Рішення
від 29.03.2024 по справі 297/1546/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/1546/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого судді МИХАЙЛИШИН В. М. ; присяжних Попенко В.Г. та Розенберг Н.О., за участю секретаря Балега Ю.О., прокурора ОСОБА_1 , представника КНП "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова" Закарпатської обласної ради за дорученням ОСОБА_2 в присутності особи, щодо якої розглядається питання про госпіталізацію до закладу знадання психіатричноїдопомоги в примусовому порядку ОСОБА_3 , адвоката Данько О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою заступника директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ про госпіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2024 року заступник директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ Алмашій Т. звернулась до суду із заявою про госпіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без згоди ОСОБА_3 .. Заява мотивована тим, що ОСОБА_3 страждає на біполярний афективний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами, внаслідок чого неспроможна самостійна задовольнити свої потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність. 27.03.2024 року ОСОБА_3 була госпіталізована до обласного закладу з надання психіатричної допомоги на госпіталізацію, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

В судовому засіданні представник закладу з надання психіатричної допомоги ОСОБА_2 , заяву підтримала і пояснила, що ОСОБА_3 хворіє з 1999 року перебуває на обліку в закладі, востаннє проходила лікування у лютому 2024 року, була доставлена до лікарні у супроводі працівників поліції, поводить себе агресивно, неадекватно, виявляє агресію до матері, б`є її, ліки не приймає, добровільно лікуватися не бажає, тому потребує примусової госпіталізації. У зв`язку з чим просила заяву заступника директора задовольнити.

Доставлена в судове засідання ОСОБА_3 просила не госпіталізувати її до медичного закладу, оскільки не вважає себе хворою та лікування не потребує.

Адвокат Данько О.О. в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення заяви заступника директора про примусову госпіталізацію ОСОБА_3 .

Прокурор ОСОБА_1 вважав заяву обґрунтованою та просив її задовольнити.

Заслухавши пояснення представника обласного закладу з надання психіатричної допомоги, ОСОБА_3 , захисника та думку прокурора, дослідивши матеріали справи, зокрема: висновок комісії лікарів-психіатрів від 28.03.2024 року; копію електронного направлення; копію заяви брата ОСОБА_3 ОСОБА_4 ; копію направлення в психіатричну лікарню; копію паспорта громадянина України ОСОБА_3 , суд вважає, що заяву слід задовольнити виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_3 страждає на психічне захворювання на біполярний афективний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами, внаслідок чого неспроможна самостійна задовольнити свої потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність (а.с. 1-3). У разі не надання психіатричної допомоги ОСОБА_3 вона може завдати суттєву шкоду своєму здоров`ю та оточуючим, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи, що ОСОБА_3 добровільно не погодилась на госпіталізацію в заклад знадання психіатричноїдопомоги та неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність і у разі не надання психіатричної допомоги вона може завдати суттєвої шкоди своєму здоров`ю, суд вважає за необхідне госпіталізувати її в заклад знадання психіатричноїдопомоги в примусовому порядку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 341, 342, 352, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 13, 14, 17, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

ВИРІШИВ:

Заяву заступника директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ про госпіталізацію ОСОБА_3 у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку АДРЕСА_1 , до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення в апеляційному порядку не відміняє його негайного виконання.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, шляхом подання апеляційної скарги до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючийсуддя Віталій МИХАЙЛИШИН

Присяжні Василь ПОПЕНКО

Ніна РОЗЕНБЕРГ

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117987119
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —297/1546/24

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні