеріали справи, суд встановив відсутність акту та рахунку на відшкодування завданих збитків (за необліковану електроенергію), які зазначені в додатках до позовної заяви та на які зсилався при наданні пояснень у цьому судовому засіданні представник позивача. Для з`ясування надання цих документів разом з позовною заявою через систему "Електронний суд", суд оголосив перерву в судовому засіданні на 5 хв. Під час перерви суд з`ясував, що вищевказаний акт та рахунок дійсно подані позивачем як додатки до позовної заяви, однак, помилково не були роздруковані загальним відділом суду, тому суд їх роздрукував з матеріалів електронної справи та долучив до матеріалів справи.

Представник відповідача в засідання суду не з`явився. Направлена йому ухвала суду від 15.02.2024 повернулася за зворотньою адресою 11.03.2024. Причиною повернення зазначено: "адресат відсутній за вказаною адресою", "за закінченням терміну зберігання". Згідно трекінгу поштових відправлень із офіційного сайту Укрпошти причинорю повернення зазначено: "Відсутність адресата за вказаною адресою".

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що адреса відповідача відповідає вказаній у позовній заяві (а.с. 38).

Відповідно до частин 3, 7 статті 120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання, ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Враховуючи вищевикладені обставини та те, що поштова кореспонденція направлялася відповідачу за його юридичною адресою, суд вважає, що ним вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи та забезпечення явки останнього в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Також суд враховує, що всі процесуальні документи по справі направлялися до Єдиного державного реєстру судових рішень, інформація якого має загальний доступ, крім того інформація про призначені судові засідання розміщувалася і на офіційному веб-порталі Судова влада України.

Водночас судом взято до уваги, що саме відповідач наділений правом отримувати вчасно адресовану йому поштову кореспонденцію і несе відповідні ризики неналежної реалізації цього права та не повідомлення про зміну свого місцезнаходження, якщо таке має місце.

Суд зауважує, що відповідно до ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Оскільки явка відповідача в судове засідання не визнавалася обов`язковою, а надання письмового відзиву є правом відповідача, а не його обов`язком, суд вважає, що неявка відповідача та неподання ним відзиву не перешкоджає розгляду справи за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч. 9 ст.165 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

22.04.2019 між АТ "Житомиробленерго" (Малинський РЕМ (оператор системи, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ВУД-ВОРЛД ГРУП" (споживач, відповідач) було укладено Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії №12-0726 (далі Договір (а.с. 16-22)), згідно з п. 1.1. якого останній є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу (передачі) електричної енергії споживачам (надалі - споживач) як послуги Оператора системи.

У договірних відносинах сторін позивач зобов`язався, зокрема, надавати споживачу послуги з розподілу (передачі) електричної енергії, згідно умов Договору, а відповідач - оплачувати надані послуги з розподілу (передачі) електричної енергії та інші послуги оператора.

Позивач вказав та підтверджено матеріалами справи, що 10.12.2021 при перевірці електроустановки в м. Малин, Коростенського району Житомирської області, вул. Огієнка, буд. 62г ("промбаза") представниками позивача було виявлено факт порушення відповідачем пп. 3 п. 8.4.2. ПРЕЕ, а саме: пошкодження цілісності та демонтажу захисного щита дооблікових кіл, на якому встановлені пломби оператора системи розподілу та втручання споживачем у схему комерційного обліку шляхом від`єднання вторинних кіл струму на трансформаторі струму фази "А" та "Б", про що було складено акт про порушення №01402-21, підписаний без зауважень керівником споживача.

28.01.2022 комісія Житомирського РЕМ з розгляду Актів про порушення ПРРЕЕ, в присутності керівника відповідача Гордієнка В.В., розглянула вищевказаний акт про порушення та прийняла рішення провести нарахування у відповідності до вимог п. 8.4.10, виходячи із дозволеної потужності, зазначеної в договорі, за період з дня останньої перевірки 29.06.2021 до дня виявлення порушення, що склало 2085433,25 грн.

Оскільки вартість спожитої необлікованої електричної енергії відповідач не сплатив, вказане стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зсилається на ст.ст. 173, 174, 175, 193 ГК України, ст.ст. 625, 651 ЦК України.

Відповідач позов за підставами пред`явлення та предметом не оспорив, відзиву на позовну заяву не надав.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, врахувавши усні та письмові пояснення представників сторін, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, враховуючи таке.

Спірні відносини регулюються Кодексом систем розподілу, затвердженим Постановою НКРЕКП 14.03.2018 № 310, Законом України "Про ринок електричної енергії" № 2019-VIII від 13.04.2017(далі Закон № 2019-VIII), Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312 (далі - Правила (в редакції, що діяли на час виникнення спірних правовідносин)), Цивільним та Господарським кодексами України, Договором №12-0726 споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 22.04.2019, укладеним між сторонами за позовом, та іншими нормативно-правовими актами.

Так, згідно з п. 1.1.1. гл. 1.1. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 (надалі - ПРРЕЕ), Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 ЗУ "Про ринок електричної енергії", правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до п.п. 20 п. 5.5.5 ПРРЕЕ, споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема, здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; невідкладно повідомляти оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про недоліки в роботі засобу вимірювання; узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

За умовами п. 6.2. Договору, споживач зобов`язаний, зокрема, забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів; невідкладно повідомляти оператора системи розподілу про недоліки в роботу вузла вимірювання.

Відповідно до п. 8.2.4. ПРРЕ, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Згідно з п.п. 3 п. 8.4.2., визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: пошкодження (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу лічильника тощо) або відсутність засобів вимірювальної техніки (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, установленому Кодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує передачу на збереження засобів вимірювальної техніки, та у разі пошкодження засобів вимірювальної техніки за умови втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки), інші дії споживача, які призвели до зміни показів засобів вимірювальної техніки (використання фазозсувного трансформатора, постійних магнітів (у разі невстановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо).

Відповідно до п. 8.2.5. ПРРЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

В акті зазначаються заходи, яких було вжито або яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Як зазначалось вище та встановлено судом, 10.12.2021 при перевірці електроустановки в м. Малин, Коростенського району Житомирської області, вул. Огієнка, буд. 62г ("промбаза") представниками позивача було виявлено факт порушення відповідачем пп. 3 п. 8.4.2. ПРЕЕ, а саме: пошкодження цілісності та демонтажу захисного щита дооблікових кіл, на якому встановлені пломби оператора системи розподілу та втручання споживачем у схему комерційного обліку шляхом від`єднання вторинних кіл струму на трансформаторі струму фази "А" та "Б", про що було складено акт про порушення №01402-21, підписаний без зауважень керівником споживача та трьома представниками оператора системи (а.с. 29).

Враховуючи зазначене, дослідивши зміст акту про порушення ПРРЕЕ №01402-21 від 10.12.2021, суд дійшов висновку, що останній складено з додержанням вимог законодавства, у відповідності до ПРРЕЕ. У ньому зазначено зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків, зокрема дані, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності, перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення, а також додано фотофіксацію.

З акту вбачається, що його складено у двох примірниках, один з яких вручено представнику відповідача Гордієнку В.В. на території підприємства (а.с. 29 (зворотній бік)).

Згідно п. 1.1.2 ПРРЕЕ, акт про порушення - документ установленої форми, який складається для фіксації факту порушення споживачем цих Правил та який є підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати н е о б л і к о в а н о ї е л е к т р и ч н о ї енергії та/або з б и т к і в.

У п. 10 акту про порушення №01402-21 від 10.12.2021 вказано, що комісія оператора системи з розгляду складеного акта про порушення буде проводити засідання 28.01.2022 о 11:00 год. за адресою м. Малин, вул. Некрасова, 21, каб. №13 начальника (а.с. 29 (зворотній бік)). Оскільки вказаний акт був отриманий представником відповідача. останній був належним чином повідомлений про місце, час і дату засідання комісії з розгляду актів про порушення.

Відповідно до Протоколу №63 від 28.01.2022 засідання комісії з розгляду актів про порушення ПРРЕ (а.с. 23, 31), розглянувши акт №01402-21 від 10.12.2021 було вирішено провести нарахування у відповідності до вимог п. 8.4.10 ПРЕЕ, виходячи із дозволеної потужності зазначеної в договорі, з дня останньої технічної перевірки до дня виявлення порушення. Обсяг та вартість необлікованої електричної енергії складає 373565 кВт/год на суму 2085433,24 грн.

Із вказаного протоколу також вбачається, що на засіданні комісії був присутній директор відповідача Гордієнко В.В., який вніс зауваження, вказавши, що: "з рішенням комісії не згоден в питанні нарахування суми збитків, на засіданні комісії виклав бачення до цього питання, а саме - правил перерахування збитків." (а.с. 23 (зворотній бік)).

Водночас, доказів на підтвердження оскарження вищевказаного рішення комісії відповідачем матеріали справи не містять.

Перевіривши правильність розрахунку вартості недоврахованої електроенергії (а.с. 24) суд встановив, що розрахунок здійснено у відповідності до умов п. 8.4.10 ПРРЕЕ.

Так, відповідно до 8.4.10 ПРРЕЕ, у разі виявлення у непобутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 1 - 5 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу (W доб, кВт·год) розраховується за формулою W доб = P · t доб · K в,

де

P - потужність (кВт), визначена як: дозволена потужність (кВт) для цієї точки комерційного обліку, зазначена в договорі з оператором системи;

t доб - тривалість роботи обладнання протягом доби, що визначається на підставі договору з оператором системи (год);

К в - коефіцієнт використання струмоприймачів (приймається рівним 0,6).

Суд встановив, що у додатку №2 до Договору (паспорт точки (точок) розподілу електричної енергії ТОВ "Вулд-Ворлд Груп") на об`єкті Промбаза за адресою: м. Малин, вул. Огієнка, 63г, визначена дозволена потужність - 200 кВт (а.с. 19); режим роботи електрообладнання - 24 год/7 днів на тиждень (а.с .19 (зворотній бік)).

Також встановив, що розрахунок до акту №01402-21 від 10.12.2021 здійснено, за формулою, визначеною у 8.4.10 ПРРЕЕ, з урахуванням визначеної договором дозволеної потужності (200 кВт) та годинами роботи електрообладнання 24 год/7 днів на тиждень, а саме: W =200*24*0,6=2880 кВт.

При цьому суд встановив, що період нарахування вартості необлікованої електричної енергії позивачем визначався згідно пп. 2) п.8.4.8 ПРРЕЕ, згідно якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку мали можливість, - з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки (якщо технічну перевірку було проведено після останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у шести календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Суд встановив, що останню технічну перевірку вузла обліку електричної енергії ТОВ "Вуд-Ворлд Груп" здійснено 29.06.2021, що підтверджується актом №296822-21 (а.с. 87).

Тобто, АТ "Житомиробленерго" правомірно здійснило нарахування вартості необлікованої електричної енергії, починаючи з червня (1) день) 2021 року (дата останнього контрольного огляду засобу вузла обліку) до грудня 2021 року (9 днів).

Відповідно до п.8.2.7. глави 8.2 Правил, кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день). У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення та/або визначенні обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, вирішуються Регулятором, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики відповідно до компетенції, енергетичним омбудсменом та/або судом...

Суд встановив, що 28.01.2022 директор відповідача Гордієнко В.В. отримав претензію №830/3349 від 28.01.2022 про необхідність сплати 2085433,25 грн завданих збитків, до якого додано розрахунок, рахунок, копію протоколу (а.с. 30).

Суд встановив, що 22.08.2022 позивач направив на юридичну адресу відповідача досудову попередження-вимогу про оплату вартості спожитої необлікованої електричної енергії №830/18471 від 19.08.2022 про необхідність сплати 2085433,25 грн завданих збитків, до якого додано рахунок на оплату (а.с. 28).

Однак, доказів сплати відповідачем вищевказаних коштів матеріали справи не містять, також не містять матеріали справи і доказів на спростування заявлених позовних вимог.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ст. 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідач доказів на спростування позовних вимог суду не надав. При цьому позивач довів суду обґрунтованість заявлених позовних вимог належними та допустимими доказами.

Отже, позов обґрунтований та підлягає задоволенню на суму 2085433,25 грн.

Судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73-79, 86, 123, 129, 233, 236-238, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВУД-ВОРЛД ГРУП" (11603, Житомирська обл., місто Малин, вул. Огієнка, буд. 63Г, ід. код 42862514) на користь Акціонерного товариства "Житомиробленерго" (10008, м. Житомир, вул. Косенка Віктора, буд. 32/8, ід. код 22048622):

- 2085433,25 грн вартості необлікованої електричної енергії;

- 31282,00 грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 28.03.24

Суддя Вельмакіна Т.М.

1 - до справи;

позивачу - в електронний кабінет;

відповідачу - рек.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117985008
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —906/1389/23

Постанова від 10.07.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Рішення від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні